KOVINIŲ ŠUNŲ VEISLĖ

1. Amerikiečių pitbulterjeras

PAVOJINGŲ ŠUNŲ VEISLĖS

1. Amerikiečių Stafordšyro terjeras
2. Stafordšyro bulterjeras
3. Amerikiečių buldogas
4. Argentinos dogas
5. Fila Brasileiro (Brazilų mastifas)
6. Kangalas (Turkų aviganis)
7. Kaukazo aviganis
8. Pietų Rusijos aviganis

PAVOJINGŲ ŠUNŲ ĮVEŽIMO, ĮSIGIJIMO, VEISIMO, DRESAVIMO, PREKYBOS, LAIKYMO IR KOVINIŲ ŠUNŲ BEI KOVINIŲ IR PAVOJINGŲ ŠUNŲ MIŠRŪNŲ LAIKYMO TVARKOS APRAŠAS

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

1. Pavojingų šunų įvežimo, įsigijimo, veisimo, dresavimo, prekybos, laikymo ir kovinių šunų bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnų laikymo tvarkos aprašas (toliau – Aprašas) nustato reikalavimus pavojingiems šunims ir jų laikytojams, pavojingų šunų įvežimui, įsigijimui, veisimui, dresavimui, prekybai, laikymui ir kovinių šunų bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnų laikymui.
2. Aprašas taikomas fiziniams ir juridiniams asmenims, kitoms organizacijoms ir jų filialams (toliau – asmuo), kurie į Lietuvos Respubliką įveža, Lietuvos Respublikoje įsigyja, laiko, veisia, dresuoja pavojingus šunis ir jais prekiauja, laiko kovinius šunis, kovinių ar pavojingų šunų mišrūnus.
3. Apraše vartojamos sąvokos suprantamos taip, kaip jos apibrėžtos Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme (Žin., 1997, Nr. 108-2728; 2012, Nr. 122-6126) ir kituose teisės aktuose.
4. Pavojingų ir kovinių šunų bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnų laikytojai privalo užtikrinti, kad jiems priklausantys arba jų prižiūrimi pavojingi ir koviniai šunys bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai nekeltų grėsmės kitų gyvūnų gerovei ir sveikatai, žmonių sveikatai, nuosavybei ir ramybei.

II. REIKALAVIMAI PAVOJINGIEMS ŠUNIMS IR JŲ LAIKYTOJAMS

5. Asmenys, norintys įvežti, įsigyti, laikyti, veisti, dresuoti, laikyti pavojingus šunis ir jais prekiauti, privalo turėti savivaldybės, kurios teritorijoje nuolat gyvena (fizinis asmuo) arba laikys (juridinis asmuo, kita organizacija ar jų filialai) pavojingą šunį, administracijos direktoriaus nustatyta tvarka išduotą leidimą (toliau – leidimas).
6. Aprašo 5 punktas netaikomas:
6.1. asmenims, gyvenantiems kitose šalyse ir keliaujantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje su jiems priklausančiais pavojingais šunimis arba vežantiems juos per Lietuvos Respublikos teritoriją tranzitu;
6.2. asmenims, laikinai atvykstantiems su jiems priklausančiais pavojingais šunimis iš kitų šalių į Lietuvos Respublikoje organizuojamus renginius su gyvūnais.
7. Pavojingų šunų veislių sąrašas yra patvirtintas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2013 m. sausio 9 d. įsakymu Nr. B1-5 „Dėl Kovinių ir pavojingų šunų veislių sąrašo patvirtinimo“ (Žin., 2013, Nr. 4-157).
8. Pavojingam šuniui turi būti išduotas Tarptautinės kinologų organizacijos pripažįstamas dokumentas, kuriuo patvirtinama šuns kilmė ir veislė (toliau – kilmės dokumentas).
9. Pavojingo šuns savininkas turi užtikrinti, kad pavojingas šuo būtų laiku vakcinuojamas nuo pasiutligės pagal vakcinos gamintojo informaciniame lapelyje pateiktus nurodymus. Žymos apie atliktą vakcinaciją turi būti padarytos Gyvūno vakcinacijos pažymėjime, kurio forma patvirtinta Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2009 m. sausio 21 d. įsakymu Nr. B1-20 „Dėl Gyvūno vakcinacijos pažymėjimo formos patvirtinimo“ (Žin., 2008, Nr. 120-4578; 2009, Nr. 11-445), Gyvūno augintinio pase, kurio forma nurodyta Reikalavimų gyvūnų augintinių pasui, patvirtintų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. balandžio 27 d. įsakymu Nr. B1-273 (Žin., 2005, Nr. 57-1994; 2010, Nr. 126-6481), 1 priede, ar kitame dokumente, kuriuo patvirtinama pavojingo šuns tapatybė (toliau – tapatybės dokumentas).
10. Pavojingas šuo turi būti paženklintas poodine mikroschema.
11. Pavojingas šuo turi būti registruotas teisės aktų nustatyta tvarka.
12. Privatus veterinarijos gydytojas, paženklinęs pavojingą šunį poodine mikroschema, mikroschemos numerį ir ženklinimo datą nurodo Gyvūno augintinio pase, Gyvūno vakcinacijos pažymėjime ar kitame tapatybės dokumente.

