Turėkite galvoje, kad taisyklės ir įstatymai keičiasi, ir tiksliausiai jus esamuoju momentu informuos veterinaras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba bei tų valstybių, per/į kurias vykstate, atsakingos institucijos. Taip pat naujausią informaciją rasite oro linijų puslapiuose.

Bendra informacija

Pirmas dalykas, kurį reikia įsidėmėti, yra tai, kad per daug rūpesčio nebus – sąžiningai tikrinkite šaltinius, rašykite, skambinkite, klauskite – įsitikinkite, kad tikrai turite visus iki vieno reikalingus dokumentus ir pažymas, kad narvai tikrai atitinka visus reikalavimus (skirtingos oro linijos turi skirtingus standartus, tai ypač aktualu jungtinių skrydžių atveju). Taip pat žinokite, kad absoliuti dauguma oro linijų reikalauja, jog apie ketinimą vežti gyvūną įspėtumėte paskambinę specialiu numeriu – reikalingas patvirtinimas, ir tik tada galėsite pirkti bilietus. Tai reikalinga dėl to, kad lėktuve gali būti tik tam tikras kiekis gyvūnų, ir jei jūsiškis viršys skaičių, nebus skraidinamas. Atkreiptinas dėmesys, kad šalis, į kurią skrendate, irgi gali reikalauti būti įspėta apie gyvūno atvykimą.

Antras dalykas, kurio dera nepamiršti, yra tai, kad dauguma oro linijų turi keliaujančio gyvūno amžiaus cenzą – paprastai reikalaujama, kad gyvūnas nebūtų visiškas jauniklis, turėtų bent 2–3 mėnesius (yra išimčių). Tiksliai sužinosite konkrečių oro linijų puslapyje.

Trečias įsidėmėtinas dalykas liečia egzotiškesnių nei šunys ir katės gyvūnų šeimininkus – ne visos oro linijos skraidina graužikus, roplius, voragyvius net bagažo skyriuje. Nors su šunimis ir katėmis dažniausiai būna mažiausiai rūpesčių, bet yra skrydžių krypčių, į kurias nepriimami jokie gyvūnai, nors apskritai oro linijos leidžia. Tai vėlgi būna pabrėžta oro linijų puslapyje.
Prancūzų buldogas

Ypatingas dėmesys skiriamas brachicefalams – suplotanosiams šunims ir katėms, kuriems skrydis, deja, gali baigtis mirtimi. Dėl kvėpavimo sunkumų tiek stresas, tiek temperatūra bagažo skyriuje gali paveikti šiuos gyvūnus neigiamai, todėl oro linijos arba visai draudžia jiems skristi, arba prašo šeimininko pasirašyti pažymą, kad nekels pretenzijų, jei šuo arba katė skrydžio metu nukentės. Šunų brachicefalų pavyzdžiai – mopsai, ši cu, anglų ir prancūzų buldogai, pekinai, bokseriai ir kiti. Katės – persų, Himalajų, britų trumpaplaukės ir kt.

Gyvūnai gali keliauti salone, registruoto bagažo skyriuje, arba kaip krovinys (atskirai). Į saloną priimami mažesni ir lengvesni, o į bagažo skyrių keliauja sunkesni. Ar geresnės sąlygos gabenti gyvūną kaip registruotą bagažą, ar kaip krovinį, šeimininko sprendimas, pasidomėjus šia tema.
Šunys vedliai paprastai leidžiami net tų oro linijų, kurios šiaip gyvūnų nepriima. Jie skraidinami nemokamai, jų svoris neribojamas. Kai kurios oro linijos skrydžių JAV kryptimi leidžia emocinės paramos gyvūnus (emotional support animal – EPG). Tiek pastarieji, tiek šunys vedliai turi turėti tiek įprastus dokumentus ir pažymas, tiek įrodančias, kad jie tikrai EPG ir vedliai.

Bendri reikalavimai

Tam, kad šuo ar katinas galėtų išvykti už Lietuvos ribų, turi turėti mikročipą arba tatuiruotę; gyvūno augintinio pasą bei galiojančius skiepus nuo pasiutligės (po skiepo – išskyrus pakartotinį – turi praeiti bent 21 diena). Tam, kad būtų priimtas kitoje šalyje, turi atitikti tos šalies reikalavimus. Pavyzdžiui, Airija, Jungtinė Karalystė, Malta, Suomija ir Norvegija reikalauja profilaktinio gydymo nuo echinokokozės.

Į ES šalis

Vakcinos. Nuo pasiutligės (vyresniems nei 3 mėn. ir atlikta ne mažiau kaip 21 diena iki gyvūno vežimo į kitą ES valstybę) arba Deklaracija (keliaujant į Lietuvą). Gydymas nuo echinokokozės reikalingas tik šunims ir tik vykstant į/per Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją, Maltą ir Norvegiją. Veterinaras turi suduoti vaistus ne anksčiau nei prieš 120 valandų ir ne vėliau nei prieš 24 valandas iki planuojamo įvežimo į minėtas šalis.

Svarbu: keliaujant į ES šalis reikia papildomai pasidomėti šalies nacionaliniais reikalavimais.

Čipavimas. Šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti poodine mikroschema.

Dokumentai. Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatas (sertifikatas tinka tik tuomet, jei gyvūnas gimė ne ES šalyje ir keliauja iš jos); visų privalomų gyvūno skiepų patvirtinimai; leidimai įvežti gyvūną į kelionės tikslo šalį bei visas, kuriose stos pakeliui (pvz. tranzitinio skrydžio metu).
Šuo automobilyje

Ne į ES šalis

Vakcinos. Nuo pasiutligės (šunims, katėms, šeškams). Gydymas nuo echinokokozės reikalingas tik šunims ir tik vykstant į/per Jungtinę Karalystę, Airiją, Suomiją, Maltą ir Norvegiją iš bet kokios šalies.

Pasiutligės antikūnių serologinis tyrimas. Praėjus ne mažiau kaip 30 dienų po vakcinacijos ir likus 3 mėn. iki įvežimo į ES valstybę iš trečiosios šalies, reikia atlikti gyvūno kraujo tyrimą patvirtintoje laboratorijoje.

Svarbu: keliaujant į ne ES šalis reikia papildomai pasidomėti šalies nacionaliniais reikalavimais.

Čipavimas. Šunys, katės ir šeškai turi būti paženklinti poodine mikroschema.

Dokumentai. Gyvūno augintinio pasas arba veterinarijos sertifikatas (sertifikatas tinka tik tuomet, jei gyvūnas gimė ne ES šalyje ir keliauja iš jos; keliaujant į Lietuvą reikalinga dar ir Deklaracija); visų privalomų gyvūno skiepų patvirtinimai; leidimai įvežti gyvūną į kelionės tikslo šalį bei visas, kuriose stos pakeliui (pvz. tranzitinio skrydžio metu).

Kitiems gyvūnams, nei šuo, katė ar šeškas, vežant nekomerciniais tikslais, nėra nustatyti specialūs reikalavimai. Geriausia pasidomėti šalies, į kurią keliaujate, puslapyje.

Reikalavimai gyvūno gabenimo narvui

Išmatavimai ir kitos detalės skiriasi priklausomai nuo oro linijų, žemiau pateikiami bendri reikalavimai:

1. Gyvūnas turi galėti atsistoti, apsisukti ir atsigulti natūralia poza.

2. Gyvūnas turi turėti vandens.

3. Gyvūnas turi būti įpratintas prie narvo, kad nesiblaškytų. Galima įdėti jo mėgstamą žaislą ar antklodę.

4. Narvas turi būti švarus, tvirtas, nepraleidžiantis drėgmės, gerai vėdinamas bent iš trijų pusių.

5. Narvas turi būti paženklintas skiriamosiomis etiketėmis; be ratukų.

6. Narvas turi būti pagamintas iš stiklo pluošto, metalo, standaus plastiko, suvirinto metalinio tinklelio, medžio masyvo ar faneros (tik ne vielinio tinklelio, jis netinka oro transportui).

Žemiau pateikiama dalies oro linijų pagrindinė informacija gyvūnų skraidinimo klausimu. Atminkite – ji gali keistis!

Įprasti dokumentai reiškia – įgalinantys gyvūną išvykti iš Lietuvos bei reikalingi pagal šalies, į kurią vykstama, arba kurioje bus sustojimas, įstatymus.

Svoris su narvu reiškia, kad prie gyvūno svorio reikia priskaičiuoti ir narvo svorį, ir jis negali viršyti nustatytos ribos.

EPG – emocinės paramos gyvūnas.

Visi šunys pagalbininkai, šunys vedliai, emocinės paramos gyvūnai turi turėti mikročipą, gyvūno augintinio pasą, skiepų knygutę ir kt., IR dokumentą, įrodantį, kad jie yra pagalbininkai, vedliai, emocinės paramos gyvūnai.