Šunys – daug sudėtingesni gyvūnai, nes manome

Tinklalaidės idėja – dar vienas projekto „Dogs of Vilnius“, besidalinančio vilniečių vedžiojamų keturkojų fotografijomis ir istorijomis, sumanymas. Anot projekto įkūrėjos, fotografės Gabijos Kavaliauskaitės, mintis kurti tinklalaidę apie šunis kilo šį pavasarį, prasidėjus karantinui.

„Per karantiną į mūsų socialinius tinklus pradėjo plūsti nuotraukos, kaip žmonės kartu su šunimis dirba ir mokosi iš namų, susigalvoja įvairiausių veiklų, kurių anksčiau nedarė. Be to, ne viena šeima per karantiną įsigijo šunį, o ir iki tol Lietuva pirmavo tarp Europos šalių pagal šunų skaičių, tenkantį žmogui. Su kolege Kamile supratome, kad reikia pradėti daugiau kalbėti apie šunų psichologiją, poreikius, kūno kalbą – kad mes, žmonės, su jais susikalbėtume“, – pasakoja G. Kavaliauskaitė.

Viename pirmųjų „oUoU“ epizodų apie šunų kūno kalbą, gyvūnų ir žmogaus santykio studijas baigusi veterinarė Ugnė Nedzinskaitė pabrėžė tai, kad šunys daug labiau skaito mūsų kūno kalbą, nei mes jų, o pradėję tai daryti – daug geriau suprastume savo keturkojį.

„Pavyzdžiui tai, kad šuo žiūrėdamas tiesiai į akis bando parodyti „kas čia bosas“, yra mitas. Tačiau su agresyviai nusiteikusiu šunimi geriau nepalaikyti tiesaus akių kontakto – verčiau į jį žiūrėti periferiniu būdu. Apskritai, yra tam tikra abėcėlė ir kūno kalbos signalai, kuriuos siunčia visi šunys – reikia tik mokėti juos pastebėti“, – tikina šunų kūno kalbos specialistė U. Nedzinskaitė.

Tarp pašnekovų – ir šunų psichologai, ir pirmojo sporto klubo šunims įkūrėjas

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad su šunimis susijusių specialistų nėra daug, iš tiesų taip nėra – tarp „oUoU“ pašnekovų išgirsti galite ir šunų psichologą, ir kaniterapeutą, ir elgesio sutrikimų specialistą.

„Šunys yra sudėtingi gyvūnai – tik kai kurie žmonės juos nuvertina ir mano, kad jie atlieka tik dekoratyvinę paskirtį. Iš tiesų, šunys turi įvairią istorinę paskirtį – nuo kovinių iki medžioklinių, nuo tarnybinių iki ganytojų. Šunys gali būti puikūs kaniterapeuto padėjėjai psichologo kabinete, bet gali ir patys sirgti depresija.

Renkantis šunį neužtenka žavėtis jo išvaizda – labai svarbu suprasti jo charakterio savybes, sukurti su juo ryšį, suprasti jo kalbą – to ir siekiame su mūsų tinklalaide“, – tvirtina projekto „Dogs of Vilnius“ įkūrėja.

Tarp tinklalaidės epizodų galima rasti ir pokalbį su pirmojo šunų sporto klubo įkūrėju Simonu Damašiumi, kaniterapeute Vilmante Pakalniškiene ir šunų elgesio sutrikimų specialistu Jonu Valančiumi.

Rinktis šuns veislės pagal protingiausiųjų sąrašą nereikėtų

Visiems, galvojantiems apie keturkojo įsigijimą, dažnai kyla klausimas – tai kokią veislę rinktis? Ko iš jos tikėtis? Kam turime pasiruošti?

Viename naujausių „oUoU“ epizodų kalbinama dresuotoja Rita Jakštaite papasakojo, kaip svarbu išsirinkti tokią šuns veislę, kuri žmogui tinka tiek pagal jo gyvenimo būdą, tiek pagal charakterio savybes.

„Reikia suprasti, kad šuo su jumis praleis 10-15 metų kartu. Jums reikės priimti visus jo minusus, pliusus, išdaigas ir džiaugsmus. Esate sėslus žmogus ir nemėgstate aktyvaus gyvenimo būdo? Jums netiks šunų veislių ir jūs netiksite joms. Mėgstate ilgus pasivaikščiojimus, tačiau ir norite, kad šuo visada eitų šalia? Jums tikrai netiks biglis ar taksas. Tobulo šuns nėra – kaip ir žmogaus, bet visada galima atrasti sau labiausiai tinkančią porą“, – įsitikinusi dresuotoja R. Jakštaitė.

Anot dresuotojos, labai svarbu neišsirinkti šuns protingesnio už save – tada gali kilti daug iššūkių.
„Žmonės dažnai mėgsta rinktis šunį pagal protingiausių sąrašą – tačiau protingesnis šuo reiškia tik tai, kad jam reikės daugiau lavinimo ir užimtumo, kurio nesant jis savo sumanumą panaudos destruktyviams tikslams – graužimui, lojimui“, – aiškina dresuotoja.

Naujausią epizodą su Rita Jakštaite apie tai, kaip išsirinkti sau tinkamą veislę klausykitės Spotify ir Youtube platformoje.