Atrodė malonūs žmonės

Kaip pats apsiginti negalįs gyvūnėlis supykdė vos porą savaičių jį auginančius asmenis, kad pasiryžta net jį užmušti? Gyvūnų globos namų „Klajūnas“, kuriuose po šeimininkės mirties atsidūrė šunelis Mobis, vadovė Ilma Germanienė DELFI įvardija sunkiai suvokiamą priežastį: šunelis per garsiai lojo.

Moteris prisimena pirmąjį susitikimą su šunį nužudžiusiais senoliais. Anot jos, pastarieji pasirodė labai padorūs, malonūs, geri žmonės.

„Žmonės, atvykę į prieglaudą šuns, atrodė labai malonūs. Aš buvau jų namuose, pastebėjau, kad ten tvarkinga. Jie buvo nusiteikę turėti augintinį, labai norėjo šunelio, pasakojo, jog jų buvusį augintinį partrenkė automobilis. Esą jie labai liūdėjo, neapsėjo be vaistų, o dabar nebegali gyventi be gyvūno, labai nori globoti šunį. Atrodė labai susirūpinę, normalūs, geri žmonės“, – pasakoja I. Germanienė.

Paėmę gyvūną prisiima ir įsipareigojimus

Nors „Klajūnas“ dar labai jauna prieglauda, tačiau jau turi savo taisykles: kiekvienas, norintis pasiimti augintinį, turi pasirašyti dovanojimo sutartį. Sutartimi pažadama gyvūnu rūpintis, niekam jo nedovanoti, pasirūpinti jo sveikata, gyvenimo sąlygomis. Vėliau prieglaudos vadovė ar savanoriai aplanko naujuosius jų buvusio globotinio namus.

„Maždaug po mėnesio važiuojame pas naujus gyvūnėlio šeimininkus ir žiūrime, kaip sekasi: ar pavyko gyvūnui apsiprasti prie naujos vietos, ar šeimininkas sutaria su juo. Taip pat patikriname, ar gyvūnas gyvena geromis sąlygomis, yra maitinamas, prižiūrimas“, – sako gyvūnų prieglaudos vadovė.

Nebuvo jokių agresijos prieš gyvūną ženklų

Deja, kartais to neužtenka. I. Germanienė tęsia, kad šiuo atveju minėtų priemonių nepakako: nelaimė įvyko praėjus vos dešimt dienų nuo Mobio pasiėmimo. Šunelio egzekucija įvykdyta Šventupės kaime.

„Šuo buvo padovanotas tik prieš dešimt dienų iki įvykio. Ir kai mes jį padovanojom, aš kitą dieną skambinau ir klausiau, kaip sekasi. Išgirdau puikius atsiliepimus, kad viskas labai gerai, šunelis šaunus, tuoj susidraugausime. Normalu, kad šuniukui reikia laiko apsiprasti naujuose namuose, adaptuotis. Po dešimt dienų gavome anonimišką žinutę su klausimu, ar mes nepadovanojom tokiems žmonės, iš tokio kaimo šuns. Atsakiau, kad taip ir paklausiau, ar kas nors atsitiko. Atsakymas mane pribloškė: tie žmonės, kurie iš jūsų paėmė šunelį, jį nužudė“, – prisimena pašnekovė.

Palaikus paliko miške

Moteris, susisiekusi su anoniminę žinutė atsiuntusiu asmeniu, sužinojo, kad netgi yra baisaus Mobio nužudymo liudininkų. Anot jų, šuo žiaurios egzekucijos metu necypė, o žviegė iš skausmo. Pora keturkojį daužė mediniu pagaliu, vėliau metaliniu strypu, o egzekuciją užbaigė kirviu.
Užmuštas šuo

Gyvūnų globos namų vadovė apie tokį žiaurų elgesį iškart pranešė policijai.

„Man, keliems savanoriams ir policijos pareigūnams atvykus pas tuo žmones, kurie paėmė šunį ir vėliau jį nužudė, pastarieji ėmė aiškinti, kad šunį neva atidavė giminėms. Pareigūnui paklausus giminių adreso, jie persigalvojo: teigė, kad šuo atiduotas kaimo gyventojui prie parduotuvės. Tuomet pareigūnas paragino pasakyti tiesą: kur padėjote šunį. Senoliai net nesivaržydami prisipažino: nebėra, užmušėme. Policininkas paprašė parodyti, kur tas šuo buvo laikytas“, – pasakoja I. Germanienė.

Pašnekovė priduria, kad pora, paprašyta, kad atrakintų garažą, nesutiko, bet vėliau atsinešė raktus ir garaže policininkas rado kruviną kirvį ir kruviną mašinos bagažinę. Tuomet pareigūnas liepė parodyti, kur nužudytas šuo. Senolis kartu su juo išvažiavo ir šunelio palaikus parodė maždaug 4 - 5 km nuo jų namų.

Gyvūną nužudžiusių senjorų laukia rimti nemalonumai. Vyksta tyrimas, o pagal LR baudžiamojo kodekso 310 straipsnį „Žiaurus elgesys su gyvūnais“, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Socialiniuose tinkluose plinta gailestis ir užuojauta dėl kankinto ir vėliau nužudyto Mobio.

Gyvūnų globos namų „Klajūnas" savanorė dalijasi vaizdo įrašu, kuriame kalbėjo Mobį užmušę žmonės. Perspėjama, kad įraše yra šuns palaikų nuotraukos.