Lange įstrigusį ir besikankinantį katiną pastebėję Utenos gyventojai kreipėsi pagalbos į Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugiją. Jos darbuotojai iškvietė ugniagesius ir ieškojo buto, kuriame gyvena katinas ir jo šeimininkai, tačiau jų nebuvo namuose.

Draugijos vadovė Jolanta Guobaitė teigia, kad tokį vaizdą mato ne pirmą kartą, o dažniausia jo baigtis, jei šeimininkai laiku nesureaguoja – sunkūs gyvūno sužalojimai ar net žūtis.

„Iš apačios nesimatė, ar katinas dar gyvas. Šansų buvo mažai, bet gelbėtojai vis tiek jį ištraukė, ir tik tada pamatė, kad jau vėlu. Neseniai buvo iškritęs katinas iš kito namo antro ar trečio aukšto – jis persivėrė, bet išsikapstė. Koja buvo lūžusi, perpjauta, bet liko gyvas“, – prisimena J. Guobaitė.

Anot jos, per langus katinai persiveria vedami smalsumo. Tie augintiniai, kurie mėgsta išeiti į lauką, pro pravertą langą užuodžia orą ir bando ištrūkti nesuvokdami, kokiame aukštyje yra ir kuo tai gali pasibaigti.
Vilnius

Jei langas pravertas tokioje pozicijoje, kuomet atvira dalis platėja į viršų, įstrigęs katinas bandys išsivaduoti spurdėdamas, tačiau tokiu būdu vis labiau save susižalos, o jei nesulauks šeimininko pagalbos – pasismaugs.

„Jei katinas pasimauna ant lango, kurio viršus pradarytas, tai jam praktiškai išsivaduoti ir išlipti nėra jokių šansų. Jis įsmunka, draskosi, bando panikoje save išsiplėšti. Kuo labiau spurda – tuo labiau susižaloja“, – sako J. Guobaitė.

Išvydęs taip besikankinantį katiną, šeimininkas puls jo gelbėti, tačiau ne visi tai daro teisingai. Anot jos, didžiausia klaida būtų traukti katiną į save.

„Net ir bandyti jam padėti gali būti sudėtinga. Jį reikėtų traukti ne į save, o į viršų, kad tame smailiame trikampyje gyvūnas nesusipjaustytų“, – pataria Utenos rajono gyvūnų mylėtojų draugijos vadovė.
Pravertas langas

Anot jos, daugiaaukščiuose namuose gyvenantys kačių šeimininkai turėtų įvertinti pavojų ir nepalikti atidarytų langų, jei nėra pasirūpinę jų apsaugomis – grotelėmis ar tinkleliais. Net ir manydami, kad nelaimės atveju spės laiku sureaguoti, kačių šeimininkai rizikuoja gyvūno sveikata ir gyvybe, mat viskas įvyksta labai greitai.

„Kai atidaromas lango viršus, ant lango šonų turėtų būti uždedamos specialios grotelės, o viso lango atvėrimui reikia turėti tinklelį. Neturėti šių dalykų gyvenant pirmame ar antrame aukšte – dar suprantu, bet aukščiau tai jau yra pavojinga. Kiekvienas, turintis augintinį, groteles ir tinklelius ne tik turėtų, bet ir privalėtų turėti. Nėra čia kažkoks stebuklas tą tinklelį užsidėti – reikia suvokti, kad tai yra gyvūno saugumas“, – pabrėžia J. Guobaitė.