III. REIKALAVIMAI PAVOJINGŲ ŠUNŲ ĮVEŽIMUI

13. Į Lietuvos Respubliką leidžiama įvežti pavojingus šunis, turinčius kilmės dokumentą.
14. Ne komerciniais tikslais į Lietuvos Respubliką įvežamiems pavojingiems šunims taikomi 2003 m. gegužės 26 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 998/2003 dėl gyvūnų sveikatos reikalavimų, taikomų nekomerciniais tikslais vežamiems naminiams gyvūnėliams, iš dalies keičiančio Tarybos direktyvą 92/65/EEB (OL 2004 m. specialusis leidimas, 3 skyrius, 39 tomas, p. 75), su paskutiniais pakeitimais, padarytais 2012 m. sausio 20 d. Komisijos reglamentu (ES) Nr. 52/2012 (OL 2012 L 18, p. 1), reikalavimai.
15. Komerciniais tikslais į Lietuvos Respubliką įvežamiems pavojingiems šunims taikomi Reikalavimai prekybai gyvūnais, sperma, kiaušialąstėmis ir embrionais bei jų importui, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. spalio 11 d. įsakymu Nr. B1-559 (Žin., 2005, Nr. 128-4651).

IV. REIKALAVIMAI PAVOJINGŲ ŠUNŲ VEISIMUI, PARDAVIMUI IR ĮSIGIJIMUI

16. Gali būti veisiami tik kilmės dokumentą turintys pavojingi šunys. Draudžiama tarpusavyje veisti (kergti, dirbtinai apsėklinti, persodinti kiaušialąstes) skirtingų veislių pavojingus šunis.
17. Draudžiama veisti genetiškai nevisaverčius pavojingus šunis su akivaizdžiai matomomis genetinėmis ligomis, apsigimimais ar patologijomis.
18. Versliniu pavojingų šunų veisimu užsiimančius asmenis registruoja ir versliniam pavojingų šunų veisimui naudojamas patalpas tvirtina Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kaip nurodyta Valstybinės veterinarinės kontrolės subjektų, išskyrus maisto tvarkymo subjektus, veterinarinio patvirtinimo ir įregistravimo tvarkos apraše, patvirtintame Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2005 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. B1-146 (Žin., 2005, Nr. 31-1025; 2012, Nr. 82-4321).
19. Versliniu pavojingų šunų veisimu užsiimantys asmenys turi vykdyti veisiamų, parduodamų ar perduodamų pavojingų šunų apskaitą, kad prireikus būtų galima nustatyti pavojingų šunų atsekamumą.
20. Parduodant ar perduodant pavojingus šunis, jie turi būti paženklinti poodine mikroschema.
21. Pavojingi šunys gali būti parduodami ar perduodami asmeniui tik iš pavojingo šuns laikytojo ar pavojingų šunų veisėjo patalpų.
22. Parduoti ar perduoti pavojingą šunį galima tik leidimą turinčiam asmeniui.
23. Asmuo, parduodamas ar perduodamas pavojingą šunį kitam asmeniui, pastarąjį turi informuoti apie pavojingam šuniui vieną ar kelis kartus atliktą vakcinaciją ir apie kitus svarbius pavojingo šuns duomenis ir jam perduoti tapatybės ir kilmės dokumentus.

V. REIKALAVIMAI PAVOJINGŲ ŠUNŲ DRESAVIMUI

24. Dresuoti pavojingus šunis gali asmenys, atitinkantys Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 8 straipsnio 4 dalies 1–3 punktų reikalavimus ir turintys šunų laikytojus vienijančios asociacijos išduodamą dokumentą, kuriuo suteikiama dresuotojo kvalifikacija.
25. Dresuojant pavojingus šunis draudžiama:
25.1. naudoti pavojingų šunų sveikatai žalingas ar erzinančias chemines medžiagas bei kitas priemones ir įrenginius, sukeliančius pavojingiems šunims baimę, stresą, kančią ar žalingas pasekmes jų sveikatai ir gerovei;
25.2. sukelti pavojingiems šunims skausmą ir baimę, naudojant dirbtinai žalojančias ar skausmą ir baimę sukeliančias priemones;
25.3. skatinti pavojingų šunų agresiją kitų gyvūnų ar žmonių atžvilgiu.
26. Asmuo gali dresuoti pavojingą šunį pavojingo šuns laikytojo žemės valdoje, šunų dresavimo vietoje arba kitam asmeniui priklausančioje žemės valdoje jos savininkui leidus. Šunų dresavimo vietos turi būti aptvertos tvora su vartais, per kuriuos pavojingi šunys negalėtų pabėgti ir per kuriuos kiti gyvūnai ir pavojingų šunų dresavime nedalyvaujantys asmenys negalėtų patekti į vidų.

VI. REIKALAVIMAI PAVOJINGŲ ŠUNŲ LAIKYMUI

27. Jei pavojingas šuo yra laikomas uždaroje žemės valdoje, prie įėjimo (įvažiavimo) į ją turi būti dienos ir nakties metu gerai matomas ne mažesnis kaip 8 cm pločio ar skersmens įspėjamasis ženklas su užrašu, pvz., „Atsargiai, pavojingas šuo!“.
28. Uždarose, rakinamose gyvenamosiose ar ūkinėse patalpose pavojingas šuo apsaugai gali būti laikomas palaidas. Prie tokių patalpų gali nebūti įspėjamųjų ženklų.
29. Uždaroje žemės valdoje pavojingas šuo gali būti laikomas palaidas, jei užtikrinama, kad pavojingas šuo iš jos nepabėgs.
30. Neuždaroje žemės valdoje laikomas pavojingas šuo turi būti rišamas taip, kad negalėtų išeiti už jos ribų, arba laikomas voljere, įrengtame taip, kad iš jo negalėtų iššokti ar kitu būdu pabėgti.
31. Viešosiose vietose ir bendrojo naudojimo patalpose pavojingi šunys vedžiojami (vedami) su antsnukiu ir laikant už pavadėlio. Jeigu šalia yra žmonių ar gyvūnų, pavadėlis turi būti sutrumpinamas tiek, kad šuo nekeltų grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams.
32. Renginio su gyvūnais, pvz., šunų parodų, metu pavojingi šunys vedžiojami (vedami) su antsnukiu arba be jo renginio su gyvūnais organizatoriaus nustatyta tvarka.
33. Kelti (leisti) liftu pavojingą šunį galima tik tuo atveju, jei tam neprieštarauja kiti liftu ketinantys keltis (leistis) žmonės.
34. Gyvūnų globėjas gali laikyti pavojingą šunį, tik jei turi leidimą.
35. Daugiabučiuose namuose pavojingi šunys laikomi vadovaujantis Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo 8 straipsnio 10 dalimi ir Lietuvos Respublikos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pakeitimo įstatymo (Žin., 2012, Nr. 122-6126) 2 straipsnio 2 ir 5 dalimis.

VII. REIKALAVIMAI KOVINIŲ ŠUNŲ BEI KOVINIŲ IR PAVOJINGŲ ŠUNŲ MIŠRŪNŲ LAIKYMUI

36. Draudžiama įvežti, veisti, įsigyti, parduoti ar perduoti kovinius šunis bei kovinių ir pavojingų šunų mišrūnus.
37. Koviniai šunys, kovinių ir pavojingų šunų mišrūnai laikomi vadovaujantis Gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymo pakeitimo įstatymo 2 straipsnio 1 dalimi ir Aprašo 27–33 punktais.
38. Kovinio šuns, kovinio ar pavojingo šuns mišrūno laikytojas turi užtikrinti Aprašo 9 punkto vykdymą.
39. Kovinis šuo, kovinio ar pavojingo šuns mišrūnas turi būti paženklintas poodine mikroschema.
40. Kovinis šuo, kovinio ar pavojingo šuns mišrūnas turi būti registruotas teisės aktų nustatyta tvarka.
41. Kovinių šunų, kovinių ar pavojingų šunų mišrūnų dresavimui taikomi Aprašo 24–26 punktuose nurodyti reikalavimai.

VIII. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

42. Savivaldybių administracijos teisės aktų nustatyta tvarka kontroliuoja, kaip yra įgyvendinami reikalavimai pavojingų šunų, kovinių šunų ir kovinių ir pavojingų šunų mišrūnų laikymui savivaldybės teritorijoje.
43. Vidaus reikalų ministerija ar jos įgaliotos institucijos pagal kompetenciją užtikrina, kad būtų laikomasi pavojingų šunų, kovinių šunų ir kovinių ir pavojingų šunų mišrūnų laikymo reikalavimų.
44. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kaip yra įgyvendinami verslinio pavojingų šunų veisimo ir prekybos pavojingais šunimis turgavietėse ir prekiautojo gyvūnais augintiniais patalpose reikalavimai ir reikalavimai eksportuojant pavojingus šunis į trečiąsias šalis ar išvežant juos į kitas Europos Sąjungos šalis komerciniais tikslais.
45. Asmenys, pažeidę Aprašo nuostatas, atsako Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka.
________________