Kaip pasakoja felinologė Dovilė Intienė, kažkada šios katės gyveno Singapūro gatvėse. „Dėl savo itin mažo ūgio blogu oru jos slėpdavosi lietvamzdžiuose. Aštuntajame dešimtmetyje valdžios įsakymu jos buvo naikinamos kaip parazitai. Viena amerikiečių pora išgelbėjo šių kačių porelę ir pradėjo juos veisti“, – pasakoja pašnekovė, šiuo metu auginanti tris šios retos rūšies atstovus.

Išskirtinė Singapūros išvaizda išties patraukia dėmesį. Visų pirma, dėl savo mažo kūno. Suaugusi katė sveria vidutiniškai du kartus mažiau, nei daugelis kitų kačių – vos 1,5-2 kilogramus. Nedideliame kūnelyje labai ryškiai spindi didžiulės žalios akys, lyg apibrėžtos juodu pieštuku. Išskirtinės jos ir dėl savo unikalaus kailio – kiekvienas atskiras plaukelis yra dryžuotas. Katei judant kailiuko paviršius keičia atspalvį nuo šviesiai pilkšvos iki juodos.
Singapūro katė

Ypatingas ir jų charakteris. „Maža katė – didelė asmenybė“, – savo augintinius apibūdina felinologė D. Intienė. Pasak jos, šios katės lengvai prisitaiko prie šeimininko charakterio, temperamento, jo gyvenimo tempo. Yra visiškai neagresyvios ir labai meilios. „Tai terapinės katės, kurios ypatingai tinka įvairių sutrikimų turintiems vaikams ir suaugusiems. Jos skiria minimaliai laiko sau, tačiau labai daug – šalia esančiam žmogui“, – būdo bruožus vardija trijų Singapūro kačių šeimininkė. Jos miauksi labai tyliai. Jų „kalbėjimas“ veikiau primena mekenimą nei mūsų ausims įprastą miaukimą.

Ši veislė reta ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai lemia kelios pagrindinės priežastys: „Šios katės yra labai mažos, jos vystosi lėčiau nei kitos katės, ilgai būna su mama. Jų labai vėlyva fiziologinė ir lytinė branda. Jos vėlai ir retai poruojasi, sunkiai gimdo. Pasitaiko, kad ne visi kačiukai išgyvena dėl nedidelės masės, veda po nedaug palikuonių. Dažniausiai kiekvienai katei reikalingas atskiras partneris, nes tai vienintele veislė, kurios atstovai ištikimi lyg gulbės."

Kokie žmonės gali tapti šios veislės šeimininkais? Prieš priimant sprendimą D. Intienė pataria atsakyti į kelis klausimus. Jums namie liūdna? Turite polinkį į depresiją? Vaikai namuose dažnai nuobodžiauja? Auginate sutrikusio vystymosi vaiką? Jums patinka, kai katė pati jums rodo dėmesį? Jei į bent vieną klausimą atsakėte teigiamai, Singapūro katė – jums.

Auginti šios veislės kates visiškai nesudėtinga. Jos nėra nei lepios, nei įnoringos. Tiesa, kiek ypatingesnės priežiūros reikalauja Singapūrų mažyliai, tačiau tai – veisėjų darbas. Paaugę kačiukai jau būna socialiai adaptuoti, stiprūs, judrūs ir drąsūs. Maudyti jas reikia itin retai, kadangi šios katės yra labai švarios ir pačios mėgsta prižiūrėti savo kailiuką ir pasirūpinti savo higiena. Anot pašnekovės, veterinarines išlaidos – tokios pat kaip ir kitų veislių katėms. Ėdalo ir kraiko sąnaudos mažesnės, nes ir gyvūnai nedideli.

Kačių parodoje bus galima išvysti ir šiuo metu Lietuvoje bene populiariausias veisles – tai Abisinijos ir Bengalijos katės. Taip pat Britų trumpaplaukes, Selkirko, Devono ir Kornvalio reksus, Sibiro kates ir, žinoma, sfinksus.

Gruodžio 10-11 dienomis „Babilone“ vyksiančios parodos metu lankytojai galės stebėti ir suaugusių kačių bei kačiukų šou, vienspalvių, trumpaplaukių ir kačių su balta spalva parodomuosius šou, vėliau vyks gražiausių kačių rinkimai. Dvi dienas vyksiančiame renginyje kates vertins Pasaulinės Kačių Federacijos (WCF) teisėjai iš Lietuvos, Latvijos, Italijos – Vija Klučniece, Elena Mundrė ir Eleonora Ruggiero.