Šiandien viena sostinės gyventoja Erika savo feisbuko paskyroje pasidalijo nelabai malonia patirtimi. Mergina pasakoja netikėtai Vilniaus miesto centre, Kalnų parke, galimai sutikusi laukinį šerną.

„Išėjome rytiniam pasivaikščiojimui su savo Go į Kalnų parką. Susitikome draugę, šunys žaidžia gražiai, viskas gerai. Po kurio laiko mano šuo Go vis bėga prie skardžio. Vieną kartą, antrą. Vis pasišaukiu, jis atbėga, tačiau trečią kartą pasileido skardžiu žemyn. To niekada nėra buvę! Aš iš paskos bėgu žiūrėti, kas čia per velnias, žiūriu – lyg šuo. Tik tas padaras artėja arčiau ir žiūriu – šernas!“ – socialiniame tinkle pasakoja Erika.

Mergina tęsia, kad į šerną panašus keturkojis buvo pusantro karto didesnis už jos šunį, kuris sveria apie 50 kg. Anot jos, gyvūnas nebuvo baikštus, atvirkščiai – jis artėjo prie Erikos.

„Šernas nuo manęs buvo per kokį pusantro metro. Ir ten jau kaip per filmus veiksmas vyko. Saviškio šuns, pasirengusio pulti, dar gyvenime nesu mačiusi. Pirmą kartą net mačiau jam pasišiaušusią skiauterę. Šiaip ne taip, mano Šaunuolis jį nuvijo. Be jokio artimo kontakto, aš, mano šuo Go, draugė korgiukė Ele ir jos šeimininkė, likome sveiki. Pasirodo, laukinių paršiukų drąsiai galima sutikti ir miesto centre“, – sako galimai šerną sutikusi mergina, po susidūrimo su miško žvėrimi iškart paskambinusi bendrosios pagalbos numeriu 112.

Aplinkosauga: čia yra mėnulio fazės suaktyvėjimas

DELFI žurnalistai kreipėsi į aplinkosaugininkus klausdami, ar iš tikrųjų Vilniaus centre gali klaidžioti šernas, ir ką daryti jį sutikus. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas sako, kad kol kas tarnybos nėra gavusios pranešimų apie klaidžiojantį laukinį gyvūną, todėl, anot jo, tikėtina, kad žinutė feisbuke yra netikra.

„Jei mieste vaikščioja kažkoks laukinis gyvūnas, iškart skambinama į 112 ir keliamos tarnybos, visi važiuoja. Turėjome karčios patirties, tyrimų tokiais klausimais. Šioje vietoje nekreipčiau dėmesio“, – komentuoja aplinkosaugos pareigūnas.

Jis sako, kad jei iš tiktųjų ši istorija pasitvirtintų, tai būtų kone pirmasis atvejis per visą jo ilgą darbo praktiką.

„Nenoriu šnekėti apie tai, nes fakto tokio nebuvo, negalėčiau komentuoti. Bet mano praktikoje nė karto nepasitaikė, kad Vilniuje klaidžiotų šernas. Tik stirnos, zuikiai, lapės. Aš nenorėčiau tikėti. Čia jokio pranešimo nėra, manau, kad čia yra tiesiog suaktyvėjimas, pasižiūrėjus į mėnulio fazę“, – juokauja S. Mikėnas.

Galėjo atklysti palei Vilnelės upę

Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biomokslų instituto profesorius Alius Ulevičius sako, kad, jeigu šernas tikrai atklydo į miestą, tai pirmas toks atvejis per visą profesoriaus darbo praktiką. Tačiau jis neneigia, kad taip tikrai galėjo nutikti.

„Į Kalnų parką šernas gali ateiti palei Vilnelę. Jeigu žmogus tinkamai atpažino laukinį gyvūną, tai, matyt, yra galimybė kažkur palei Vilnelės slėnį šernams ateiti. Paprastai jie privengia žmonių apgyvendintų teritorijų, tačiau tokių slėnių koridoriais vienas kitas gali ateiti. Vis dėlto, tai būtų retas atvejis. Aš tai girdžiu pirmą kartą“, – sako mokslininkas.

Jis įspėja žmones, ką reikia daryti sutikus šerną ar kitą laukinį gyvūną savo kelyje: „Aišku, žmonėms reikėtų būti atsargiems su tokiais gyvūnais. Gyvūnas gali gintis. Reikia vengti provokuoti jį ar šunis leisti. Tiesiog reikia pranešti atitinkamoms tarnyboms.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt