Dažnai problema slypi netinkamame apšvietime

„Ką daryti, kad akvariume vanduo nedumblėtų? 54 litrų akvariumas, maisto dedu labai mažai, žuvų mažai, perku visokias bakterijas gyvas. Burbuliatorių jau pakeičiau, o vandenį keičiu kas savaitę, nes uždumblėja staiga“, – rūpesčiu pasidalino „Delfi“ skaitytojas.

Reaguodama į skaitytojo nupasakotą situaciją, „Akvalita“ direktorė Raimonda Barasnevičienė teigia, jog akvariumo vandens žydėjimas ir maisto kiekis šįkart nėra susijęs. Anot jos, šiuo atveju matomas dažnai pasitaikantis reiškinys, kai akvariumas gauna per daug šviesos.

„Pasitikrinkite, ar jūsų lempos yra tinkamos akvariumui (turėtų būti nuo 6500K iki 8000K), taip pat akvariumo apšvietimą reikia laikyti įjungtą nuo 8 iki 12 val. Dabar sprendimas: pakeiskite dalį vandens, bet ne daugiau nei 30 proc., išjunkite apšvietimą savaitei. Žuvims tai nepakenks. Žuvis maitinkite, joms diskomforto be apšvietimo nebus. Po savaitės apšvietimą padarykite 5 val., tada ilginkite apšvietos laiką iki 8 val. pasitelkiant taimerį. Įsitikinkite, kad nuo lango nekrenta tiesioginiai saulės spinduliai, nes jie skatina dumblių ir vandens žydėjimo problemas“, – pataria R. Barasnevičienė.
Kačiukas prie akvariumo

O kokias klaidas akvariumų savininkai daro dažniausiai, dėl kurių akvariumai greitai uždumblėja ir atrodo nešvarūs? R. Barasnevičienės teigimu, dumblių rūšių esama skirtingų, tad ir priežasčių, dėl kurių jie susiformuoja – ne viena. Tačiau pastebima, kad dažniausiai dumbliai puola neseniai paleistus akvariumus, mat įprastai prireikia apie 6 mėnesių, kol biologija akvariume „įsivažiuoja“.

„Dalies dumblių rūšių plitimą mažina tinkamai sukomplektuotos sanitarinės žuvytės. Ancitrusai valo akvariumo sieneles ir dekoracijas, mėgsta rudą minkštesnį dumblį. Lapės nuo augalų valo minkštesnius dumblius, o sraigės neritinos – sunkiai nuvalomą žalią taškinį dumblį nuo paviršių. Tai tik keletas naudingų akvariumo gyventojų, padedančių prižiūrėti švarą“, – vardija R. Barasnevičienė.

Tam, kad dumbliai akvariume neišplistų, pirmiausia reikia žinoti svarbiausias tinkamos akvariumo priežiūros taisykles: tai reguliarus valymas, saikingas šėrimas, vienoda paros trukmė pasitelkiant taimerį, ir neperkrautas žuvimis akvariumas.

„Akvariumo priežiūra yra labai paprasta: kartą per savaitę keičiama po 30 proc. vandens, nusiurbėju nuo dugno nusiurbiant organines liekanas. Vidinį filtrą valome kartą per savaitę, išorinį – kas 3-12 mėnesių. Praktikoje valymo laiko tarpas akvariumo valymui ir filtro valymui gali skirtis, priklausomai nuo laikomo žuvų kiekio, taip pat nuo augalų. Maždaug 100 litrų akvariumui savaitinė priežiūra užtruks iki 30 minučių“, – pažymi R. Barasnevičienė.

Vienas veiksmas gali sugriauti visą akvariumo ekosistemą

Kalbant apie švaros akvariume užtikrinimą, ne veltui minimas ir saikingas žuvyčių šėrimas. Nesuvalgytas maistas krenta ant dugno, ten rūgsta, žuvys jo nebevalgo. Dėl to ne tik prastėja vandens kokybė, bet ir gali mirti žuvytės.

