„Kai šuo laimi varžybose ar parodose, visi susidomi: o kas jį išveisė? – šypsosi panevėžietė Aušra Bakšytė, 25 metus veisianti šunis. – Sportuojantiems su šunimis reikia tokių šunų. Prieš penkerius metus į Jungtines Valstijas išvyko mano išveista pirmoji kalytė Urania Margenis aka „Razzel", ji tapo agility čempione. 2020 metais į Jungtines Valstijas išvyko Cappuccino Margenis aka „Purchase". Jį įsigijo profesionali agility sportininkė Carol Kelly“.

Ir tai nebuvo atsitiktinumas ar išimtis. Dar po metų papijoną Holly Margenis aka „Finley" įsigijo kita agility aistruolė Carole Johnson. Baigiantis šiai gegužei į Valstijas išskris dar vienas būsimasis sportininkas – Robin Margenis, jį treniruos Catherine Williams. Aušra Bakšytė neslepia pasididžiavimo savo išveistais šunimis ir patikina, jog papijonai yra puikūs agility trasų bėgikai. Jos nuomone, visa savo esybe jie yra yra sportiški šunys.

Pajuokavus, kas būtų, jei visi papijonai įsitrauktų į šunų vikrumo varžybas, veisėja šypsosi: „Toli gražu ne kiekvienas papijonas tinka šiam sportui. Reikia, kad šuo turėtų stiprų kūną, bet pats nebūtų per didelis. Kad turėtų gerą temperamentą ir būtų apdovanotas įgimtais instinktais medžioti: žaisti, griebti, vytis. Be abejo, tai turi būti stabilios psichikos gyvūnas, galintis greit prisitaikyti prie naujos situacijos“.

Ar šuniukas apdovanotas šiomis ir kitomis savybėmis, pradedama tikrinti (atliekami specialūs testai), kai mažyliams sukanka 2-3 savaitės.
Papijonai

„Kadangi esu ne tik veisėja, bet ir Lietuvos kinologų draugijos dresuotoja bei turiu savo dresūros mokyklą, šunų atranką vertinu labai atsakingai, – patikina kinologė. – Tikrai ne visose papijonų vadose gimsta gerų sportininkų. Puikus sportininkas gali būti ir „pet’as“ (ne visiškai veislės standartą atitinkantis, neveisiamas šuo – Red.), taip pat sėkmingai gali sportuoti ir puikiai vertinamas šunų grožio parodų teisėjų, bet atvirkščiai – gana retai! Trumpiau tariant, šuo sportininkas yra stiprus šuo. Stipraus kūno, proto, stiprių instinktų“.

Veisėja akcentuoja, kad papijonai, nors ir atrodo labai dekoratyvūs, iš esmės yra tikri šunys! Tikri, tai reiškia, kad jie yra ištvermingi, atkaklūs, azartiški, labai nuovokūs ir greitai besimokantys.

„Bet yra didelis BET… Veisdami parodoms ir tik dėl grožio, nedarydami atrankos šuns įgimtų savybių ir gebėjimų, galime palaipsniui netekti talentingų sportininkų. Sportui ne grožis svarbu, – savo požiūrį argumentuoja veisėja. – Jei parodoms paruošti galime ir vidutinio temperamento ar šiek tiek baikštesnį šunį, tai sporte to nepakoreguosi. Na, agility trasoje jūsų augintinis galės bėgti, ir gana greitai bėgti, tačiau didelių pergalių nepasieks“.
Margenis

Veisėja įsitikinusi, kad sportuojantis šuo, siekiantis rekordų, turi turėti tris „sudedamąsias“. Pirmiausia, gerą genetiką. Ir čia nesvarbu nei plaukų ilgis, nei pigmentas, nei idealiai „surikiuoti“ dantukai. Reikia įgimtos stiprios sveikatos – tiek fizinės, tiek psichinės. Grobio instinkto, užsispyrimo, ištvermės, psichikos balanso tarp susijaudinimo ir slopinimo. Antra „sudedamoji“ – atranka! Šuniukų testavimas ir itin ankstyvos raidos treniruotės, kol šuniukas dar pas veisėją, nes psichinė šunų raida prasideda dar žindant mamos kalės pienelį. Ir trečia labai svarbi sudedamoji – šeimininko darbas ir ryžtas siekti tikslo. Veisėjas tarsi duoda startą, o naujasis šeimininkas ir treneris tiesia kelią į pergales.

Taigi, be geros genetikos, atrankos ir gero starto, o vėliau be darbo ir treniruočių, čempionų medalių nebus!

„Reikia sėkmės, kad visos šios sudedamosios dalys tarsi į taupyklę „sukristų“ į vieną šunį“, – sako veisėja ir skuba pridurti, jog dar labai reikia, kad tinkamas veisėjas susitiktų su tinkamu savo išveisto šuniuko šeimininku. Šio viltingo, labai svarbaus susitikimo linkime visiems šunų veisėjams.