Bene kasdien internete pamatome ar pasidaliname laimingų, mielų ir prižiūrėtų gyvūnų nuotraukomis, tad atrodytų, kad skriaudžiami gyvūnai yra tikrai kažkur kitur, tikrai ne šalia tavęs, ne pas kaimyną ar pažįstamą. Tačiau, realybė dažnai yra visiškai kitokia. Kasmet Lietuvoje nužudomi šimtai gyvūnų, jie neskiepijami, nesterilizuojami, apleisti, išnaudojami bei skriaudžiami. Išgirdus vienetinius pranešimus apie žiaurų elgesį su gyvūnais, stengiamasi padėti, tačiau galų gale rankos būna nuleistos. Vis tik, pasitelkiant tam tikras priemones, gyvūnų gerovės situacija Lietuvoje gali pasikeisti.

Nelegalios veisyklos – opi Lietuvos problema

Nelegalios veisyklos Lietuvoje itin gajos, mat jų, remiantis gyvūnų organizacijų duomenimis, Lietuvoje skaičiuojama ne vienetais, o dešimtimis. Gyvūnai tokiose vietose laikomi tragiškomis sąlygomis – rūsiuose, tvartuose, narvuose, bandant iš jų išpešti kuo daugiau naudos. Gyvūnų teisių apsaugos organizacijai, vienas iš labiausiai įsiminusių atvejų buvo skaudžiai nesėkmingas bandymas konfiskuoti apgailėtinomis sąlygomis, dauginimui skirtus šunis. Tą kartą, nelegalioje daugykloje buvo aptikta net 30 šunų, kurie buvo kergiami per kiekvieną rują, rašoma pranešime spaudai.

„Vykdant gyvūnų apsaugos veiklą ir kasdien girdint žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus, mes matome vis daugiau dalykų, kurie mums nuolatos užkerta kelią padėti skriaudžiamiems gyvūnams ir įgyvendinti juos ginančius įstatymus. Per tuos metus mes išmokome, kad įstatymai yra labai svarbūs siekiant kuo didesnės gyvūnų apsaugos Lietuvoje, tačiau itin reikšmingos yra priemonės visapusiškam jų įgyvendinimui, t.y. realios galimybės padėti kenčiančiam gyvūnui čia ir dabar bei patraukti jį kankinusį asmenį atsakomybėn, todėl ypatingai svarbu turėti neužginčijamų priemonių įrodymams prieš skriaudiką surinkti“, –pasakoja Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovė.
Mobili veterinarijos klinika

Europos šalių, kuriose įrengtos mobilios veterinarijos klinikos, praktika parodė, kad sprendžiant skriaudžiamų gyvūnų problemas, svarbiausia yra greiti sprendimai, nes daugyklose laikomų gyvūnų gyvybės dažnai kabo ant plauko. Pasitelkiant mobilią veterinarijos kliniką, problemos – sprendžiamos iškart, nuvykus į įvykio vietą yra išsikviečiamos atitinkamos institucijos, su specialia įranga yra padaromi tyrimai, surašomi pažeidimai, galimas gyvūnų konfiskavimas.

Sterilizacijos ir skiepų programos visoje Lietuvoje

Kaip pasakoja Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos atstovė, atsižvelgiant į tai, kokie dideli benamių gyvūnų skaičiai Lietuvoje, galima teigti, kad masiškai sterilizuojant gatvėse gyvenančius gyvūnus, vien per metus sumažės 30 % benamių gyvūnų gimstamumas.

„Sterilizacija yra ypač reikalinga priemonė, kuri gana greitai sprendžia nekontroliuojamą benamių gyvūnų dauginimąsi. Ne mažiau svarbu sterilizuoti ir fizinių asmenų gyvūnus, mat lauke gyvenantys šunys bei katinai, taip pat prisideda prie to nekontroliuojamo gyvūnų skaičiaus augimo. Praktika parodė, kad apsilankius kaimuose bei miesteliuose, kuriose nėra artimos veterinarijos klinikos, yra nemažai žmonių, kurie norėtų, tačiau neturi sąlygų ar priemonių tinkamai pasirūpinti keturkojais“, – sako „Pifas“ savanorė.

Ypač svarbu atkreipti dėmesį ir į skiepų problemą. Kasmet nuo pasiutligei imlių naminių gyvūnų (šunų, kačių) įkandimų nukenčia apie 6000 Lietuvos gyventojų, iš kurių 25 proc. sudaro vaikai iki 15 metų amžiaus. Per dvejus pastaruosius metus skiepų kursas nuo pasiutligės buvo taikomas net 7043 asmenims.
Mobili veterinarijos klinika

Geresnis gyvenimas keturkojams

Mobilios veterinarijos klinikos gerosios praktikos pavyzdžiai kitose šalyse, tik dar kartą įrodo klinikos svarbą, apie tai sutiko papasakoti Rumunijoje gyvenanti gyvūnų mylėtoja Sara Turreta.

„Padedama gyvūnams neabejingų žmonių, organizaciją „Save the dogs“ įkūriau dar 2002 metais, tuomet su savanoriais po truputį pradėjome savo darbą, skiepydavome gyvūnus, pasirūpindavome tabletėmis nuo parazitų. Tačiau, kiekvieną dieną dirbdami ir matydama benamius ar prastai šeimininkų prižiūrimus gyvūnus suvokėme, kad mūsų veiksmai yra labai riboti, todėl norint realiai padėti gyvūnams, mums buvo reikalinga mobili veterinarijos klinika“, – pasakoja Sara Turreta.

Pašnekovė pasakoja, kad žmonės, gyvenantys kaimiškose Rumunijos teritorijose dažnu atveju neturi automobilio, todėl savo gyvūnų negali nuvežti į toliau esančias klinikas. Beje, kaip pastebi S. Turreta, kaimuose ir taip nėra įprasta vežti šunis ar kates pas veterinarijos gydytojus.

„Važinėdami su mobilia veterinarijos klinika, mes sterilizuojame gyvūnus, juos skiepijame, suduodame antiparazitinių vaistų. Gyvūnus, kurie yra laikomi lauke, aprūpiname lengvomis, ilgomis grandinėmis, su minkštais antkakliais. Vasaros laikotarpiu gyvūnus maudome bei šukuojame. Per pastaruosius 2 metus, mobilios klinikos pagalba sterilizavome jau apie 2000 šunų, taip pat nesuskaičiuojamam kiekiui gyvūnų pagelbėjome suteikdami geresnes gyvenimo sąlygas bei išlaisvindami juos nuo blogų šeimininkų“, – patirtimi dalinasi pašnekovė.
Mobili veterinarijos klinika

Siekiant sukurti Lietuvoje gerą aplinką gyvūnams, pradėtas paramos projektas „Išgelbėk draugą“, kuriuo siekiama surinkti pinigų mobilios veterinarijos klinikos įsigijimui. Ši klinika taptų svarbiausia priemone, padėsiančia rinkti įrodymus apie žiaurų elgesį su gyvūnais, organizuojant skiepų bei sterilizacijos programas visoje Lietuvoje bei šviečiant visuomenę. Daugiau apie „Išgelbėk draugą“ projektą galite paskaityti facebook paskyroje bei Gyvūnų teisių apsaugos organizacijos puslapyje.