Matydami šeimininkus su augintiniais, greičiausiai matote tik gražiąją pusę, kuri sužavi, iš tiesų nesuprasdami, kas slypi už puikaus auklėjimo. Šuo ar kitas augintinis namuose jus džiugins tik tada, kai tikrai žinosite, kad esate pajėgus pasirūpinti ir skirti savo laiką bei kantrybę jo auklėjimui. Todėl labai svarbu šį sprendimą priimti apsvarstant visus „už“ ir „prieš“, ką mums padės padaryti Indrė Pileckienė – šuniukų prieglaudos VšĮ „Dogspotas“ įkūrėja.

Norėdami įsileisti gyvūną į savo namus, turėtumėte apsvarstyti keletą svarbiausių dalykų ir aiškiai žinoti jo auginimo viziją. „Iš esmės, nesvarbu, ar žmogus planuoja įsigyti gyvūną, ar priglausti iš prieglaudos. Reikėtų gerai įsivertinti savo galimybes – ar pakaks laiko, ar pakaks finansų, ar pavyks prisitaikyti prie tam tikrų „nepatogumų“, kurie atsiras drauge su gyvūnu, – teigia Indrė Pileckienė. – Žmonėms, kurie nėra apsisprendę, ar yra pasirengę laikyti augintinį, rekomenduočiau prižiūrėti draugų keturkojį per atostogas. Taip pat puiki proga įsitikinti, ar esate pasirengę priimti naują šeimos narį – tapti savanoriu-globėju. Nuolat kartoju, kad taip padaromas geras darbas – suteikiamas laikinas prieglobstis gyvūnui, kuriam to labai reikia, o globėjai gali įvertinti, ar turės pakankamai laiko, ar jiems priimtinas pasikeitęs režimas”.

Laikas

Tiesa ta, kad geras šeimininko ir augintinio ryšys neatsiranda be ilgo ir nuoseklaus darbo bei disciplinos, kuris reikalauja daug laiko ir kantrybės. Augintiniui neužteks skirti 5 minučių jūsų dėmesio per dieną. Jam reikalingas laikas su šeimininku, kuris padės vystyti gerą tarpusavio ryšį. Taip pat būtina fizinė veikla, nes šuniui reikia išsikrauti. Užrakintas tarp keturių sienų, augintinis bus pilnas energijos ir nežinodamas, kur ją padėti, gali kelti daugiau bėdų nei džiaugsmo. Jei dienos eigoje turite laiko ir nežinote, kaip jį išnaudoti, augintinis gali būti puikus draugas, su kuriuo savo laisvalaikį galėsite leisti parkuose ar mėgautis ilgais pasivaikščiojimais.
Šunys

Tačiau yra ir kita pusė – priimdami gyvūną jūs taip pat įsipareigojate tam tikram laiko tarpui. Gyvūnas yra ilgaamžis, dėl to turite gerai apsvarstyti, kokie yra jūsų ateities planai. Galbūt jūs tik dabar turite laiko jam, o ar turėsite jo po metų, penkerių, dešimties? Gerai apgalvokite, ar nežadate išvykti į kitą šalį, pradėti mokytis, o gal keisti gyvenimą iš pagrindų. Tuomet gyvūnas jums taps našta. Daugelis tokių nebereikalingų gyvūnų atsiduria gatvėse ir sanitarinėse tarnybose bei prieglaudose.

Finansai

Kitas svarbus aspektas, kurį turite įvertinti – finansai. Norint augintiniu tinkamai pasirūpinti, iš pradžių pabandykite įvertinti ir paskaičiuoti, ar galite tai sau leisti. Reikės pasiruošti ir nuolatinėms, o taip pat ir netikėtoms išlaidoms.

Sveikatos priežiūra

Augintinį reikės mažiausiai kartą metuose nuvesti pas veterinarą patikrinti sveikatą, atlikti būtinus skiepus, gauti vaistų, vitaminų. Gali tekti apsilankyti ir nutikus nelaimei ar augintiniui netikėtai sunegalavus. Tokiu atveju, siekiant išsiaiškinti diagnozę, reikės atlikti reikalingus tyrimus, gal net ne vienus, gali prireikti ir operacijos, kas atitinkamai lems dar didesnes išlaidas. Jei nenorite prisidėti prie gyvūnų dauginimo, tuomet reikėtų pasiruošti ir sterilizacijos/ kastracijos išlaidoms.

