Šiandien, gegužės 16 dieną, DELFI redakcija sulaukė susirūpinusio skaitytojo laiško, kuriame jis pasakoja, kad šįryt Kaune sutiko netikėtą svečią - briedį.

„Šį rytą Kaune, prie Kleboniškio tilto, vaikštinėjo briedis. Netoli judri Jonavos gatvė. Pranešiau 112, tikiuosi žmonės padėjo jam grįžti į mišką", - pasakoja briedį nufilmavęs žmogus.

Iš vyro filmuotos medžiagos galima pastebėti, kad briedis blaškosi, yra sutrikęs. Gyventojai įspėjami, kad būtų atsargūs ir budrūs. Ieškodami kelio į mišką laukiniai gyvūnai gali išbėgti į kelią ir sukelti eismo įvykį.

„Viena iš priežasčių yra ta, kad keitėsi žemėnauda. Daug žemių tapo apleistos ir dabar jos užželia krūmais, mišku. Daugeliui kanopinių tas gan patrauklu ir palengvėja išgyvenimo sąlygos, pavyzdžiui, žiemos laikotarpiu, kada krūmai yra neaukšti ir kada kanopiniai pereina maitintis šakaliniu pašaru arba žieve“, – aiškino mokslininkas.

A. Ulevičius tęsė, jog nereiktų pamiršti, kad kanopinių žinduolių populiacijas reguliuoja ir medžiotojai bei oro sąlygos.

„Kita priežastis – medžiotojai, matyt, yra susireguliavę taip, kad medžioja daugiau patinus, o patelės yra pagrindinis garantas, dėl ko gali augti populiacija. Dar gali būti dėl to, kad žiemos pakankamai šiltos ir minkštos. Pavyzdžiui, stirnoms išgyventi tapo žymiai lengviau nei giliomis žiemomis“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt