Dauguma gyvūnų šeimininkų, neskiriančių daug dėmesio savo augintinių dantų priežiūrai, nustebtų išgirdę veterinarijos gydytojo žodžius – taip, valyti augintinio dantis yra būtina, ir tai reikėtų pradėti daryti nuo mažens.

„Taip, kaip valome dantis sau, taip reikia valyti ir gyvūnui. Tik noriu atkreipti dėmesį, kad jei dantis pradėsite valyti tik susidūrę su problemomis, bus per vėlu. Pavyzdžiui, jei tai pradėsite daryti, kai šuniukui bus 3-4 metai, jis nesupras, ko jūs iš jo norite. Štai, visą gyvenimą pragyveno ramiai, o dabar jūs kažką kišate jam į nasrus ir esate nepatenkinti, kad gyvūnas nesileidžia“, – teigia jis.

J. Kantoravičius įsitikinęs, kad augintinio dantų valymas turėtų tapti natūraliu įpročiu, formuojamu nuo pirmųjų jo gyvenimo dienų.

„Tai turėtų būti toks pat normalus dalykas, kaip ir nagų kirpimas, kailio šukavimas. Dantų valymui yra skirti įvairūs preparatai, purškalai į nasrus, įvairūs graužalai, kad nesusidarytų apnašos ir išsivalytų tarpdančiai“, – aiškina J. Kantoravičius.

Atrodo, nors anksčiau gyvūnų burnos higiena nebuvo taip rūpinamasi, tačiau nieko blogo lyg ir nenutikdavo. Kodėl šiandien apskritai tai reikėtų daryti?

„Anksčiau, visų pirma, gyvūnas nemiegodavo žmogaus lovoje. Jis būdavo prie būdos, o žmogus jį matydavo tik tada, kai duodavo gyvūnui paėsti. Dabar jūs matote jį kiekvieną dieną, renkate jo išmatas, kasdien augintinį glostote ir su juo praleidžiate 12-20 valandų per parą. Jaučiate, kad iš jo nasrų sklinda nemalonus kvapas, kai šuo į jus lekuoja. Kyla klausimas – o kas ten nutiko? Tai yra tarp dantų ir dantenų susikaupusios apnašos, dėl kurių vėliau gali tekti traukti augintiniui dantis“, – teigia jis.

Kokie skiepai ir kodėl yra reikalingi katėms ir šunims? Kokie sveikatos sutrikimai būdingiausi jaunikliams? Kuo skiriasi jų mityba nuo suaugusių augintinių mitybos? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus išgirsite pokalbio su J. Kantoravičiumi įraše.

Nuotraukos iš konferencijos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)