Rokiškio rajono Kamajų miestelio gyventoja Birutė savo feisbuko paskyroje pasidalijo siaubą keliančiomis nuotraukomis. Jose užfiksuota, kaip šienaujant pievą sužaloti du maži stirniukai.

„Šienautojai, ar žinot, kad pradedant šienauti lauką reikia jį pradėti nuo lauko vidurio?! Kodėl? Todėl, kad spėtų išsilakstyt iš pievos laukinė fauna", – socialiniuose tinkluose piktinasi sužalotus laukinius gyvūnus aptikusi moteris.

Ji tęsia, kad važiuodama pas gyvulius nušienautoje pievoje pastebėjo stirną, vaikančią varnas. Tačiau, anot jos, laukinis gyvūnas tai darė ne šiaip sau.

„Mama įnirtingai bando išsaugot tai, kas liko. Baisus vaizdas ir jausmas. Ašarom čia nepadėsi..." - rašo moteris.

Ji pasakoja, kad dviem mažiems stirniukams sužalotos galvytės, pilvai, kojytės. Matyti, kad gyvūnėliai stengėsi išsigelbėti ir bėgti nuo pavojaus, tačiau nespėjo.

Užfiksuoti sužaloti stirniukai

Nors lauko savininkas žinomas, jo apkaltinti laukinės gyvūnijos naikinimu negalima, nes nėra aišku, ar jis pats šienavo lauką.

DELFI primena, kad žolę pjaunant motorinėmis šienapjovėmis, technika dažniausiai važiuoja ratu pagal laikrodžio rodyklę link pievos centro.

Toks šienavimo būdas yra laikomas neekologišku, nes pabaido, išgąsdina pievoje gyvenančius laukinius gyvūnus, paukščius ir jų jauniklius. Dauguma jų ir toliau slepiasi žolėje ir traukiasi į dar nenušienautą plotą link centro. Šienaujant paskutinius plotus jie žūsta.

Todėl rekomenduojama pievas šienauti ne tik kitu būdu, bet ir pasirinkti tinkamą laiką šienavimui. Pradėti pjauti žolę reikia nuo lauko centro ir judėti ratu link pakraščių. Kitas būdas - pjauti žolę nuo šienaujamo lauko vidurinės linijos taip pat judant link lauko kraštų. Dar geriau, jei šienavimo technika turės papildomus specialius baidytuvus. Pavyzdžiui, baidytuvu galėtų būti specialus rėmas, prie kurio maždaug kas 40–50 cm pritvirtintos dirvos paviršių siekiančios grandinės. Jis turi baidyti gyvūnus.

Labai svarbu yra pasirinkti tinkamą šienavimo laiką. Geriausia šienauti kuo vėliau, tačiau tokiu atveju ūkininkai susiduria su blogėjančia žolės pašarine verte. Vis dėlto, kad laukiniai gyvūnai ir paukščiai būtų apsaugoti, rekomenduojama pasirinkti tokį laiką, kai bus padaryta mažiausia žala faunai ir paties ūkininkams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)