Buvo vienas geriausių tarnybinių šunų

Pagėgių rinktinės tarnybiniu šunimi Ramzis buvo paskirtas prieš porą metų. Šiuo metu jam buvo vos treji metai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) specialistė Asta Šimkuvienė belgų aviganį Ramzį prisimena kaip vieną geriausių ir perspektyviausių sieną su Rusija saugojusių Pagėgių rinktinės tarnybinių šunų. „Jis buvo labai gerai paruoštas. Sakoma, kad 3-5 metų amžiaus šunys yra patys geriausi pėdsekiai, nes tokiame amžiuje geriausiai atsiskleidžia jų juslinės savybės. Sulaukus 7-8 metų, geriausios šuns juslinės savybės ima silpti“, – teigia specialistė.

A. Šimkuvienė negali pamiršti, kokius įspūdingus rezultatus Ramzis parodė šių metų pavasarį vykusiame Pagėgių rinktinės tarnybinių šunų čempionate. „Jame susirinko visi Pagėgių rinktinės šunys, kurių dabar turime 31. Galiu pasakyti, jog būtent šis šuo parodė labai gerus rezultatus ir tarp visų šių šunų iškovojo antrąją vietą. Būtent jam ir jo šeimininkui buvo patikėta atstovauti rinktinę visos Lietuvos tarnybinių šunų meistriškumo čempionate“, – pabrėžia pašnekovė.

Paskutinės misijos negalėjo užbaigti

Specialistei teko girdėti itin teigiamų atsiliepimų apie šuns gebėjimus ir iš Ramzį dresuojančio kinologo: šis šuo ne tik varžybose demonstravo neeilinius sugebėjimus, bet ir nuolat buvo kviečiamas pagelbėti ieškant miške pasiklydusių žmonių. Taip pat Ramzis nuolat vykdavo į tarnybas, kai reikėdavo sulaikyti miške pasislėpusius pažeidėjus.

„Šį kartą tarnybinis šuo irgi buvo iškviestas sulaikyti bėglius. Vienas įvykyje dalyvavęs, atvažiavęs kontrabandos pasiimti pažeidėjas, buvo sulaikytas, o kiti, kurie sėdėjo automobilyje, paspruko. Ramzio misija buvo sulaikyti išsibarsčiusius, išsilaksčiusius ar pasislėpusius miške pažeidėjus, tačiau jis nespėjo to padaryti“, – teigia A. Šimkuvienė.

Pagėgių rinktinės vyriausias kinologas Marius Ausiukevičius neslepia, jog Ramzio netektis jį smarkiai sukrėtė. „Ne paslaptis, kad užkardoje dažnai vykdoma kontrabanda. Šis šuo buvo vienas iš perspektyviausių ir geriausiai paruoštų ir labai dažnai pasižymėdavo kasdieninėje tarnyboje, dalyvavo daugybėje paieškų ir sulaikymų“, – aiškina kinologas.

Prognozavo tikro čempiono ateitį

Kinologas prisimena, kad Ramziui buvo vos dveji metai, kai jis išsilaikė aukščiausią kategoriją tarnybinių šunų rengimo mokymuose, o iškart po metų tapo Pagėgių rinktinės vicečempionu, tarnybinių šunų meistriškumo čempionate užėmusiu antrąją vietą.

„Tais pačiais metais jis dalyvavo ir respublikinėse tarnybinių šunų varžybose, kuriose pademonstravo neblogus rezultatus. Žinoma, prizinės vietos užimti nepavyko, bet juk jis buvo dar labai jaunas ir viskas Ramziui buvo priešakyje. Bet gavosi taip, kaip gavosi“, – apgailestauja M. Ausiukevičius.

Pasak kinologo, šuo krito nuo medžiotojo kulkos vykdydamas tarnybą ir darydamas tai, ką puikiai išmanė – persekiodamas pažeidėjus. „Pagal tai, ką jis spėjo parodyti, mes jam prognozavome tikro čempiono ateitį. Dėjome dideles viltis į tai, kad ateityje jis tikrai būtų tapęs pačiu geriausiu tarnybiniu šunimi“, – teigia kinologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt