„Peliukai ir kiti graužikų atstovai dažnai tampa pirmaisiais šeimos su mažais vaikais augintiniais, – sako parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė. – Sprendimas pirmiausia įsigyti smulkų, mažiau priežiūros reikalaujantį gyvūną, yra logiškas – tai puiki pradžia ugdant vaikų atsakomybės jausmą. Tačiau neapsigaukite – smulkiesiems augintiniams taip pat reikia dėmesio: reguliariai valyti narvelį, pasirūpinti mityba, tinkamai įrengti poilsio vietas. Be to, svarbu įdiegti vaikui, jog auginamas gyvūnas yra gyvas padarėlis, o ne žaislas. Kai kuriuos graužikus galima vedžioti su pavadėliu, kai kurie išmoksta paklusti komandoms – tokia veikla irgi gali būti patikėta vaikams.“

Narvelis ir jo įrengimas. Dar prieš pirkdami „namus“ graužikui, pasiteiraukite specialisto, kokiems gyvūnams jis pritaikytas ir kokio dydžio narvelio reikėtų jūsiškiam? Viena dažniausiai daromų klaidų –žmonės įsigyja narvelį neapgalvotai arba atsižvelgę į jo kainą, o ne dydį. Tokie graužikai, kaip triušiai ar jūrų kiaulytės, yra gerokai stambesni, todėl jiems reikia ilgesnio ir platesnio narvo. O štai degu ar šinšiloms rekomenduojami aukštesni, kelių aukštų narvai, su įvairiomis natūraliomis šakomis, kuriomis šie graužikai galėtų laipioti ir šokinėti. Be to, narvelis neturėtų būti tuščias, jame reikėtų įrengti augintinio miego vietą. Tam skirti mediniai ar plastikiniai nameliai, leidžiantys gyvūnui pasislėpti narvelyje nuo aplinkos. Maloniam gyvūno poilsiui galima įsigyti ir pakabinamą guolį – smulkesni graužikai itin mėgsta tokiame įsitaisyti.

Švaros palaikymas. Narvo dugnas turėtų būti išklotas kraiku iš medžio drožlių ar popieriaus, pagaminto iš natūralaus celiuliozės pluošto. Triušiams ar jūrų kiaulytėms galima patiesti vienkartines ar daugkartines palutes. Tvarkingą aplinką gyvūnui užtikrinsite, o namuose nebus nemalonių kvapų, jei reguliariai, bent kartą per savaitę, valysite narvelį ir keisite panaudotą kraiką. Tokie graužikai, kaip triušiai, mėgsta gamtinius reikalus atlikti vienoje vietoje. Jei čia įrengsite specialų tualetą, bus patogiau valyti narvelį – pakaks keičiant kraiką tik išimti ir išvalyti tualetą. Be to, švarai palaikyti ir apsaugoti augintinį nuo nepageidaujamų parazitų galima naudojant narvelių valymo priemonę. Ja reikėtų išpurkšti bėgimo ratą, laktas ir narvo dugną. Taip pat yra specialios kvapus sugeriančios priemonės, pilamos po kraiku.

Maistas ir vanduo. Vandenį įpylus į dubenėlį, gyvūnas jį greičiausiai apvers ir vanduo išsilies. Todėl narvelio išorėje įtaisykite gertuvę su dozatoriumi – metaliniu šiaudeliu, kurio viduje yra ratukas. Svarbu nepamiršti, kad vandenį reikėtų keisti dažnai, bent 1–2 kartus per savaitę. O jei pilate į vandenį vitaminus, tuomet jį reikėtų keisti kasdien. Maistui tinkamiausias ne plastikinis indelis, kurį lengva sugraužti, bet keraminis dubenėlis ar pakabinamas metalinis indelis priešingoje pusėje, nei gyvūnas įpratęs tuštintis. Graužikams tinkamiausias maistas – specialūs grūdų mišiniai ar specializuotas visavertis pašaras, kurio sudėtyje būtų vitaminų ir mineralų,. Taip pat augintinį galima palepinti jo mėgstamomis daržovėmis ar vaisiais, sėklomis bei riešutais. Mitybos racioną galima papildyti vitaminais bei mineralais, stiprinančiais nagus ir dantis, padedančiais gerinti kailio būklę. Svarbu žinoti, kad kiekvienas graužikas turi savo mitybos niuansus. Pavyzdžiui, jūrų kiaulytėms reikia didesnio vitamino C kiekio, o šinšiloms ir degu negalima duoti daug saldžių vaisių bei uogų. Gyvūno mitybos įpročiais reikėtų pasidomėti dar prieš jį įsigyjant – konsultuotis su gyvūnų parduotuvės specialistu.

Žaidimai ir pramogos. Daugelis graužikų – judrūs gyvūnai, kurie liūdės neturėdami pakankamai erdvės judėti ir pramogų. Gera naujiena ta, kad palinksminti gyvūną nėra sudėtinga – jį sudomins specialūs sukamieji ratai, landos tuneliai, laipynės ar tokie žaislai, kaip mediniai kamuoliukai. Bet nebūtina pirkti žaislų – gali pakakti įdėti į narvelį paprastų beržų, obelų šakų, kurias gyvūnas galėtų kramsnoti. Patariama narvelyje įtaisyti ir graužikams skirtos kreidos, mineralų ar pakabinamų džiovintų uogų ir daržovių skanėstų, į kuriuos gyvūnas galėtų nusidildyti nuolat augančius priekinius dantis. Šeimininkai turėtų atminti, kad graužikų dantis ir nagus reikėtų apžiūrėti kartą per mėnesį ir įsitikinti, kad jie nebūtų peraugę. Laiku nepastebėjus peraugusių dantų, gali tekti kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Pasak veterinarijos gydytojos, be tinkamo narvelio įrengimo, gyvūnui ne mažiau svarbu ir socializuotis, todėl svarstantiems įsigyti graužiką patariama įvertinti, kiek laiko galės jam skirti. Jei kasdien nerasite bent valandos žaidimams su augintiniu, vertėtų pagalvoti apie dviejų tos pačios lyties gyvūnų laikymą. Tačiau įsigyti juos patariama vienu metu, kitaip jie gali imti varžytis dėl teritorijos. Taip pat reikėtų edukuoti vaikus apie gyvūnėlių priežiūros svarbą, pamokyti, kaip jais rūpintis, kaip teisingai imti ant rankų, kaip suprasti gyvūno kūno kalbą ir suvokti, kada nereikėtų jo liesti. Mylimas ir prižiūrimas graužikas gali tapti puikiu vaikų draugu.