Nors šuniukai atrodo panašūs, kiekvieno charakteris – skirtingas

Kol vieni savo ištikimiausio draugo ieško prieglaudoje, kiti jį suranda veislyne. Sertifikuotuose veislynuose šuniukai yra laukiami, nuo mažens mylimi, prižiūrimi ir stebimi – tuo jie skiriasi nuo esančių gyvūnų prieglaudose, kurių gyvenimo istorijos būna liūdnos. Tokiems šunims žmogus tampa ne tik šeimininku, bet ir gelbėtoju.

O kaip iš tikrųjų atrodo šuniukų auginimas ir auklėjimas sertifikuotame veislyne? Šįkart lankomės „Vejuonos šerkšno“ veislyne, kurio veisėja Eugenija Masaitienė supažindina mus su Podhalės aviganių jauniklių šešetuku. Juos moteris pakviečia sušukdama: „Vaikai!“.

„Šuniukai, kaip ir vaikai, kiekvienas turi savitą charakterį. Labai svarbu, kad šeimininkas ir šuniukas atitiktų vienas kitą – tada daug paprasčiau gyventi kartu. Jei žmogus bus namisėda, o šuo – hiperaktyvus, nukentės namų interjeras. Būna ir nepriklausomo charakterio šunų, kuriems reikalingas nenuolaidus šeimininkas, sugebantis suvaldyti situaciją. Būna šunų manipuliatorių, žinančių savo šeimininko silpnas vietas ir kaip tuo pasinaudoti. Nesutapus charakteriams, nebus laimingas nei šuo, nei šeimininkas“, – pabrėžia E. Masaitienė.
Eugenija Masaitienė

Nors veislyne visi mažieji Podhalės aviganiai atrodo labai panašūs, moteris įvardina, kad šuniukų charakteriai skiriasi kaip diena ir naktis. Nilsą ji apibūdina kaip meilų ir mėgstantį pavalgyti šuniuką, stambiausią vadoje. Visai kitoks – Neo: susikaupęs, mėgstantis glamones, bet neįkyrus. Anot veisėjos, Neo yra puikiai sudėtas ir tiktų žmonėms, ketinantiems vestis jį į parodas.

Nilas – meilus, judrus ir sargus šuniukas. Tuo metu Nordas – šuo, kuris turi savo nuomonę. Jis nemėgsta rankų, tačiau mėgsta aktyvius žaidimus, o nusprendęs kažką padaryti, būtinai padarys, todėl jam reikalingas stipraus charakterio šeimininkas. Kalytę Naomi veisėja vadina išdidžia princese, kuri mėgsta komfortą ir vadovauti. O štai Nefertitė – meili, daug dėmesio reikalaujanti kalytė, mėgstanti žiūrėti į akis.

Šuniukų charakterius išduoda kelionės po miestą

Šuniukų gyvenimas veislyne prasideda nuo susipažinimo su žmogaus rankomis, kurios glosto ir maitina. Socializacija rūpinamasi nuo mažens.

„Nuo gimimo imi šuniuką ant rankų, myluoji, maitini, žaidi su juo, padedi susipažinti su pasauliu, nuramini, jei stresuoja. Stebi, kaip šuniukas elgiasi, ar jis bijo, ar, priešingai, yra bebaimis. Paskui atitinkamai su juo dirbi. Išsiveži į miestą, kad priprastų prie svetimų žmonių rankų. Tokie testavimai atliekami tuomet, kai šuniukams būna pusantro mėnesio. Šuniukai po vieną išnešami į jiems nepažįstamą vietą, kurioje stebiu, kaip jie elgiasi: ar domisi, ar slepiasi, ar cypia. Reakcijų būna visokių – pagal tai sprendi, koks tas šuniukas yra“, – aiškina E. Masaitienė.

Anot veisėjos, šie testavimai padeda iš esmės pažinti šuniuko charakterį. Pastebėjus, kuo skiriasi šuniukai, augintinio ieškantiems žmonėms žymiai paprasčiau priimti teisingą sprendimą.

„Atvažiavus žmogui išsirinkti sau augintinį, tiesiog klausi, ko jam reikia, kokias perspektyvas jis mato – ar į parodas nori eiti, ar sportuoti, gal žmonės labai aktyvūs ir nori kartu su šunimi keliauti, o galbūt augintinis reikalingas tik namuose, kad būtų su kuo pabendrauti. Pagal tai ir pasiūlai, nes nuo pat gimimo matai savo šuniukus ir žinai, kas ko vertas“, – pasakoja veisėja.

E. Masaitienė tikina, kad šunims skiria visą savo dieną. Šiuo metu moters kieme bėgioja šeši jaunikliai ir dar tiek pat suaugusių šunų, o kiekvienas iš jų reikalauja priežiūros ir dėmesio.

„Nuo ko prasideda mūsų rytas? Turime tokį ritualą: atsikeliu, o pas mane kambaryje gyvenantys keturi šunys prie manęs nedrįsta prieit. Aš apsirengiu, pasikloju lovą, susišukuoju, ir tik tada, kai padedu šepetį į vietą, šunys atbėga pasidžiaugti. Tada jie gauna po skanėstą“, – šypsosi ji.

Ateina pusryčių metas, po kurių moteris pabendrauja su šuniukais ir užsiima namų ruoša. Vėliau veisėja vedasi šuniukus pasivaikščioti – nors jie gali laisvai bėgioti savo kieme, E. Masaitienė jaučia poreikį išsivesti šuniukus toliau, kad šie susipažintų su aplinka.

Daugiau išgirsite reportaže.

Apie emocinę ir fizinę šunų sveikatą, šuniukų parengimą gyvenimui naujuose namuose ir dažniausiai pasitaikančias elgesio problemas daugiau sužinosite tarptautinėje šunų mylėtojų ir profesionalų konferencijoje „Chase“, kuri vyks spalio 13-14 dienomis Vilniuje, viešbutyje ir konferencijų centre „Karolina“. Konferencijos programą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)