Iš pirmo žvilgsnio kurilų trumpauodegės katės primena tradicines namines kates, bet jų ypatingą kilmę išduoda uniklai, trumpa uodega. Kurilų trumpauodegių kačių veislyno „Golden Look*LT“ veislyno įkūrėja Milda Sabienė pasakoja, kad ši veislė yra gana nauja kilus iš egzotiškų Kurilų salų: „Apie 1990 metus rusai ją parsivežė iš Kurilų salų. Toje saloje iki šiol laksto tokie laukinukai, kurie turi tokias pat mažytes uodegas ir yra ypatingai trumpu kūnu. Palyginus su kitomis katėmis, kurilai yra trumpesnės, su ilgesnėmis galinėmis kojomis, kurios kompensuoja balansą, šoklumą.“

Milda ilgą laiką gana skeptiškai vertino gyvūnų auginimą namuose ir neturėjo planų nei auginti kačių, nei kurti veislyno. Tačiau vienas susitikimas su britų trumpaplauke kate pavertė aukštyn kojomis moters gyvenimą.

„Esu sakiusi, kad niekada gyvūnų neauginsiu ir niekuo su jais neužsiimsiu, bet kartą nuvažiavus pas draugę pamačiau britų trumpaplaukę, kuri ką tik buvo atsivedusi šokoladinės spalvos kačiukų. Per sekundę apsisprendžiau, kad vienas jų apsigyvens pas mus namuose. Visi buvo nustebę. Tuomet mane papirko tų kačių išvaizda“, – pasakojo moteris.

Netrukus moteris pradėjo lankytis kačių parodose. Būtent ten pirmą kartą ji išvydo kurilų veislės katę. Mildą su vyru pakerėjo kačių išskirtinumas, laukinė prigimtis, draugiškumas, charizmatiški žvilgsniai: „Šios katės po truputį populiarėja Lietuvoje. Mes jas veisiame ir apie ja kalbame jau 8 metus. Anksčiau jų beveik niekas nežinojo, bet dabar situacija kinta. Kurilus atranda tie, kas ieško išskirtinių gyvūnų. Be to, jos savo seilėse turi mažiau alergenų, todėl yra tinkamos žmonėms, kurie turi polinkį į alergijas.“

Kurilų trumpauodegės katės mėgsta gyventi su kitais gyvūnais, ypač katėmis. Milda pasakoja, kad kartą į svečius atvykę draugai atsivežė su savimi šunį, netrukus jos augintinės šunį apsupo, rodydamos, kad namai yra jų teritorija. Šios katės gyvendamos nuo mažens su šunimi dažniausiai jį laiko lygiaverčiu gyvūnų ir puikiai sutaria.

Anot pašnekovės kurilai yra vidutinio aktyvumo, joms labai svarbus kontaktas su šeimininku, jos labai mėgsta bendrauti su žmogumi. Kai kurios katės nuolat ateina ant rankų. Mūsų šeimoje kiekviena katė turi savo šeimininką, savo favoritą. „Nesvarbu, kas daugiausiai prižiūri, kiekviena išsirenka savo šeimos narį, kurį labiausiai mėgsta. Pavyzdžiui Glaša yra mano katė, vyras ir dukra taip pat turi savo kates“, – teigė M. Sabienė.

Nors katės gana aktyvios, bet pakankamo fizinio krūvio jos gauna iš žaidimų su plunksnele ar dūkimo viena su kita. Rytas ir vakare, tik grįžus namo, jos būna aktyvesnės, vėliau aprimsta. Kurilų veisėja pasakoja, kad šios katės labiausiai mėgsta dūkti su plaukų gumelėmis, folijos kamuoliukais, tad specialūs žaislai nėra būtinybė.

„Dienos metu joms ramybės periodas. Jos labai šoklios, jų šuolis tiesiog užburia, nes tuo metu susilieja jų laukinė prigimtis ir elegancija. Šios katės yra tinkamos tiems, kurie nori turėti šunį, bet negali jo turėti dėl savo aktyvaus gyvenimo – išeina anksti ir grįžta vėlai. Ši veislė puikiai dresuojama. Jas galima dresiruoti su skanėstais, išmokyti reaguoti į ženklus, eiti su pavadėliu į lauką. Dar vienas jų privalumas – ši veislė yra tyli. Jos ne miauksi, o, tarsi, čiulba“, – apie savo augintines pasakojo pašnekovė.

