Prisišaukti pagalbos – misija neįmanoma

Bene pirmoji katiną pastebėjo Erika Žvikienė, mat gyvūnas prašėsi pagalbos kaip tik prieš jos langą. Pirmą dieną ji vylėsi, kad katinui pavyks nulipti pačiam. Kitą dieną, vis dar pro savo langą matydama išsigandusį gyvūną, Erika pradėjo nerimauti, todėl kreipėsi pagalbos į prieglaudas „Vyšnių sodas“ ir „SOS gyvūnai“. Čia ji išgirdo tokį atsakymą: „baikite juokus, katinas išlips pats“.

Tuo nepatikėjusi, Erika tęsė pagalbos paieškas ir kreipėsi į „Grindą“. „Atvyko, apžiūrėjo ir pasakė, kad neturi galimybių iškelti gyvūno iš tokio aukščio. Nukreipė į ugniagesius, bet jiems irgi nepavyko išgelbėti katino – kai tik jie priartėjo, katinas išsigando ir užlipo dar aukščiau. Tuo viskas ir baigėsi“, – atsidūsta Erika.

Moteris vis tiek nenuleido rankų – dar kartą kreipėsi pagalbos į „Grindą“. „Prieš akis buvo šalčiai, į nusilpusį katiną kėsinosi varnos, aplink skraidė būriais. Matai, kad gyvūnas to neišgyvens. Dar kartą kreipėmės pagalbos, tačiau išgirdome, kad ugniagesiai daugiau tikrai nebevažiuos. Laimei, kaimynai pasiūlė kreiptis į aukštalipius. Šaunūs vaikinai iškart sutiko pagelbėti“, – džiaugiasi Erika.
Katino gelbėjimas Vilniuje, Lazdynuose

Erika mano, kad tokioje situacijoje nereikėtų gaišti laiko bandant prisiskambinti atsakingoms tarnyboms – geriausia iškart kreiptis į aukštalipius. Šie į pagalbos šauksmą sureagavo iškart ir jau visai netrukus katinas buvo išgelbėtas.

Aukštalipiai sureagavo akimirksniu

Šaunuoliai gelbėtojai – tai alpinistų klubo „Montis Magia“ narys Ignas Laukineitis ir įmonės „Sveikas medis“ direktorius Jevgenij Jefimov. Pastarasis prisimena, kad gelbėjimo operacija vyko šeštadienį, apie 13 val. Sulaukęs pagalbos prašymo, Jevgenij nedvejojo.

„Paskambino žmonės ir paprašė padėti ištraukti katiną iš medžio. Maždaug pusvalandžio bėgyje jau buvome vietoje. Kadangi užsiimu medžių priežiūra ir genėjimu, turiu visą įrangą lipti į medžius ir juose saugiai dirbti. Todėl nekyla problemų įlipti kad ir į pačią medžio viršūnę“, – prisimena jis.

Anot vyro, katino gelbėjimas vyko sklandžiai. Vis dėlto, gelbėjimo operacija nepraėjo be sunkumų – išsekęs ir išsigandęs katinas bandė trauktis nuo aukštalipių, taip tik apsunkindamas ir taip nelengvą darbą.

„Kai priartėdavau arčiau, jis iškart bėgdavo aukščiau į medį. Kai jau nebuvo kur lipti, ėjo į šakų galus, kur negalėjau jo pasiekti. Vienu metu šakelė užsilenkė ir jis nuslydo apačion. Laimei, žmonės jį sugavo su išskleistais pledais“, – sako jis.

Tuo metu „Montis Magia“ alpinistų klubo narys Ignas prideda, kad katino gelbėjimo jis nesureikšmina – tai vaikinui buvo smagi patirtis. Pagelbėti jis būtų atskubėjęs ir anksčiau, tačiau iškvietimas iš alpinistų klubo prezidento jį pasiekė tik šeštadienio popietę. „Net pusryčių nevalgęs išskubėjau tiesiai į vietą“, – prisimena Ignas.

Istorija baigėsi laimingai – pagaliau katinas sugrįžo į šeimininkės rankas. Ši anksčiau nė neįtarė, kur dingo jos augintinis, tad kasdien dalindavosi skelbimais apie dingusį augintinį.

Paaiškino, kodėl taip sunku išsikviesti pagalbą

Išsikviesti pagalbos medyje įstrigusiam katinui išties gali būti nelengva – nors tokioje situacijoje dažniausiai kreipiamasi į ugniagesius gelbėtojus, šiems tokie skambučiai nėra prioritetiniai.

Vis dėlto, priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento rašte numatoma, jog Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pajėgos teikia pagalbą gyvūnams tik tuomet, kai gauna pranešimą iš Bendrojo pagalbos centrą (BPC), į kurį kreipėsi gyvūnų globos tarnybos atstovas gyvūnų gelbėjimui prireikus gaisrinės gelbėjimo technikos ar įrangos.
Juodas katinas

Anksčiau DELFI kalbintas Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Operacinio vadovavimo skyriaus viršininkas Roaldas Kepalas pabrėžė, jog dėl šios priežasties tiesiai į BPC paskambinę gyventojai nesulaukia ugniagesių pagalbos.

„Priklausomai nuo to, kokiame aukštyje yra įsilipęs katinas, siunčiamos ir skirtingos pajėgos. Katinui esant iki 10 metrų aukštyje, jo gelbėti siunčiama standartinė automobilinė gaisrinė cisterna ir jo gelbėjimui panaudojamos pernešamos ištraukiamos gaisrinės kopėčios. O katinui esant virš 10 metrų aukštyje į įvykį išsiunčiamos automobilinės kopėčios arba keltuvas, bet šiai technikai reikalingas tinkamas privažiavimas prie medžio arba pastato, kad būtų galima tinkamai išskleisti kopėčias“, – aiškina R. Kepalas.