Į pašalinius žmones šuo nereagavo

Letena.lt eksperimentas padarytas nesiekiant atkartoti įvykio, kai buvo nušautas tarnybinis šuo, eigos ir aplinkybių. Eksperimento metu šiek tiek dresuotas šuo sekė tariamai dingusio žmogaus pėdsakais pagal kvapą. Iš pradžių gyvūnas ėjo lygiai tuo pačiu keliu, kur bėgo ieškomas žmogus, tačiau esant stipriam vėjui jo kvapas buvo išsklaidytas po didesnę teritorijos dalį.

Šuo buvo trumpam pametęs pėdsakus, tačiau ieškodamas didesniu perimetru juos vėl surado ir toliau ieškojo dingusiojo. Jam ieškant pamestų pėdsakų, kelyje buvo pašalinis žmogus, tačiau šuo visiškai į jį nereagavo ir toliau ieškojo. Eksperimentas buvo pakartotas kelis kartus. Ir nė vienos paieškos metu pašaliniai žmonės šuns nesudomino.

Tarnybinis šuo be komandos nepuola

Seimo vicepirmininko K. Komskio brolis Arvydas Komskis prieš savaitę miške nušovė VSAT tarnybinį šunį Ramzį, kuris pagal pėdsakus ieškojo cigarečių kontrabandininkų. Anot A. Komskio, šuo jį puolė, todėl jam teko gintis. Tačiau, ar tikrai kelis metus dresuotas tarnybinis šuo gali pulti atsitiktinai sutiktą žmogų?

Vilniaus sienos apsaugos tarnybos kinologijos skyriaus viršininkas Kęstutis Kriaučiūnas tokią galimybę visiškai neigia ir sako, kad visi tarnybiniai šunys kelis metus dresuojami, nuolat tikrinama jų psichinė būklė prieš įsigijant dar mažą šuniuką ir vėliau kas metus, todėl VSAT yra garantuota dėl savo keturkojų pareigūnų. Pasak K. Kriaučiūno, Ramzio reakcija ir sveikata taip pat buvo ne kartą tikrinta ir A. Komskio versija dėl puolimo, jo teigimu, visiškai atmetama. Specialistas priduria, kad ir išgalvota istorija apie kažkada neva Ramzio užpultą žmogų ar nestabilią jo būklę, yra visiškas melas.

Mūsų šunys išdresuoti taip, kad pašaliniams žmonėms jie be komandos specialios niekada nekanda“, – sako K. Kriaučiūnas.

Ramzis ieškojo pagal kvapą

Anot jo, yra keli šunų dresūros būdai: paklusti komandai pulti ir ieškoti žmogaus. Pirmuoju atveju šuo puola tik išgirdęs žodžius „Čiupk“, Sulaikyk“ ar panašius, o atliekant žmogaus paiešką, jis visiškai nereaguoja į pašalinius asmenis, bėgioja laisvai ir niekada nepuola.

Ramzio atveju, šuo ieškojo cigarečių kontrabandininkų pagal pėdsakystės komandą. Kinologijos skyriaus viršininkas pasakoja, kad kai šuo užsiima pėdsakyste, jis eina paskui kvapą. Jam netrukdo jokios oro sąlygos: didelis vėjas, drėgmė, lietus. Šuo susikoncentravęs į kvapą ir seka jį - aplinka įtakos neturi.

Šuo eis per kelius, per griovius, miškus, laukus. Jis indentifikuoja tik vieną kvapą ir eina tais pačiais pėdsakais“, – pasakoja K. Kriaučiūnas.

Ekspertas priduria, kad yra ir kita paieškos rūšis, kai tik ieškoma žmogaus kvapo. Tokia paieška taikoma, kai reikia surasti dingusį žmogų.

DELFI primena, kad pareigūnas Ramzis buvo nušautas būdamas tarnyboje. Šunį nušovęs A. Komskis kaltę neigia ir tvirtina, kad šuo jį puolė, todėl jis gynėsi.

Visuomenė nelieka abejinga Seimo vicepirmininko K. Komskio brolio Arvydo nušautam VSAT keturkojui pareigūnui Ramziui. Aktyvūs gyventojai sukūrė puslapį tarnybiniam šuniui socialiniame tinkle „Facebook" ir skatina žmones prisidėti prie planuojamo paminklo Ramziui statybos.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba nusprendė, kad Ramzio palaikai bus kremuoti. Urna su jo pelenais keliaus į Pagėgių rinktinės muziejų. Čia atsiras Ramziui skirta ekspozicijos dalis, kur bus galima sužinoti apie šio vieno geriausių pasieniečių keturkojo tarnybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (446)