Pernai Didžiojoje Britanijoje atliktas tyrimas parodė, kad net trečdalis apklaustųjų didesnę sumą kalėdinei dovanai skiria savo augintiniui, o ne draugui. Remiantis jo rezultatais, dovanos kaina gyvūnui svyravo nuo 26 iki 45 svarų – tiek pat išleidžiama ir artimam šeimos nariui, lyginant su 11–25 svarais draugui. Net 16 proc. apklaustųjų patvirtino, kad augintinio dovanai išleido daugiau nei savo partneriui, o dar įdomiau tai, jog brangesnes dovanas šuniui ar katei, nei antrai pusei, dažniau pirko vyrai.

Remiantis Amerikos augintinių produktų asociacijos duomenimis, tikimasi, jog šiemet keturkojų kalėdinės dovanos vien amerikiečiams atsieis apie 60 milijardų dolerių.

Neįtikėtini šeimininkų pasirinkimai

Kaip teigia KIKA atstovė, komunikacijos projektų vadovė Karolina Tuminauskaitė, ne tik augintinių šeimininkai, bet ir gyvūnų prekių gamintojai kasmet tampa vis išradingesni.

„Nors Lietuvoje tokios prekės dar nėra populiarios, užsienyje šeimininkai Kalėdų proga savo keturkojams šeimos nariams gali padovanoti, pavyzdžiui, jei gyvena ten, kur karšta, akinius nuo saulės, taip pat specialias nagų lakavimo priemones ar būtent augintiniui skirtus šventinius gėrimus“, – apie išskirtines dovanas augintiniams kalba K. Tuminauskaitė.
Kalėdos su augintiniais

Įdomu ir tai, jog kai kurie gyvūnų augintojai per šventes savo šuniu ar kate pasirūpina ne tik dovanodami dovanas: „Prieš kelerius metus Anglijoje atliktas tyrimas parodė, jog daugiau nei pusė šeimininkų pakabina augintiniui atskirą kalėdinę kojinę, net 34 proc. pasirūpina specialiai gyvūnui skirtu advento kalendoriumi, o 29 proc. šeimininkų savo gyvūnams parašo kalėdinius atvirukus, nepaisant to, jog jie nemoka skaityti“, – teigia ekspertė ir pastebi, kad Lietuvoje šeimininkai kol kas elgiasi kiek santūriau.

Visgi, jei nusprendėte per šventes palepinti savo augintinį, KIKA atstovė rekomenduoja pasirūpinti praktiškomis dovanomis savo ar artimojo augintiniui.

Augintiniui ir šeimininkui

Jei renkate dovaną ne tik augintiniui, o kartu norite nudžiuginti ir jo šeimininką, K. Tuminauskaitė rekomenduoja rinktis interjerą papuošiančias dovanas.

„Tai galėtų būti mielas pledas, dailus naujas dubenėlis, patogus guolis ar draskyklė. Netgi atsakingai parinkta kraiko dėžė gali tapti puikia interjero detale“, – kas gali pagyvinti erdvę vardina gyvūnų žinovė.

Jos teigimu, taip pat neprašausite pasirinkę kvapnią dovaną namams: „Daugelis iš mūsų mėgsta kvepinti patalpas, tačiau neretai įvairių kvapiklių sudėtis būna nedraugiška gyvūnams. Atsižvelgiant į rekomendacijas, tinkamai parinkti natūralūs eteriniai aliejai, jų garinimui naudojami ultragarsiniai difuzoriai ar purškiami namų kvapai gali būti puiki dovana, padėsianti šeimininkui kartu su augintiniu saugiai mėgautis aromaterapine kelione.“

Praktiškos dovanos

Pradžiuginti augintinį taip pat galite papildę jo spintą drabužėliais, o kasdienybę – žaislais, pasakoja K. Tuminauskaitė.

„Pavyzdžiui, šunims rekomenduojama turėti kelis skirtingus žaislus: minkštą pliušinį, kamuoliuką, kramtomą žaislą ir virvę. Katės bus patenkintos žaislais ant virvutės ir mažais kamuoliukais bei išmaniais, inovatyviais žaislais, kurie patys juda ar skleidžia garsus, – vardija ekspertė. Kalbant apie drabužius, anot jos, svarbiausia pasirūpinti augintinio lietpalčiu, o trumpakailių augintojams – ir šiltesniu megztuku, liemene ar kombinezonu. Taip pat atvėsus orams praverčia ir specialios kojinytės neslystančiu padu, tačiau per šventes norisi puoštis, todėl augintinio aprangą galite atnaujinti ir puošniais kalėdiniais drabužėliais, aksesuarais.

Kalėdų laikotarpis – puikus metas atsinaujinti, todėl galite pasinaudoti proga pasirūpinti patogiu pavadėliu, petnešomis ar kitais vedžiojimo aksesuarais“, – siūlo KIKA atstovė.

Geriausia dovana – sveikata

K. Tuminauskaitė neabejoja, kad visgi geriausia dovana – sveikata, todėl siūlo pasižvalgyti po funkcinių skanėstų, papildų bei pašarų lentynas.

„Palepinti augintinį kokybišku maistu – visuomet puikus pasirinkimas. Švenčių proga gauti skanėstai padės sumažinti gyvūno potraukį lįsti prie stalo ir gailiomis akimis prašyti nuo jo maisto, o kartu leis šeimininkui lengviau atsilaikyti to prašomo kąsnelio nenumetus, taigi, naudinga abiems pusėms“, – tikina ekspertė. Ji priduria, kad svarbu rinktis tik natūralios sudėties, naudingų medžiagų pripildytus skanėstus, papildus ar pašarą, padėsiančius keturkojį draugą ne tik palepinti, bet ir stiprinti jo imuninę sistemą.

K. Tuminauskaitė primena, kad augintinio sveikatos formulę sudaro 80 proc. subalansuota mityba ir 20 proc. kasdienė priežiūra, kuriai reikalinga natūrali kosmetika – šampūnai, kondicionierius, balzamas pėdutėms bei kitos priemonės, tokios kaip šukos ar šepečiai, todėl tai taip pat gali būti praktiška ir maloni dovana.