Šį kartą kompanijos „Purina“ komanda svečiuojasi vilniečių Marijos ir Tomo namuose. Pora augina du Lietuvoje gana retos vokiečių pinčerių veislės šunis – Yaggo ir Kimmo. Pora juokauja, kad jų judrūs ir aktyvūs keturkojai neretai tampa bičiulių vaikų draugais, jų dėka mažyliai susipažįsta su šunimis ir išmoksta su jais elgtis.

Tomas pasakoja, kad turėti savo šunį buvo sena svajonė, kurią pavyko įgyvendinti tik įsigijus nuosavą būstą. Tada beliko išsirinkti, koks šuo taps nauju šeimos nariu. Jie su Marija žinojo, kad nori vidutinio dydžio, trumpaplaukio augintinio, kuris būtų vidutiniškai aktyvus, tad nuvažiavę į šunų parodą būtent tokio keturkojo ir dairėsi.

„Jie yra judrūs šunys. Vasarą neturime problemų, nes turime sodybą, kur jie laksto palaidi visą savaitgalį. Grįžę namo būna mažiau aktyvūs. Žiemą negalime taip iškrauti, tad turime nuostolių – sugriaužtų daiktų. Jei vieną kartą kažką padarė, tai tikrai darys dar ir dar kartą", - kalbėjo Tomas.

Marija pasakoja, kad šunų atsiradimas gyvenime išmokė šiek tiek kitaip pažvelgti į nemalonias situacijas. Jei grįžusi namo pora randą kažką sugriaužto, pirmiausia atsakomybę prisiima patys, nes jie nepadėjo daikto į vietą arba nepagalvojo, kad šuo gali jį pasiekti.

„Kažkada norėjome turėti du šunis. Įsigijus pirmą, ši idėja dingo. Kai pirmasis užaugo, dingo mažų šuniukų keliamos problemos, tai ir visi sunkumai pasimiršo. Antrą šunį įsigijome, nes manėme, kad pirmasis mažiau reikalaus dėmesio, kai turės kompanioną. Tik vis dėlto dresuoti du šunis yra sunku – vienam aiškini, kitas nesupranta, ima lakstyti, blaškyti, reikalauti dėmesio, todėl į dresūros pamokas vedame po vieną", - sakė Marija.

„Purinos“ komandai pasiteiravus, kas labiausiai pasikeitė gyvenime atsiradus augintiniams, pora vienbalsiai atsako – rutina. Rytiniai ir vakariniai pasivaikščiojimai, atsirado tikslas, dėl ko verta daugiau laiko praleisti lauke. Šiais metais Tomas su Marija įveikė 20 kilometrų žygį Nemuno deltos regioniniame parke, vasarą – atstumą nuo Palangos iki Girulių. Taip pat vaikščiodami ir aktyviai leisdami laiką su augintiniais, jie atrado daug smagių ir naujų pasivaikščiojimo kelių tiek mieste, tiek užmiestyje.

„Taip pat socializuojame draugų vaikus. Mūsų draugai visada kviečiasi mus į namus su šunimis. Ilgą laiką patys bijojome eiti su šunimis į svečius, kur žinodavome, kad bus mažų vaikų, nes šunys judrūs, aktyvūs, žaidžia stipriai, bet pamatėme, kad viskas yra daug geriau nei įsivaizdavome. Retai kada tėvai išmoko savo vaikus elgtis su šunimis – arba jie kiša rankas neatsiklausę, arba tėvai ima šaukti ir šiurkščiai vaikus traukti nuo gyvūno. Jie iškart moko bijoti šuns, kas nėra gerai nei vaikams, nei gyvūnams. O mes galime padėti bent artimos aplinkos vaikams išmokti pagrindinių taisyklių, parodyti, kai paglostyti šunį, kaip prie jo prieiti ir panašiai", - dėstė pora.

Tomas ir Marija taip pat sulaužo mitą, kad atsiradę augintiniai apsunkina galimybę keliauti ar atostogauti. Pora su šunimis keliauja po artimą užsienį ir tikina, kad tikrai neiškyla papildomų problemų važiuojant kartu Yaggo ir Kimmo. Pastarasis kelionės metu dažniausiai snaudžia, o vyresnėlis Yaggo budi.

„Užsienyje neturėjome jokių problemų dėl apsistojimo viešbutyje ar svečių namuose, dažnai net netenka papildomai mokėti. Tik va Gdanske už šunį mokėjome kaip už papildomą žmogų, todėl leidome jam miegoti ant sofos. Jei važiuojame kur nors toliau, turime šeimą, draugus, kurie atsikrausto pas mus ir prižiūri mūsų gyvūnus. Esame bandę palikti Yaggo šunų viešbutyje, tai mums labai patiko. Jis buvo labai tvarkingai įrengtas: baltos sienos, medinės tvorelės, bendra erdvė. Jokių narvų ar grotų nebuvo. Ten net kameros yra, dėl kurių gali žiūrėti kiaurą parą, ką tavo šuo ten veikia. Taigi jokių papildomų sunkumų tikrai nesame patyrę", - aiškino pašnekovai.

Vienas iš „Purinos“ socialinio projekto „Gyvūnai – mūsų draugai“ uždavinių – skatinti atsakingą elgesį su keturkojais bičiuliais, tad kokius svarbius dalykus prieš įsigyjant šunį pataria apsvarstyti Marija ir Tomas.

„Prieš įsigyjant šunį reikia įvertinti galimybes, kad šuo nebūtų vienadienė užgaida. Juk nesvarbu, koks bus oras, atsikelsi ir turėsi eiti laukan. Taip pat privalai iš anksto pagalvoti, ar esi labiau linkęs keliauti su šunimi, ar tikrai turėsi kam jį palikti. Turi nusiteikti, kad šuniuką reikės auklėti ir socializuoti", - sakė pora.

Pokalbio pabaigoje Yaggo ir Kimmo šeimininkai primena, kad renkantis būsimą augintinį labai svarbu žinoti, kam jis buvo išveistas: „Vokiečių pinčeriai yra universalūs ūkininko šunys, kurie medžioja peles ir žiurkes, todėl mėgsta kasti duobes. Kartą į sodybos kiemą buvo priklydusių avių, šuo greit suvarė visas į vieną vietą ir išvijo. Neseniai Yaggo porą stirnų ant kelio išvedė, bet, kai mus pamatė, pabėgo. Taip pat pinčeriai moka ypatingai šypsotis, todėl grįžtančius namo iš darbo mus visada pasitinka dvi šypsenos.“

Užsakymo nr.: PT_73369646