„Jau ne pirmus metus viešiname tyrimus iš gyvų žuvų akvariumų, ir matome, kad situacija prieš šventes kaip niekad prasta. Šiais metais bendradarbiaujame su VMVT ir stengsimės, kad visi pažeidimai būtų užfiksuoti, o prekybininkai – atitinkamai nubausti. Bet tam reikia ir kitų žmonių įsitraukimo,“ – komentuoja Meda Simanavičiūtė, gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ aktyvistė.

Tad jeigu negalite užsimerkti prieš gyvūnų kentėjimą ir norite imtis daugiau veiksmų, apie galimus gyvūnų gerovės pažeidimus informuokite VMVT. Kaip tai padaryti, sužinosite šioje „Tuščių narvų“ aktyvistų paruoštoje atmintinėje.

1. Nufotografuokite arba nufilmuokite žuvų akvariumą

Kadre užfiksuokite sužeistas žuvis ar perpildytą akvariumą. Jeigu parduotuvės personalas ką nors jums sakys, pasakykite, kad žuvų laikymo sąlygos galimai pažeidžia gyvūnų gerovės (ar maisto saugos) teisės aktus. Įstatymai nedraudžia fotografuoti ar filmuoti teisės pažeidimo. Net jei neturite nuotraukų, vis tiek galite pranešti apie situaciją – sekite kitus žingsnius.

34. Draudžiama prekiauti žuvimis, jeigu:

34.1. jos su ligų požymiais, užkrėstos matomais parazitais ar jų lervomis;

34.2. jos turi žuvims nebūdingą kvapą, audiniai suirę ar su kraujosruvomis. *

2. Paprašykite parduotuvės darbuotojų ištraukti ir išskrosti sužalotus gyvūnus

Parduotuvės darbuotojai turėtų nepriimti sužalotų žuvų iš tiekėjų, o jeigu jau priėmė – nedelsiant jas ištraukti ir išdoroti. Neleiskime gyvūnams plaukioti kančioje.

16. Talpyklose leidžiama laikyti tik sveikas ir gyvas žuvis. Sužeistos, sumažėjusio aktyvumo žuvys turi būti nedelsiant išimamos iš talpyklų, apsvaiginamos, paskerdžiamos, išdarinėjamos ir siūlomos parduoti. *

3. Praneškite Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai (VMVT)

Įsiminkite arba užsirašykite tikslų parduotuvės, kurioje užfiksavote pažeidimą, adresą. Raskite teritorinės VMVT, kuriai priklauso tikrinti šią parduotuvę, el. paštą (pvz. kaunas@vmvt.lt, vilnius@vmvt.lt). Jų sąrašas čia: https://vmvt.lt/kontaktai/teritoriniai

Rašykite laišką – užtenka ir labai paprasto pranešimo, kuriame nurodytumėte parduotuvės vietą ir laiką, kada užfiksuoti galimi pažeidimai. Prisekite nuotraukas ar video (jei turite). Būtinai paprašykite, kad skundui pasitvirtinus, VMVT nurodytų pagal kokį teisės aktų straipsnį ir kokia skirta nuobauda. VMVT turi atsakyti į skundą per 20 darbo dienų (jei atsakymo nesulaukiate, parašykite VMVT darsyk). Jeigu VMVT darbuotojai Jums paskambintų informuoti apie patikrinimą, paprašykite, jog jie Jums atsiųstų atsakymą ir el. laišku. El. laiškas laikomas oficialiu raštu.

4. Gavę atsakymą informuokite organizaciją

Parašykite „Padėk žuvims“ kampanijos koordinatorei Medai į meda.s@tustinarvai.lt, kai gausite VMVT atsakymą apie patikrinimą. Persiųskite ir savo laišką VMVT (su nuotraukomis), ir jų atsakymą. Ši informacija mums labai svarbi, kad galėtume sekti kelintą kartą prekybos subjektas buvo baustas už žuvų laikymo pažeidimus. Už pakartotinius pažeidimus nuobaudos turi didėti!

*Iš Gyvų žuvų tvarkymo mažmeninės prekybos subjektuose reikalavimų.

Nuolatinis stebėjimas ir parduotuvių skatinimas laikytis šiuo metu galiojančių gyvų žuvų tvarkymo reikalavimų gali stipriai pagerinti parduotuvėse laikomų žuvų sąlygas. Tyrimai rodo, kad žmonės labiau linkę laikytis įstatymų tada, kai žino, jog bausmės išvengti nepavyks, nepriklausomai nuo to, kokio dydžio yra bausmė.