Pranešime žiniasklaidai „KIKA“ gyvūnų aprangos ekspertė Simona Brusokienė atkreipia dėmesį, kad tinkamai parinkti vedžiojimo aksesuarai yra svarbūs ne tik augintiniui, bet ir šeimininkui – kai gyvūnas jaučiasi komfortiškai, o jį vedžioti patogu, gryname ore praleidžiame daugiau laiko, tačiau svarbu žinoti, į ką atsižvelgti juos renkantis.

Petnešos ar antkaklis?

Vienas pirmųjų klausimų, kylančių dėl augintinio vedžiojimo, yra pasirinkimas tarp antkaklio ir petnešų. S. Brusokienė pastebi, kad vieno atsakymo nėra, tačiau priimti sprendimą gali padėti augintinio veislė, amžius ir sveikatos būklė.

„Uždėti antkaklį yra patogiau ir greičiau nei petnešas, o tai itin aktualu, kuomet augintinis jaunas ir dar tik pratinasi prie vedžiojimo aksesuarų. Antkaklį rekomenduoju rinktis ilgaplaukiams šunims, nes jis mažiau velia kailį, tačiau svarbu įvertinti antkaklio laisvumą, nes jei jis per laisvas – augintinis gali ištrūkti, o jei per stipriai suveržtas – antkaklis gali sukelti kvėpavimo ar net rijimo sutrikimus“, – perspėja ekspertė ir pastebi, kad jei antkaklį renkate katei, svarbu atkreipti dėmesį, kad jis būtų su savaime atsisegančiu užsegimu – tai svarbu tuomet, jei ją išleidžiate į lauką vieną, nes katės mėgsta karstytis medžiuose, o netyčia antkakliui užsikabinus už šakos, jis lengvai atsisegtų ir katė išliktų sveika.

Petnešų pranašumas yra tas, kad jos uždengia gyvūno liemenį, taip sumažindamos traukimo sukeliamą diskomfortą ir apsaugodamos trachėją. Ergonomiškos petnešos gerai priglunda prie gyvūno kūno ir yra patogesnės augintiniui. Jei petnešos tinkamai sureguliuotos – iš jų praktiškai neįmanoma išsilaisvinti.

„Iš karto rinktis petnešas reiktų tokioms veislėms, kurios turi problemų su trachėja ar kvėpavimo sunkumų, pavyzdžiui, buldogams ar bokseriams, bei mažų veislių šunims – Maltos bišonams, pudeliams, čihuahua ar jorkšyro terjerams“, – pataria S. Brusokienė ir primena, kad petnešų galima rasti ir katėms, kurios taip pat mėgaujasi pasivaikščiojimais gamtoje.

Visgi ekspertė pabrėžia, jog nepaisant to, renkatės antkaklį ar petnešas, namuose reikėtų augintiniui leisti būti be aksesuarų. Kitu atveju, augintinio kailiukas išsiguli, jam pradeda niežėti ir atsiranda diskomfortas.

Svarbu pasirinkti tinkamą dydį

Visuomet svarbu, kad aksesuarai būtų patogūs ir tinkamo dydžio, todėl reikia nepamiršti, kad, gyvūnui augant, jam reikalingi ir nauji aksesuarai.

Antkaklį S. Brusokienė rekomenduoja rinktis pagal augintinio kaklo apimtį – segant tarp antkaklio ir augintinio kaklo turi tilpti ne daugiau du pirštai (arba 2–3 cm) – taip užtikrinsite patogumą, nes antkaklis neverš ir nebus per laisvas.
Pasivaikščiojimas su augintiniu

Petnešos dažniausiai renkamos pagal gyvūno krūtinės apimtį, kartais – ir kaklo. Pasak ekspertės, svarbiausia, kad jos neveržtų augintinio krūtinės – už jų turėtumėte lengvai užkišti pirštą (taip pat turėtų likti apie 2–3 cm).

Pavadėlis – automatinis ar ne?

Renkantis pavadėlį, ekspertės nuomone, reiktų atsižvelgti į augintinio dydį, veislę, aktyvumą, o nusprendus įsigyti automatinį, – ypatingai svarbus ir augintinio svoris.

Automatinis pavadėlis, pasak S. Brusokienės, puikiai tiks mažų ir vidutinių veislių, ramesniems, dresuotiems augintiniams – jis nesivelka žeme, išlieka švarus, o atstumą galima lengvai reguliuoti fiksatoriumi. Taip pat tokie pavadėliai įprastai turi patogias ir ergonomiškas rankenas šeimininkams, tačiau jie nėra tinkami dresūrai ir didelių veislių stipriems, aktyviems šunims, kurie dar tik mokosi tvarkingai vaikščioti su pavadžiu ir jo netampyti.

„Kol augintinis dar nemoka tvarkingai vaikščioti ir nuolat tampo pavadėlį, jį lengviau kontroliuoti leidžia neautomatinis pavadis – taip gyvūnas mokosi „pavadžio taisyklių“, supranta, koks yra maksimalus pavadėlio ilgis, kada jis laisvas, o kada įtemptas“, – pataria ekspertė.

Neautomatiniai pavadžiai taip pat puikiai tinka didesnių veislių šunims, dresūrai. Kuo augintinis mažesnis, tuo pavadėlis gali būti trumpesnis ir plonesnis, ir atvirkščiai – didelėms veislėms rinkitės ilgesnį ir platesnį pavadėlį. Pasivaikščiojimams mieste, pasak S. Brusokienės, tikrai užteks trumpesnio, maždaug 2 m ilgio pavadėlio, o dresūrai ar ilgesniems pasivaikščiojimams verta rinktis ilgesnį – maždaug 5 m ilgio pavadį.

