Šuns būklė, į kurią negalima numoti ranka

Įsivaizduokime, kad jūs jau pasiekėte savo kelionės tikslą ir norite nusivesti šunelį į paplūdimį. Čia taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į keletą patarimų. Kai kuriems šunims kapstymasis po smėlį, kamuoliuko nešiojimas iš bangų yra puikiausias užsiėmimas. Tačiau, visų pirma, pasitikrinkite, ar tame paplūdimyje galima būti su šunimis. Taip pat sužinokite, ar čia šuo privalo būti vedžiojamas už pavadėlio, ar gali laisvai sau lakstyti.

Turėkite pavadėlį su savimi ir paleiskite šunį tik įsitikinę, kad jis klausys komandų balsu. Jūsų augintinį gali jaudinti kiti šunys, paukščiai ir t.t. Taip pat gali pasitaikyti žmonių ar mažų vaikų, kurie bijo šuns, todėl niekada nepalikite savo augintinio be priežiūros, griežtai laikykitės visų paplūdimio taisyklių.

Jei jau atsivedėte savo šunį į paplūdimį, tai turbūt norite, kad jis plaukiotų. Jei šuo prie vandens telkinio yra pirmą kartą, reikėtų susižinoti, ar tos veislės šunys mėgsta plaukioti. Pavyzdžiui, šarpėjai bijo vandens. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau vertėtų susižinoti, ar jūsų augintinio veislė mėgsta vandenį ir tada žinosite, ar jūsų šuo bijos vandens, ar drąsiai puls priekin.

Jei iš karto šuo nepuola į vandenį, elkitės neskubėdami. Neverskite šuns bristi į vandenį. Jis jausis patogiau, jei eisite pirmas ir pašauksite jį. Jei jaučiatės neramiai ar nesate tikras dėl savo augintinio plaukimo įgūdžių, gal saugiau bus turėti šuns gelbėjimo liemenę.

Taip pat būtina kreipti dėmesį ir į oro temperatūrą. Vasarą paplūdimyje žmonės ir šunys susiduria su dviem priešingais dalykais: karšta saule ir šaltu vandeniu. Stebėkite savo šuns elgesį visą dieną, nes yra rizika patirti šilumos smūgį ar hipotermiją (jei jis ilgai plaukiojo).

Štai tokie šuns šilumos smūgio požymiai: greitas kvėpavimas, skaisčiai raudonas liežuvis, tirštos, lipnios seilės, silpnumas, vėmimas, viduriavimas. Jei manote, kad šunį ištiko šiluminis smūgis, dar būdami paplūdimyje imkitės šių veiksmų: nuneškite (nuveskite) gyvūną į pavėsį, apliekite jo kūną vėsiu, bet ne šaltu vandeniu, kad kūnas palaipsniui atvėstų. Ant augintinio kaklo, krūtinės ir galvos dėkite ledo pakuotes ar drėgnus rankšluosčius, nuvežkite jį pas artimiausią veterinarą.

O štai kai kurie hipotermijos požymiai: letragija, silpnumas, drebėjimas, raumenų sąstingis, sunkus kvėpavimas, išsiplėtę akių vyzdžiai. Jei manote, kad šunį ištiko hipotermija, tai nedelsdami imkitės šių veiksmų: susukite jį į rankšluosčius, kurie yra įšilę saulėje, pripilkite vandens į plastikinius butelius ir palikite juos saulėje, kad vanduo sušiltų – jo gali prireikti, norint pakelti šuns kūno temperatūrą. Jei šuo vis dreba ir yra letargiškas, gabenkite jį pas artimiausią veterinarijos gydytoją.

Blogiausia, kad šunys negali mums pasakyti, kai jiems yra negera ar skauda. Šių pateiktų patarimų tikrai nepakanka, taigi, jei tik pastebėjote, kad šuniui negerai saulėje ar vandenyje, tuojau pat jį iš ten pašalinkite. Norint, kad šuns neištiktų šilumos smūgis, reikia turėti daug vandens, kurio jis galėtų palakti. Taip pat kartas nuo karto galite jį visą apipurkšti vėsiu vandeniu. Be to, vandeniu gerai nuvalyti smėlį nuo šuns letenų ir sūrų vandenį, jei esate prie jūros, nes jis dirgina ir sausina padus. Taip pat turėkite su savimi skėtį, nes galite nerasti pavėsio.

Tam, kad jūsų augintinio neištiktų hipotermija, turėkite keletą rankšluosčių, į kuriuos galėtumėte jį įsukti, iššluostyti sūrų vandenį. Taip šuo ne tik greičiau sušils, bet, iššluosčius smėlį ir sūrų vandenį iš jo kailio, jis neaptaškys kitų.

Kas šunims leidžiama ir kas neleidžiama paplūdimyje? Deja, ne į visus paplūdimius galima vestis augintinį. Daug kur negalima patekti su augintiniais dėl neatsakingo jų šeimininkų elgesio. Laikykitės šių taisyklių (taip pat ir paplūdimio taisyklių) ir tada galėsite visada atsivesti savo augintinį...

Taigi, štai kas draudžiama, būnant su augintiniu paplūdimyje:

Neleiskite augintinio į tas paplūdimio vietas, kur jiems draudžiama būti. Kai kur aplinka gali būti saugoma nuo bet kokios žalos.

Nepaleiskite augintinio iš akių. Nė kartelio. Juk nenorite turėti didelių nemalonumų dėl to, kad jis kam nors įkando, ką nors išgąsdino ar sukėlė bjauriausias šunų peštynes.

Nepamirškite pavadėlio, rankšluosčių, skėčio, šviežio vandens.

Nepalikite šiukšlių, turėkite savo maišelių augintinio „turtams“ surinkti. Niekas juk nenori rasti „siurprizo“ smėlyje.

Prieš vykdami į paplūdimį, įsitikinkite, ar vis dar galioja šuns skiepai, ir kad jis turi pritvirtintą ID kortelę. Turėkite savo vet. gydytojo telefono numerį, kad galėtumėte kreiptis nelaimės atveju. Pažiūrėkite, ar vandenyje nėra nuodingų medūzų ir kitų pavojingų gyvių. Vienas nudeginimas ar įkandimas gali sukelti neprognozuojamų pasekmių jūsų augintiniui. Nuspręskite, kiek laiko kartu su augintiniu praleisite paplūdimyje. Aktyviam šuniui pakaks ir poros valandų. Vos tik pastebėsite, kad šuo yra pavargęs, keliaukite namo. Atsivežkite su savimi lazdų ir kamuoliukų, kad galėtumėte aktyviai pažaisti su šunimi. Tiesiog gerai praleiskite laiką.