Kompanija „Purina“ socialiniu projektu siekia skleisti žinią apie gyvūnų auklėjimą ir skirtingų veislių charakterių skirtumus. Pavyzdžiui, kurilų katėms svarbu nustatyti aiškias elgesio taisykles, nes jos kiekvienai progai pasitikrins kas namuose yra vadas. Net būdamos mažos ir persikėlusios į naujus namus, jos mėgins būti namų šeimininkėmis, tad auklėjimas yra labai svarbus siekiant sukurtu gerus santykius su augintine.

Pasak M. Sabienės, namuose gyvenančios katės žino, kad gaujos vadais yra ji su vyru, tad paklusnumo problemų neturi. Nuo pat mažens mažus kačiukus mokė, kad nagų karpymas, šukavimas yra normali procedūra. Neleidžia, kad jie kąstų, draskytų ar kitaip rodytų savo nepasitenkinimą. Anot pašnekovės, auklėjant kates verta prisiminti, kaip su kačiukais elgiasi suaugusios katės ir pasistengti atkartoti tam tikrus elementus – galima paimti už pakarpos arba sušnypšti į snukutį, tai jas iškart sudrausmina.

Specialios priežiūros kurilų veislės katės nereikalauja. Jų plaukas yra išskirtinis tuo, kad atitinka mūsų žmonių plauko struktūrą, neįlenda į drabužius, lengvai nusiima, tad reguliaraus šukavimo visiškai pakanka, kad katės kailis blizgėtų ir būtų sveikas. Kurilų trumpauodegės skirstomas į dvi rūšis – trumpaplaukes ir ilgaplaukes. Nepriklausomai nuo kailio ilgio ar spalvos visos katės turi unikalias uodegėles.

„Jų uodegos yra 3–8 cm ilgio, kiekviena jų absoliučiai skirtinga, turi unikalius linkius. Kaip mes, žmonės, turime pirštų antspaudus, taip kurilai – uodegas, nėra dviejų vienodų uodegų. Svarbiausia, kad uodega turėtų bent vieną „lūžį“ – linkį.“

Milda socialinio projekto „Purina“ komandai pasakoja, kad renkantis gyvūną būtina atsižvelgti į savo bei būsimo augintinio charakterius. Pavyzdžiui, kurilų trumpauodegės katės labai meilios, draugiškos, nori šeimininko dėmesio, tad jei jų savininkas ne toks emocionalus, mėgsta ramybę, tokia katė jį gali varginti.

„Jei kurilą augins vienišas žmogus, kuriam trūksta meilės, tai jau tada laikykitės – meilės ir dėmesio gaus per kraštus. O jeigu auginti porą katinų, tai dalis meilumo tenka kitam gyvūnui, jos mažiau dėmesio reikalaus iš šeimininko. Aš visada esu už tai, kad žmonės atvažiuotų ir susipažintų su veisle, gyvai su kate pabendrautų, tada pajauti, ar gyvūnas tinka tavo charakteriui, ar ne“, – sakė pašnekovė.

Kompanijos „Purina“ socialinė iniciatyva skatina būsimus gyvūnų augintojus atsakingai pasirinkti būsimą šeimos narį. Milda pasakoja, kad pasitaiko žmonių, kurie gyvūną pasirenka norėdami pasipuikuoti prieš kitus arba stengiasi jį priderinti prie interjero – tokiems pirkėjams moteris visada atsisako parduoti kačiukus.

„Kai ateina klientai ir pirmiausia paklausia kačiuko kainos, tai yra signalas, kad jie gyvūną renkasi ne pagal charakteri ar jo savybes. Gana greitai iš bendravimo pasijaučia, kad katę nori nupirkti, pavyzdžiui, kaip žaislą vaikui. Kartais jaučiu kad, kai kurie tik nori pasipuikuoti prieš kitus dėl katės išskirtinumo. Tačiau nemaža dalis ir tokių, kurie net pirmame laiške išsamiai prisistato, papasakoja, kodėl nori būtent kurilų katės, pasidalina savo patirtimi auginant katę. Tai žmonės, kurie Jie supranta, kad katė taps šeimos nariu 15 metų“, – pasakojo moteris.

Pokalbį Milda užbaigia mintimi, kad jei žmogui norisi meilumo, jį suteikti gali ir katė priglausta iš prieglaudos. Tokiu būdų žmogus padarys gerą darbą, o katė jam atsidėkos už suteiktą gerbūvį. Tačiau, jei žmogus nori įsigyti konkrečios veislės katę ir žinoti, kad tai tikrai tos veislės atstovė, su stabilia psichika, socializuota, sveika – būtina rinktis katę su kilmę įrodančiais dokumentais. Tik tada kačiuko šeimininkas gali būti tikras, kad augintinė atitiks visus jo lūkesčius.