Rastas sužalotas maždaug 2 metų katinėlis buvo pavadintas Ruoniuku. Iš pradžių jį radusieji gelbėtojai spėjo, jog katiną sužeidė aplink vaikštinėjantys šunys – niekas neįtarė, kad iš tiesų gyvūną kankino žmogus. Kenčiančiam Ruoniukui suleisti nuskausminamieji, paskirtas antibiotikų kursas.

Netrukus veterinarai konstatavo, jog į katiną buvo šaudoma – iš jo kūno ištraukti 3 šratai. Artimiausiomis dienomis ketinama atlikti rentgeną ir įsitikinti, ar neliko dar daugiau nepastebėtų šratų.

Lietuvos policijos komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis praneša, jog žiauriai besielgiantiems su gyvūnais gresia atitinkama atsakomybė už savo veiksmus. Tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino ir dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas arba viešaisiais darbais, arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Vilniaus apskrities policijos komisariatas praneša, jog pareiškimo apie šį atvejį dar negavo ir informacijos apie sušaudytą katiną neturi.

„Vyšnių sodo“ projektų direktorė Monika Mužaitė informuoja, kad šiuo metu Ruoniukas yra klinikoje, kurioje jam buvo suteikta skubi veterinarinė pagalba. Šratai buvo ištraukti iš abiejų galinių kojyčių ir pilvo srities, visos žaizdos išvalytos ir susiūtos.

„Katinėliui leidžiami paskirti vaistai, kad neprasidėtų dar stipresnis uždegimas ir stabilizuotųsi būklė. Jau penktadienį Ruoniukas bus perkeliamas į kitą kliniką, kurioje bus atliktas rentgenas. Nors šratai į gilesnius audinius patenka retai, turime įsitikinti, kad daugiau jų gyvūno kūne nėra“, – aiškina direktorė.

M. Mužaitė teigia, kad šiuo metu renkama informacija, veterinarų išrašai, laukiama galutinių išvadų atlikus rentgeną. Taip pat bendraujama su Tolminkiemio gatvės gyventojais ir ruošiamasi kreiptis į policiją.

2015 m. birželio 23 d. Seimo priimtose įstatymų pataisose gyvūnų kankintojams sugriežtintos bausmės. Už žiaurų elgesį su gyvūnu gresia piniginės baudos nuo 50 iki 2,3 tūkst. eurų, viešieji darbai arba laisvės atėmimas iki vienerių metų. Bausmė skiriama atsižvelgiant į tai, kokią traumą gyvūnas patyrė, ar kaltinamas žmogus baudžiamas pirmą kartą.