Maitinant žuvytes, svarbiausia yra stebėti, kad visas maistas būtų suvalgytas per 2-3 minutes ir nenukristų ant dugno. Todėl specialistė rekomenduoja berti mažą maisto kiekį ir žiūrėti, kad žuvys nepersivalgytų.
Ešerys akvariume

„Kad žuvytės buvo permaitintos, išduoda neskaidrus, balkšvas akvariumo vanduo. Nieko nesiimant, vanduo gali tapti visai baltas, nepermatomas ir nemaloniai smirdintis. Sprendimas – su dugno nusiurbėju nusiurbti iš dugno maisto likučius, taip pakeisti apie 30 proc. vandens, įpilti gerųjų bakterijų. Jeigu po paros nepraskaidrėja, procesą kartoti. Labai svarbu, kad nekeistume viso vandens, nes šviežiame vandenyje nėra biofloros, kuri skaido organiką ir skaidrina vandenį, todėl taip problemos neišspręsime, o greičiau privesime prie kitų bėdų. Akvariume biologija įsivažiuoja po 6 mėnesių, taigi, nesugriaukime vienu vandens pakeitimu visos ekosistemos“, – aiškina R. Barasnevičienė.

Tačiau nereiktų manyti, kad 6 mėnesius vanduo akvariume neturėtų būti keičiamas laukiant tobulos ekosistemos. Specialistė įspėja: jeigu retai valome akvariumą, jame susikaupia daug organinių atliekų, kurios labai mėgstamos dumblio, liaudiškai vadinamo „barzda“. Tai – juodas pūkelis, kuriuo pasidengia lėčiau augantys augalai, dekoracijos ir tos vietos, kur stipresnė srovė. Jeigu leisime jam išvešėti, visas akvariumas bus apaugęs šiuo dumbliu. Sprendimas – reguliarus filtro plovimas ir akvariumo valymas su dugno nusiurbėju, iš grunto išsiurbiant organines liekanas.

Akvariumo valymo dažnumas priklauso nuo jo talpos

ManoAkvariumas.lt akvariumų priežiūros specialistė, biologė ir ekologė Renata Kijevič teigia, jog į akvariumą pirmiausia reikia žiūrėti kaip į gyvą biologinę sistemą, kuriai reikia padėti, kad ji galėtų bent dalinai savarankiškai veikti, o akvariumo savininkams teiktų džiaugsmą ir malonumą.

Taigi, norint turėti gražų akvariumą, reikia turėti bent bazinius biologinius pagrindus: suprasti, kaip veikia akvariume vykstantis ciklai – azoto, deguonies ir CO2 sąveika, H20 parametrai, šviesos spektrai, grunto ypatybės, žuvų ir augalų suderinamumas ir kita.

„Dažniausiai akvariumai uždumblėja dėl kelių priežasčių: susikaupusio per didelio kiekio organikos, netinkamų vandens parametrų, per didelio šviesos spektro intensyvumo. Čia tik gairės, nuo kurių reikėtų pradėti ieškoti priežasties. Didžiausios klaidos, kurias daro pradedantys akvariumo savininkai, yra žuvų peršėrimas, netinkamas akvariumo paleidimas (startas), biologinių ciklų neišmanymas, per retas arba per „grubus“ akvariumo valymas“, – teigia akvariumų priežiūros specialistė.
Akvariumas

R. Kijevič teigimu, pirmas svarbiausias žingsnis – tinkamas akvariumo paleidimas, ir grunto, augalų, žuvų, dekoracijų, akvariuminės technikos parinkimas. Tuomet akvariumas turi būti nuolat tvarkomas – specialistė išskyrė, kokiu dažnumu tai turi būti daroma, priklausomai nuo akvariumo talpos.

„Jei akvariumo tūris neviršija 70 litrų, akvariumo gruntas turi būti nusiurbiamas su daliniu vandens pakeitimu kartą per 2 savaites, o akvariumo tūriui esant nuo 70 iki 240 litrų, užtenka nusiurbti gruntą ir dalinai pakeisti vandenį kartą per mėnesį. Atitinkamai, kuo didesnis akvariumas, tuo ekosistema jame yra stabilesnė, ir tuo mažesnė yra priežiūra. Taip pat svarbu, kad akvariumo žuvys nebūtų peršeriamos, kad šviesos ritmas būtų, kad būtų pakankama vandens cirkuliacija“, – vardija R. Kijevič.

Komentuodama skaitytojo atsiųstą vaizdo įrašą, akvariumų priežiūros specialistė išskiria labiausiai tikėtinas problemos priežastis.

„Matau, kad akvariume yra labai mažai augalų, ir sunku pasakyti, ar ten yra gyvi, ar plastikiniai augalai. Tikėtina, kad jis per daug arba per mažai pakeičia akvariumo vandens, taip pat tikėtina, kad pila chemines akvariumo priemones, nieko neišmanant apie jas. Yra tikimybė, kad akvariume per didelis šviesos intensyvumas“, – pastebi R. Kijevič.