Kad pasivaikščiojimas būtų malonus ir jums

S. Brusokienė įsitikinusi, kad tinkamą pavadėlį svarbu pritaikyti ne tik augintiniui, bet ir šeimininkui.
„Šeimininkas pavadėlį turėtų rinktis atsižvelgdamas į tai, kiek laiko jis vaikščioja su šunimi, ar su juo sportuoja, atsižvelgti ir į savo fizines galimybes, – rekomenduoja ekspertė. – Jeigu su šuniu mėgstate lakstyti, važinėti dviračiu ar užsiiminėti kitu sportu, patogiausias yra pavadėlis-diržas, kuris apsijuosia aplink liemenį – taip šuns tempimas nebūna per daug staigus, neišmuša iš pusiausvyros. Toks pavadėlis laikomas vienu patogiausių, nes abi rankos lieka laisvos.“

Taip pat yra pavadėlių, kurie galuose turi gumas, veikiančias kaip amortizatoriai ir sugeriančias stiprius augintinio tempimus, taip apsaugant tiek šeimininko pečius, tiek riešus. Ekspertė atkreipia dėmesį, kad reikėtų rinktis pavadėlį, kuris nebūtų per daug sunkus, neturėtų metalinių detalių ir būtų patogus laikyti: „O svarbiausia, perkant pavadėlį, nesibaiminkite paimti jį į ranką ir išbandyti, nes tai ilgalaikis pirkinys, skirtas tiek jūsų augintiniui, tiek visiems šeimos nariams, kurie vedžios augintinį“, – sako S. Brusokienė ir pataria nepamiršti, kad laikyti pavadį turi būti patogu ir didesnei, vyriškai, ir mažesnei, moteriškai ar vaiko rankai.

Gyvūną pratinkite palaipsniui

Ekspertės teigimu, gyvūnai ne visuomet noriai pradeda nešioti įvairius aksesuarus, todėl šeimininkai turi apsišarvuoti kantrybe.

„Pirmiausia pratinkite gyvūną prie antkaklio – išsirinkite kuo paprasčiau užsegamą ir minkštą, leiskite jį augintiniui apuostyti, o kol užsegsite, užimkite žaidimu ar glostymu. Jei augintinis bando antkaklį nusiimti ar graužti, nukreipkite jo dėmesį žaidimais – tikėtina, kad taip naują aksesuarą jis pamirš bent kelioms minutėms“, – pasakoja ekspertė ir priduria, kad pirmam kartui to visiškai pakanka.

Ji atkreipia dėmesį, kad nuimti antkaklį galima tik tuomet, kai augintinis nusiraminęs, pats nebando jo nusiplėšti nuo savęs, nėra išsigandęs.

S. Brusokienė dalinasi, kad kas kartą ilginant buvimo su antkakliu laiką, gyvūnai prie jo pripranta ganėtinai greitai, o tuomet jau galima pratinti ir prie pavadėlio: „Pradėti galite nuo vedžiojimo po namus – augintiniui gerai pažįstamos aplinkos, o už gerą elgesį nepamirškite paskatinti skanėstais. Svarbu jokiu būdu nepykti ir nebausti augintinio, jei kas nors nepavyksta, nes tai gali sukelti antkaklio ar pavadžio baimę bei nepasitikėjimą šeimininku.“

Ekspertė perspėja, kad išėjus į lauką, kur yra daug išorinių dirgiklių, augintinis gali išsigąsti, blaškytis, todėl svarbu būti tam pasiruošus, su savimi turėti skanėstų, kad augintinį nuraminti būtų paprasčiau.

„Jei jis pernelyg tempia pavadį ir veržiasi į priekį – sustokite, neleiskite to daryti. Galite eiti tik tada, kai pavadėlis yra laisvas, – pasakoja ekspertė ir pastebi, kad toks šeimininko elgesys padeda augintiniui suprasti, jog norint eiti, jam teks prisitaikyti prie šeimininko judesių, tempo ir norų. – Yra viena svarbi taisyklė – ne šuo vedžioja šeimininką, o šeimininkas šunį. Tai ypač svarbu didelių veislių savininkams. Jei nuo pat mažens dirbsite šiuo klausimu – augintinis išmoks netampyti pavadėlio.“

Aksesuarų tendencijos

S. Brusokienė pastebi, kad šiuo metu rinkoje gausu įvairų vedžiojimo aksesuarų, tačiau išryškėja kelios tendencijos: „Šeimininkai, siekdami kuo didesnio komforto savo augintiniams, vis dažniau renkasi minkštesnius, patogesnius aksesuarus. Dominuoja ne oda, bet kelių sluoksnių, kvėpuojantis audinys. Šie aksesuarai – ypatingai lengvi, minkšti, prisitaikantys prie gyvūno kūno linijų, ergonomiški.“

Kita tendencija, aprangos ekspertės teigimu, yra ryškios spalvos ir raštai.

„Šiuolaikiniai gamintojai siūlo ne tik ergonomiškus ir kokybiškus gaminius, bet ir labai platų spalvų bei raštų pasirinkimą, todėl vedžiojimo aksesuarai tampa labai lengvai keičiama įvaizdžio detale, – pastebi ekspertė ir priduria, kad šviečiantys, mirksintys šunų antkakliai taip pat išlieka populiarūs. – Tokie antkakliai kraunami per USB jungtį ir turi du veiklos režimus – galite pasirinkti, kad antkaklis šviestų nuolat arba mirksėtų. Be to, šviečiantys antkakliai yra atsparūs vandeniui, kas ypač aktualu, kai augintinis dūksta lauke.“

Ekspertė primena, kad norėdami būti tikri, jog augintinis gerai matomas ir tamsiu paros metu, galite rinktis ir aksesuarus su šviesą atspindinčiomis detalėmis.