Neringos meras į tvarkos pakeitimą sureagavo iškart

Naujai parengtoje higienos normoje numatomos galimybės įrengti paplūdimius, kuriuose bus galima ilsėtis kartu su augintiniais. Iki šiol už tai buvo skiriamos baudos.

Paplūdimiai, kuriuose laukiami gyvūnai, bus žymimi įspėjamaisiais ženklais, juose turės būti pastatytos specialios šiukšlių dėžės.

Neringos meras Darius Jasaitis džiaugiasi įsigaliojusia nauja tvarka ir pabrėžia, jog Neringos savivaldybė ir jis pats asmeniškai buvo vieni iš šių pokyčių iniciatorių. Į panaikintą draudimą sureaguota greitai – jau penktadienį Neringoje pradeda veikti paplūdimys, kuriame šeimininkai laukiami kartu su savo augintiniais.

Neringos savivaldybės meras įsitikinęs, jog augintiniai šiandien yra tikri šeimos nariai. „Įstatymai leidžia juos laikyti namuose, draugauti ir kartu liūdėti, kai jiems negera, todėl visiška kvailystė, kad su jais kartu negalėjome poilsiauti. Nidoje jau stovi pirmojo paplūdimio, kuriame galima lankytis kartu su gyvūnais, lentelės. Beliko tik oficialiai perkirpti juostelę“, – praneša pašnekovas.

D. Jasaičiui pirmojo paplūdimio gyvūnams atidarymo šventė atrodo labai reikšminga. „Paplūdimys keturkojams pradeda veikti jau nuo penktadienio. Pagaliau žmonės žinos, kuriose vietose netrukdant kitiems galės džiaugtis ir poilsiauti kartu su savo augintiniais be jokios įtampos, kad juos kažkas gali nubausti, išvaryti ir apšaukti“, – teigia Neringos savivaldybės meras.

D. Jasaitis neabejoja, jog dėl higienos palaikymo paplūdimiuose problemų nekils, nes šiuo atžvilgiu šeimininkai mieste elgiasi tvarkingai, o ekskrementams paplūdimiuose skirtos specialios šiukšlių dėžės. Anot jo, paplūdimį rasti ir pasiekti bus nesunku.

„Sudaryta darbo grupė išrinko tam tinkamą vietą – šeimininkai su savo augintiniais bus laukiami šiauriniame Neringos paplūdimyje – paskutiniame paplūdimyje į Klaipėdos pusę. Ten bus galima patekti pro atskirą keliuką, nes pro bendrą pliažą eiti negalima“, – aiškina jis.

Klaipėdos pajūris keturkojų lauks kitą vasarą

Draudimo panaikinimas nudžiugino ir Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską, kuris taip pat žada pasinaudoti atsiradusia galimybe.

„Sureagavau teigiamai ir manau, kad seniai buvo pribrendęs reikalas tokius draudimus panaikinti. Juo labiau Klaipėda apie tai kalbėjo jau seniai ir pakankamai aiškiai. Tai labai reikalinga, tačiau vietos klausimas tebekelia diskusijas“, – teigia jis.

V. Grubliauskas įsitikinęs, jog bendro paplūdimio šeimininkams su augintiniais įrengimas įvyktų greičiau, jei neišsiskirtų kraštiečių nuomonės. Klaipėdos merui kol kas sunku prognozuoti, kada ir kur atsiras paplūdimio zonos augintiniams.

„Svarbu rasti sprendimą, kuriuo liktų patenkinti ir gyvūnų mylėtojai, ir turintys kitokį požiūrį. Sprendimas neturėtų didinti priešpriešos ir įtampos tarp skirtingai galvojančių. Net neabejoju, kad ateinančiais metais turėsime normaliai įrengtą paplūdimio zoną, į kurią miestiečiai ir miesto svečiai gali atsivesti savo augintojus“, – tikina V. Grubliauskas.

Tikisi, jog kitą vasarą augintiniai bus laukiami ir Palangos pajūryje

Palangos miesto meras Šarūnas Vaitkus taip pat ketina įrengti gyvūnams draugišką paplūdimio zoną. Jis tikisi, jog kitą vasarą Palangoje šeimininkai galės išsimaudyti kartu su augintiniais, o kol kas dar turi pabūti kantrūs.

„Kada tiksliai atsiras paplūdimiai, skirti žmonėms su augintiniais, pirmiausia priklauso nuo Aplinkos ministerijos. Šiuo metu teisės aktai neleidžia įrengti tokių paplūdimių. Norint įgyvendinti sveikatos apsaugos ministro patvirtintą tvarką, pirmiausia Aplinkos ministerija turi pakoreguoti Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planą, numatant jame paplūdimius, skirtus žmonėms su augintiniais“, – aiškina jis.

Šį mėnesį Palangos miesto savivaldybėje vykusiame pasitarime su Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) prie Aplinkos ministerijos vadovais sutarta, kad, siekiant išspręsti ne tik paplūdimių, skirtų poilsiautojams su augintiniais, bet ir kitus aktualius klausimus, VTPSI inicijuos šio plano pakeitimą.

„Kai Pajūrio juostos žemyninės dalies paplūdimių rekreacijos planas bus pakeistas, Savivaldybės taryba turės atšaukti tris Tarybos sprendimus. Tikimės, kad kitą vasarą Palangoje poilsiautojai galės su savo augintiniais lankytis paplūdimiuose jiems nustatytose vietose“, – teigia jis.