Maistas

Aukštos kokybės maistas – bus pagrindinės, minimaliai kintančios mėnesinės išlaidos. Aukštos kokybės maistas užtikrins pilnavertišką vystymąsi ir aprūpins augintinį visomis reikalingomis medžiagomis. Toks maistas brangesnis nei įprastas, parduodamas maisto prekių parduotuvėse, tad jo išlaidos gali būti didesnės nei tikitės. Taip pat galite rinktis ir kitą maitinimo būdą – kuomet maistą gaminate patys. Tačiau šitas būdas reikalauja ne tik išlaidų, bet ir laiko, kurį turėsite skirti domėjimuisi tokia mitybą bei gaminimui kasdien. Kartais gali atsitikti ir taip, kad augintiniui trūks vitaminų ir reikės jo mitybos racioną papildyti maisto papildais.

Daiktai

Būtų naivu manyti, kad užteks kelių daiktų visam gyvenimui. Šuniui yra būtini įvairiausi daiktai, skirtingai pagal funkcijas, amžių ir poreikius. Reikės pasirūpinti dubenėliais (maistui, vandeniui), guoliu, surenkamu narvu ir/ arba pervežimo dėže, įvairiais žaislais (virvėmis, kamuoliukais, kramtukais). Priežiūros priemonėmis: antkakliais, petnešomis, pavadėliais, šukomis, šampūnais. Kai kuriems šunims šaltesniu metų laikotarpiu reikalingi drabužėliai ir kitos priežiūros prekės.
Reikia nepamiršti, kad laikui bėgant daiktai nusidėvi, drabužiai išaugami, o žaislai sugraužiami, tad dažnai senus daiktus teks keisti naujais.
Šunys

Dresūra

Norint paklusnaus augintinio, reikės užsiimti dresūra. Augintinio dresūra – ne tik papildomų išlaidų bei laiko reikalaujanti užduotis. Dažnai teks apsišarvuoti geležine kantrybe, nes šuo mokosi ilgai, ir tik nuoseklus darbas gali atnešti džiuginančius rezultatus. Išmokinus tam tikrų komandų ir paklusnumo taisyklių, jų nebus galima apleisti, nes jos greitai ir pasimiršta. Tokiu atveju, šuniui reikės skirti ypatingai daug laiko, siekiant toliau palaikyti discipliną.

Aplinka

Pirmiausia, apsvarstykite, ar jūsų namai tinkami augintiniui? Galbūt gyvenate nuomojame bute, kuriame šiuo metu leidžia laikyti augintinius. Kas nutiks jei teks keisti gyvenamąją vietą ir nepavyks rasti buto, kuriame leistų laikyti augintinius, tuo labiau šunis. Jei gyvenate name ar bute, įvertinkite, kokius nuostolius galite patirti gyvūnui sugadinus parketą, nudraskius sienas ar sugraužus tam tikrus daiktus. Ar turėsite pakankamai lėšų padengti nuostolius ar atlyginti žalą?

Taip pat, turint augintinį teks dažniau tvarkytis, nes augintiniai parneša daugiau purvo iš lauko, beveik visus metus šeriasi, kai kuriais metų laikotarpiais – ypatingai daug. Kai kurios veislės turi specifinį kvapą, jaučiamą namuose.

Antra, paklauskite savęs, ar aplinka, kurioje jūs gyvenate yra draugiška gyvūnui? Galbūt kiti šeimos nariai nemėgsta ir prieštarauja ar yra alergiški gyvūnams. Pašnekovė pataria: „Tikriausiai visiems rekomenduočiau dar kartą įsitikinti, kad vaikai nėra alergiški gyvūnams – apsilankykite pas draugus, kurie turi augintinių, pabūkite ilgesnį laiką, pažiūrėkite, ar neatsiranda alerginių reakcijų. Kaip ir minėjau anksčiau, galima priimti augintinį pagloboti laikinai ar prižiūrėti į atostogas išvykusių draugų augintinį. Tas laikas padės suprasti, ar vaikas tikrai nėra alergiškas ir ar nereikės perdovanoti vos į šeimą priimto naujo augintinio“.

