Kepinant 34oC karščiui, automobilyje aptiko paliktą šunį

DELFI primena, kad ketvirtadienį feisbuke išplito nuotrauka, kurioje – mašinoje paliktas uždarytas Jorkšyro terjeras. Nuotrauka daryta Pilaitėje kepinant 34oC karščiui. Vilnietės Simonos paskelbtas įrašas sulaukė didelio internautų pasipiktinimo: juo pasidalinta beveik 2 tūkst. kartų.

„Ėjau pro šalį ir pamačiau šunį mašinoje. Praėjau su mintimi „ne mano reikalas“, bet, žinokit, stabtelėjau ir pagavau save galvojant, kad tokių kaip aš praeis ir ne vienas, o gyvūnui nuo to lengviau nebus. Tad sugrįžau prie automobilio ir galvoju – palauksiu. Pabuvus kokias 5 minutes žvėriškame karštyje ant saulės, neištvėriau: nuėjau į „Maximą“ ir per garsiakalbį paprašiau iškviesti automobilio savininką“, – praėjusią savaitę DELFI sakė Simona.

Grįžusi prie automobilio, moteris šuns savininkės tikina laukusi dar apie 15 minučių, tad viso gyvūnas automobilyje kaito daugiau nei 20 minučių.
Šuo automobilyje

„Ir tada atėjo savininkė su vaiku. Paklausiau kodėl šitaip elgiasi, o ji atsakė: „trumpam palikau, be to, mašinoj ne taip jau ir karšta.” Pasakiau, kad negalima gyvūno taip palikti, o ji įsėdo į mašiną ir išvažiavo. Gyvūnas atrodė nelabai gerai, dėl to ir susirūpinau“, – teigia Simona ir prideda, kad išgelbėtas gyvūnas atrodė nekaip: sunkiai lekavo, atrodė leisgyvis.

Šuns šeimininkė pateikė savo versiją: automobilyje buvo vėsu

Netrukus į DELFI redakciją kreipėsi automobilyje palikto šunelio šeimininkė Neringa (tikrasis vardas redakcijai žinomas), norėdama pateikti savo įvykių versiją. Anot jos, šuo automobilyje nebuvo nei 10 minučių, o tai gali įrodyti jos daryta nuotrauka prieš važiuojant apsipirkti ir apsipirkimo išrašas.

„Taip, šuo buvo paliktas, daugiausia 10 minučių. Turiu tai įrodančias nuotraukas, darytas šaltame automobilyje iš garažo, su kondicionieriumi. Simonai buvo pasiūlyta užsukti į automobilį ir pažiūrėti, kad tikrai nekaršta. Šunelis tikrai nebuvo leisgyvis, kaip ji komentuoja“, – teigia Neringa.

Šuns šeimininkę labiausiai papiktino tai, kad moteris feisbuke išplatino nuotrauką, kurioje matomi šeimos automobilio numeriai – feisbuke išvydus pasipiktinusių internautų komentarus, moteris baiminasi dėl savo vaiko saugumo. „Parašiau moteriškei dėkodama už pilietiškumą ir prašydama pakoreguoti postus, kad būtų be numerių, bet to nesulaukiau“, – teigia Neringa.

Moteris piktinasi, jog šiuo atveju išpūstas nereikalingas burbulas: jos manymu, būtų užtekę iškviesti pareigūnus.

„Automobilį visada laikau garaže, temperatūra gal 19–20oC buvo. Palikau atidarytus langus ir nubėgome į parduotuvę vandens. Išgirdus kvietimą, atėjome prie automobilio. Simonai buvo pasiūlyta pažiurėti, kokia temperatūra automobilyje, bet tik smerkiančiai nužvelgusi pasakė, kad pati turi tokios veislės šunį ir gaila jai šuns. Nežinau, kaip vertino jo būklę net nepriėjusi, nes atidarius duris šuo džiaugėsi, nosytė buvo drėgna. Visada turime specialią gertuvę šuniukui, kad kelionių metu galėtų atsigerti“, – aiškina Neringa.

Nekaltas sumanymas, bet per jį gyvūnai neretai nugaišta

Lauke kaitinant 32oC karščiui, jau po dešimties minučių paliktame automobilyje jutiminė temperatūra pasiekia 45oC, o po pusvalandžio – net 52oC. Turbūt nesunku suprasti, kad keturkojams, ypač ilgaplaukiams ir tankaus kailio gyvūnams, tokie temperatūrų šuoliai yra nepakenčiami ir pavojingi ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.
Kelionė su augintiniu

„Lesės“ veterinarijos klinikos gydytoja Olesia Dubinkienė perspėja, kad tokia temperatūra pavojinga visiems gyvūnams, bet ypač jautriai į ją reaguoja tie, kurių snukiai trumpesni, tankaus kailio, turintys sveikatos problemų.

„Tokiems gyvūnams per dabartinius karščius net namuose ne visada būna pakankamai vėsu. Aukšta temperatūra automobilyje pavojinga todėl, kad gyvūnas neturi vėsesnės vietos, kurioje galėtų pasislėpti nuo karščio. Automobilio vidus kaista tarsi šiltnamis. Gyvūnas nespėja vėsintis, kūno temperatūra kyla, prasideda perkaitimo procesai. Kuo ilgiau jie trunka, tuo didesnė tikimybė, kad bus nebeatstatomi. Gyvūną gali ištikti mirtis“, – įspėja veterinarijos gydytoja.

