Kiekvienas augintinis reikalauja išlaidų, kurios priklauso nuo gyvūno rūšies, dydžio, veislės ar sveikatos būklės. „Kuo augintinis didesnis ar retesnis tuo jo išlaikymas bus brangesnis. Reikėtų gerai apgalvoti, ne tik koks augintinis jums labiausiai patinka, bet ir koks yra tinkamas šeimininko kišenei“, – akcentuoja specialistas.

Pasak J. Bartkaus, yra viena sritis, kuriai taupyti nereikėtų – tai kokybiškas augintinio maistas. Posakis esame tai, ką valgome galioja ir augintiniams, nes tinkama mityba daro didelę įtaką keturkojo savijautai, padeda išlikti sveikam, todėl neužtikrinus visavertės mitybos vėliau gali tekti investuoti į gydymą.

Dar viena svarbi sritis, kuriai negalima taupyti, – apsauga nuo erkių ir kitų parazitų, reguliari dehelmintizacija.

„Visos kitos priemonės – skanėstai, žaislai, higienos priemonės ar vedžiojimo priemonės – svarbios, tačiau jiems tikrai galima skirti mažesnę biudžeto dalį. Jei rinksitės kokybiškas priemones, jas įsigyti reikės rečiau, todėl tikėtina, kad sutaupysite“, – pasakoja J. Bartkus.

Šykštus moka du kartus

Apie augintinių priežiūrą sklando daug mitų, vienas jų – geros kokybės pašaras yra tas, kuris kainuoja brangiau, tačiau, pasak parduotuvių tinklo atstovo, tai dažnai yra netiesa. Renkantis pašarą reikėtų atkreipti dėmesį ne į kainą, o į sudėtį – svarbiausia, kad pirmas ingredientas būtų mėsa ir jos produktai. Taip pat svarbu, kad sudėtyje nebūtų konservantų, dažiklių ir kitų dirbtinių priedų. Renkantis pašarą ekspertas pataria pirmenybę teikti visaverčiam, subalansuotam, kuo natūralesniam produktui, kuris būtų naudingas sveikatai ir nebūtinai reikalautų didelių investicijų.

„Pavyzdžiui, vidutinio dydžio, apie 4 kilogramus sveriančiai, suaugusiai katei per dieną reikia apie 50 gramų aukščiausios kokybės sauso pašaro (maždaug 1,5 kilogramo per mėnesį). Tokio pašaro 2 kilogramų pakuotės kaina yra apie 13–15 eurų. Vis dėlto dažnai kaina nenusako pašaro kokybės, pavyzdyje pateikto pašaro sudėtyje yra net 80 proc. gyvūninės kilmės baltymų, tai vienas iš pagrindinių rodiklių, kuris nusako pašaro kokybę, nors tai tikrai nėra brangiausias asortimente produktas“, – įžvalgomis dalinasi specialistas.

Tiesa, kuo maistas aukštesnės klasės ir kokybiškesnis, tuo jo mažiau reikės, nes, anot J. Bartkaus, augintiniui pavalgyti ir gauti visas reikiamas medžiagas, užteks mažesnio kiekio.

Renkantis prastesnės kokybės maistą, priešingai, jo prireiks ne tik didesnio kiekio, kad keturkojis jaustųsi sotus, bet dažnai tokie pašarai būna prastai subalansuoti, todėl papildomai gali prireikti vartoti pašaro papildus. Specialistas įspėja, kad prastos kokybės pašaras ilgainiui gali sukelti sveikatos problemų, todėl šioje srityje labai tinka pasakymas, jog šykštus moka du kartus, nes susidūrus su sveikatos problemomis dažnai tenka kreiptis į veterinarą, o konsultacijos ir gydymas neretai reikalauja didelių investicijų.

Taupyti maistui nereikėtų, bet skanėstai yra ta sritis, kur išlaidas sumažinti tikrai galima. Specialistas rekomenduoja nepiktnaudžiauti skanėstais, juos duoti tik tada, kai augintinį norite paskatinti.

Panaši taisyklė galioja ir renkantis higienos priemones, J. Bartkus rekomenduoja rinktis koncentruotus šampūnus ar valiklius, taip jų išnaudosite mažiau ir sutaupysite.

Koks biudžetas turėtų būti skirtas mėnesiui?

Kokybiškai augintinio priežiūrai, anot specialisto, per mėnesį gali užtekti keliasdešimt eurų. „Kaip ir minėjau, jeigu auginate vidutinio dydžio, suaugusią, sveiką katę, tai sausas, aukštos kokybės pašaras mėnesiui atsieis apie 10 eurų.

Pridėkime priemones nuo parazitų – lašai nuo erkių ir blusų – apie 3 eurai, vaistai nuo kirminų – taip pat apie 3 eurus. Žinoma, katei reikės ir kraiko, natūralus augalinis tofu kraikas kainuoja apie 8 eurus. Tad, bendra suma per mėnesį bus apie 20–30 eurų, kainai įtakos gali turėti pasirinkti gamintojai“, – paskaičiavo „Zoobazė“ gyvūnų tinklo atstovai.

Tiesa, nereikėtų pamiršti ir nekasdienių išlaidų. Kartais šeimininkai sausą maistą praturtinta konservais ar skanėstais, taip pat gali prireikti įsigyti higienos priemonių, vedžiojimo reikmenų, žaislų. Visgi svarbu atkreipti, kad to dažniausiai nereikia pirkti kiekvieną mėnesį ir mėnesinis biudžetas labiau priklauso nuo šeimininkų įpročių ir galimybių.