Pranešime žiniasklaidai KIKA Rinkodaros skyriaus vadovė Greta Savickaitė įvardijo keturias svarbiausias kelionės dviračiu su augintiniu taisykles ir perspėja, kada kelionės visgi derėtų atsisakyti.

Įvertinkite savo augintinio pasirengimą

Pirmiausia, ką turi padaryti šeimininkas, G. Savickaitės teigimu, yra įvertinti savo augintinio pasirengimą kelionei, jo dydį bei aktyvumą.

„Atkreipkite dėmesį, kad ne visų veislių šunys, ypatingai mažieji, gali bėgti šalia dviračio. To atsisakyti rekomenduojama tiems šunims, kurie turi sudėtingą kvėpavimo sistemą, pavyzdžiui, Pomeranijos špicams, čihuahua, Karaliaus Karolio spanieliams. Taip pat keliauti dviračiu kartu su šeimininku nerekomenduojama ir šunims, turintiems antsvorio“, – pastebi ekspertė.

Tiems augintiniams, kurie nėra pajėgūs bėgti kartu, rekomenduojama keliauti specialiame krepšyje, priekabėlėje ar kuprinėje.

„Specialūs kelioniniai krepšiai tvirtinasi dviračio priekyje arba gale – jei šuo pavargo, įsodinkite jį ir leiskite toliau mėgautis kelione. Krepšiai yra atviri, tačiau su specialiomis apsaugomis, kad augintinis neiššoktų. Taip pat galite rinktis priekabėlę – ji saugo nuo vėjo ir lietaus, o kad gyvūnui būtų patogu, yra paminkštinimas. Taip pat, ne tik kelionėje dviračiu, bet ir išsirengus į ilgesnį pasivaikščiojimą ar žygį, labai patogus pasirinkimas tiek šeimininkui, tiek jo keturkojui draugui, yra pernešimo kuprinės su specialiais „langais“, per kuriuos augintinis mato aplinką ir gali saugiai keliauti nepavargdamas“, – alternatyvias keliavimo priemones pristato G. Savickaitė.

Važiuokite saugiai

Antroji sąlyga, būtina kelionei su augintiniu, yra gebėjimas važiuoti saugiai. „Prie dviračio augintinį pratinti turėtumėte gerokai anksčiau nei ruošiatės į kelionę – įsitikinkite, kad augintinis nebijo garso, kitų eismo dalyvių ir pačios transporto priemonės. Taip pat svarbu tai, kad šuo būtų dresiruotas, – pirmiausia, jis turi mokėti tvarkingai eiti šalia šeimininko, klausyti jo komandų, o tik vėliau – ir bėgti šalia dviračio. Kitu atveju, kyla rizika ne tik susižeisti pačiam, bet sužeisti ir augintinį“, – perspėja ekspertė ir priduria, kad tai gali nutikti, pavyzdžiui, į ratus įsisukus pavadėliui.

„Specialūs pavadžiai, skirti keliauti dviračiu kartu su augintiniu, yra lankstūs arba stangrūs – šeimininkas gali jo rūšį pasirinkti pagal poreikį ir pagal tai, kiek šuo yra išdresuotas, tačiau specialus pavadėlis važiavimui – būtinas“, – teigia pašnekovė.

Įvertinkite oro sąlygas

G. Savickaitė pastebi, kad ne mažiau svarbu nei išankstinis pasirengimas yra ir tinkamos oro sąlygos.

„Jei lauke karšta, kepina saulė ir laikosi aukšta temperatūra, didelis fizinis krūvis augintiniui gresia perkaitimu, todėl tokiu oru alinti jo negalima. Tas pats galioja ir pernešimo kuprinėms – jose taip pat gali pasidaryti tvanku, todėl keliauti galima tik tuo atveju, jei saulė nekaitina į nugarą, kur yra krepšys“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Taip pat ji pažymi, jog pavojų sukelia ir lietingas oras – prastėja matomumas, kelias neretai pasidaro slidus, o sušlapus gresia tiek šeimininkui, tiek jo augintiniui gresia ir peršalimas.

Pasirūpinkite augintinio komfortu

Anot G. Savickaitės, kad kelionė su keturkoju draugu praeitų sklandžiai, ketvirtoji sąlyga – nepamiršti pasirūpinti augintinio komfortu.

„Keliaudami būtinai su savimi turėkite gertuvę su švariu vandeniu – neleiskite augintiniui gerti vandens iš telkinių, nes juose gausu įvairių bakterijų, galinčių sukelti ligas. Taip pat pasirūpinkite apsauga nuo karščio – pasiimkite su savimi specialų drėgną rankšluostį ar antkaklį-liemenę. Nepamirškite, kad rugpjūtį vis dar labai aktyvios erkės, todėl svarbu apsisaugoti ir nuo jų“, – vardija ekspertė.

„Tikėtina, jog po aktyvios dienos praalksite, tad įsimeskite užkandžių ne tik sau, bet ir skanėstų ar nedidelę pakuotę pašaro savo keturkojui draugui. Galiausiai, jei keliaujate prie upės, ežero ar jūros, leiskite vandens pramogomis pasimėgauti ir savo kelionės kompanjonui – tam padės plūduriuojantys žaislai, kurie taip pat naudingi ir siekiant išvengti perkaitimo“, – svarbiausius kelionės dviračiu atributus mini G. Savickaitė.

„Neabejoju, kad jei tinkamai įvertinsite savo augintinio pasirengimą, aplinkos sąlygas, nepamiršite pasirūpinti jo komfortu ir keliausite kartu tik būdami tikri, kad gebate tai daryti saugiai, kelionė bus sklandi ir maloni“, – apibendrina ekspertė.