O. Dubinkienė pastebi, kad šunų šeimininkai dažnai neįvertina savo galimybių ir mano, kad į parduotuvę išbėgs kelioms minutėms, tačiau užtrunka ilgiau ir taip kelia didelę grėsmę savo augintiniui.

„Manau, kad gyvūnų, net ne visada būtent šunų, šeimininkai dažnai neapskaičiuoja savo galimybių. Kartais atrodo, kad išbėgs kelioms minutėms, pavyzdžiui, į parduotuvę, o ten atsiranda nenumatytos eilės. Laikas bėga ne gyvūno naudai. Dažniausiai tai būna nekaltas sumanymas, bet per jį gyvūnai neretai nugaišta. Viso to galima išvengti pasiimant gyvūną su savimi – žinoma, jeigu įstaiga tai leidžia. Jei to padaryti neįmanoma, vertėtų susilaikyti nuo pavojingo sprendimo palikti augintinį automobilyje. Reikalus galima sutvarkyt iš anksto, gyvūną saugiai palikus namuose“, – pataria veterinarijos gydytoja.

Gydytoja smerkia tokį elgesį: padariniai gali išlikti visam gyvenimui

Tuo metu „Kauno veterinarijos praktika" klinikos veterinarijos gydytoja Živilė Pilipavičienė aiškina, kad hipertermija arba perkaitimas yra būsena, kuomet organizme sutrinka šilumos gaminimo ir šilumos išskyrimo procesas. Gyvūnui tai pasireiškia dažnu lekavimu, nuovargiu, vangumu. Šuo sunkiai kvėpuoja, padažnėja širdies ritmas, sunkesniais atvejais atsiranda pykinimas, koordinacijos sutrikimas.
Šuo automobilyje

„Organizmui nesugebant kompensuoti šilumos pertekliaus, ištinka šilumos smūgis. Gyvūno būklė ženkliai pablogėja kūno temperatūrai pakilus virš 40°C – atsiranda neramumas, pasunkėja kvėpavimas, sutrinka širdies darbas, galimas sąmonės praradimas. Ši būklė yra labai pavojinga gyvybei, todėl laiku nesuteikus pagalbos galima gyvūno žūtis. Kartais, net ir išgyvenusiems šilumos smūgį gyvūnams, gali pasireikšti liekamieji reiškiniai, tokie kaip centrinės nervų sistemos pažeidimai, lydintys visą likusį gyvenimą“, – perspėja Ž. Pilipavičienė.

Veterinarijos gydytoja svarsto: galbūt patiems šeimininkams nuo karščio sutrinka loginis mąstymas?

„Tokį poelgį vertinčiau kaip visišką atsakomybės nebuvimą kitos gyvybės atžvilgiu. Tais atvejais, kuomet nėra kitos išeities ir gyvūną palikti automobilyje yra neišvengiama, mašiną reiktų palikti pavėsyje su įjungtu kondicionieriumi. Jei nėra kondicionieriaus – atidaryti visus langus, kad automobilio vidus neprikaistų. Augintiniui reguliariai siūlyti geriamo vandens“, – pataria veterinarijos gydytoja.

Komentatoriai siūlė daužti langą: pareigūnai nerekomenduoja to imtis

Kol Simona ieškojo šuns šeimininkės, komentatoriai dalinosi patarimais, kaip išgelbėti mašinoje paliktą šunį. Ne vienas komentatorius ragino daužti langą ir gelbėti gyvūną – nors šie komentarai sulaukė didelio palaikymo, atsirado dvejojančių, ar toks elgesys galimas.

DELFI susisiekė su pareigūnais ir paklausė: kaip iš tikrųjų reikėtų elgtis pamačius automobilyje paliktą vieną gyvūną, kai lauke kepina dideli karščiai?

„Karštą dieną pastebėjus automobilyje paliktą gyvūną tikrai nepatariame imtis savavališkų veiksmų ir pradėti vaduoti gyvūną išdaužiant stiklą ar panašiai. Tokiais atvejais geriausia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pareigūnai padės greičiau nustatyti bei surasti automobilio šeimininką“, – aiškinama Policijos departamento komunikacijos skyriaus atsiųstame atsakyme.

Policijos atstovai taip pat pabrėžia, kad už tokioje situacijoje išdaužtą langą gali būti taikoma atsakomybė už svetimo turto sugadinimą, todėl patiems daužti langų nerekomenduoja – tokiu atveju į situaciją turi reaguoti pareigūnai.

Nors dauguma komentatorių po Simonos įrašu apie mašinoje kaistantį gyvūną baisėjosi šuns šeimininkės poelgiu, kai kurie neskubėjo jos kaltinti. Keletas komentatorių pastebėjo, kad automobiliuose galima palikti įjungtą kondicionierių.

„Prieš kelias dienas palikau šunį mašinoje, pavėsyje, 5 minutėms. Mašinoje prieš tai buvo įjungtas kondicionierius, šuo jautėsi įspūdingai, nenorėjo eiti su manimi kur karšta, tad ir palikau. Per tas 5 minutes kažkas spėjo man parašyti visą poemą su grasinimais ir pamokymais. Žinoma, skirtingų situacijų pasitaiko, bet, kolegos, reikia daryti išlygą, jog tikrai ne visi gyvūnų mylėtojai, kurie palieka šunis mašinoje, jais nesirūpina ir neturi smegenų“, – rašė viena komentatorė.