Šunys

Jei turite mažą vaiką ar jį planuojate artimiausiu metu, geriau atidėkite gyvūno įsigijimo klausimą. Dažnai gimus vaikui, šeima atsisako augintinio, nes pasirodo, kad gyvūnas nepratęs prie vaikų ir nesutaria su jais, arba vaikai yra alergiški gyvūno plaukams. Taip pat, tėvai neranda laiko kasdieniniams darbams: pasivaikščiojimui, dresiravimui, žaidimams. Erzina ir nuolat slenkantys augintinio plaukai, kurių gausu ant mažylio, šliaužiojant po namus. Maži vaikai nesupranta, kaip reikia elgtis su gyvūnų ir nejaučia atsakomybės. Tad geriau palaukite keletą metų, kol vaikas paaugs ir supras teisingą elgesį su gyvūnu bei pats galės padėti juo pasirūpinti.

I. Pileckienė taip pat atkreipia dėmesį ir į tuos žmones, kurie namuose jau augina gyvūną. Tokiu atveju reikėtų skirti daugiau laiko gyvūno paieškoms ir leisti apsiprasti, susipažinti. „Jeigu jau turite gyvūną ir norite dar vieno – pagalvokite, ar jūsų dabartinis augintinis yra pakankamai socializuotas ir draugiškas kitiems gyvūnams, – teigia pašnekovė. – Neretai žmonės nori labai daug – ir kačiuko, ir šuniuko, bet neįvertina problemų, kurios gali užklupti. Ir vos susidūrus su pirmomis bėdomis nuleidžia rankas. Vienam tampa problema žymėjimas, kitam pritrūksta kantrybės palaukti, kol gyvūnai apsipras vienas su kitu. Nereikėtų pamiršti, kad kalbame apie gyvus sutvėrimus, todėl kuo labiau šis sprendimas bus pasvertas ir apsvarstytas, tuo lengviau bus tiek jums patiems, tiek gyvūnams“.

Žinios

Labai svarbu gerai pasidomėti, kokio gyvūno norite. Kiekvienas gyvūnas skiriasi savo charakteriu, todėl pritrūkus žinių labai greitai gali paaiškėti, kad kai kurios veislės jums net netiktų ir nepatiktų. Jei jau turite išsirinkę veislę, kurios norite, gilinkite savo žinias apie veislę ir jos specifiką. Noras gali greitai dingti pradėjus auginti ir paaiškėjus, kad neišgalite pasirūpinti taip, kaip reikėtų. Galbūt jūsų veislė turi specialių poreikių, kuriems reikės papildomai išlaidų, laiko ar sąlygų.

Kitas svarbus dalykas – vieta, iš kurios renkatės gyvūną. Augintinius rekomenduojama pirkti tik iš registruotų gyvūnų augintinių veisėjų. Patikrinkite ar savo norimą augintinį galite rasti duomenų bazėje.

Pirkdami iš oficialių veisėjų, būsite tikri, kad įsigijote tikrąjį veislės atstovą, o augintis yra sveikas. Dažnai veisėjai prisiima atsakomybę už parduodamą gyvūną, tad bet kokiu atveju galėsite konsultuotis su veislynu ir spręsti problemas kartu. „Jeigu norite konkrečios veislės gyvūno, tai ir pirkti reikėtų konkrečios veislės gyvūną, su jam būdingomis savybėmis bei temperamentu – iš patikimo veisėjo, – teigia I. Pileckienė. – Jeigu norite padaryti gerą darbą ir gyvūną priglausti, kas yra labai gražu ir kilnu, taip ir padarykite”.

Galiausiai, kiekvienas šeimininkas turi žinoti, kad augintinis yra ne tik moralinis, bet ir teisinis įsipareigojimas, todėl priimdami gyvūną į savo namus jūs prisiimate ir visą teisinę atsakomybę, kylančią laikant gyvūną. Lietuvos Respublikoje gyvūnų gerovę ir apsaugą reglamentuoja „Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas“, kuriame yra numatytos gyvūnų savininkų teisės ir pareigos.