Su panašiomis istorijomis susiduria kasdien

Kartais pareigūnams tenka išgirsti sukrečiančius pranešimus apie automobilio partrenktus, sužeistus ir kelyje paliktus šunis. Nors perpildytose gyvūnų prieglaudose ir sveikiems gyvūnams trūksta vietos, šių keturkojų geroms akims pareigūnai negali atsispirti. Šeštadienio vakarą prisišaukti pagalbos nėra lengva, tačiau į policijos komisariato prašymą padėti viena pirmųjų atsiliepė Elektrėnų gyvūnų prieglaudos „Keturkojis draugas“ savanorė Dainora Ivanauskienė.

Net jei tai būtų ir vėlyvas šeštadienio vakaras, moteris nesilaiko nustatytų darbo valandų ir neatsisako padėti nelaimės ištiktam gyvūnui. „Su tokiomis ir panašiomis istorijomis mes, gyvūnų globos savanoriai, susiduriame kasdien. Ekstremalių situacijų netrūksta. Šiuo atveju mano nuopelnas nedidelis. Visa laimė, kad savo patirties ir ryšių su kitomis organizacijomis dėka sugebėjau pagelbėti“, – nesipuikuoja ji.

Gyvūnų prieglaudos savanorę labiausiai nustebino pareigūnų neabejingumas kelyje pastebėtam šuniui. „Ypatinga pagarba ir visi nuopelnai yra Lietuvos policijai – jie skambino, ieškojo pagalbos, vežė šunelį į Vilnių. Teko vežti taip toli, nes jau buvo šeštadienio vakaras ir jokia veterinarijos gydykla tuo metu nei Vievyje, nei Elektrėnuose nebedirbo. Kadangi mūsų organizacijai niekuomet neatsisako padėti Vilniuje esanti prieglauda „SOS gyvūnai“, kreipiausi pagalbos į juos“, – tą vakarą prisimena savanorė.

Benamių gyvūnų skaičių augina emigracija

Priegalaudos vadovė sutiko padėti, buvo susisiekta su veterinarijos klinika, kuri priėmė šunelį.

„Jau ne pirmą kartą sulaukiame pagalbos iš Lietuvos policijos – ne kartą jie suteikė pagalbą pavojingoje vietoje besiblaškančiam, pasimetusiam keturkojui, gelbėjo iš automobilio traukiant įstrigusį kačiuką“, – vardina D. Ivanauskienė.

Visai netrukus pavyko išsiaiškinti sužeisto šunelio istoriją – anot moters, tai emigravusių žmonių paliktas benamis šuo, vardu Ogis. Jis šiuo metu vis dar yra veterinarijos klinikoje ir sparčiai sveiksta.

„Pagrindinė problema šiuo metu Lietuvoje su augintiniais yra emigracija – dėl to labai išaugo benamių gyvūnų skaičius. Pagrindinis dalykas, ko prašo visos gyvūnų globos organizacijos yra visuomenės neabejingumas beglobiams gyvūnams, ko šiuo atveju ir sulaukėme iš policijos“, – džiaugiasi ji.

Pareigūnų išgelbėtas šunelis šiandien jaučiasi gerai

Panašaus likimo gyvūnus gelbėjančioje viešojoje įstaigoje „SOS gyvūnai“ dirbanti Giedrė tikina, jog su kelyje sužalotais šunimis susidurti tenka dažnai. „Gyvūnėliui galime padėti, kai gydytojai praneša, jog gyvybiniai organai nepažeisti ir gyvūnas pasveiks. Jei situacija sudėtingesnė, daromos operacijos, kurios kainuoja šimtus eurų. Gyvūno gydymui padengti prašome žmonių aukoti pinigus, paskui jį reabilituojame ir dovanojame tiems, kurie nori šunį globoti“, – aiškina pašnekovė.

Išskirtiniais atvejais, kai gyvūnui padėti nebegalima ir jis kenčia didelį skausmą, gydytojai nusprendžia nebekankinti gyvūno ir atlikti jam eutanaziją. Tiesa, taip nutinka labai retai ir tik kraštutiniais atvejais – kai, pavyzdžiui, avarijos metu gyvūnui sutrupinamas stuburas.

Giedrė tikina, jog pareigūnų perduotas šunelis šiandien jaučiasi gerai – jis ir vaikšto, ir ėda. „Avarija padėjo jam patekti į mūsų rankas. Jis nebegyvens gatvėje, nes buvo išsiaiškinta, kad anksčiau šuo valkatavo. Pradėjome domėtis jo istorija, o mažame miestelyje greitai viskas paaiškėja. Taip sužinojome ir jo vardą – Ogis“, – sako ji.

Gyvūnus kartais tenka priglausti komisariate

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis tikina, jog panašaus likimo gyvūnėlius pareigūnams tenka gelbėti bent po kartą per mėnesį. Sutikę kelyje sužalotus šunis, pareigūnai kreipiasi į gyvūnais besirūpinančias organizacijas, tačiau tai ne visada būna taip paprasta, kaip gali atrodyti.

„Po darbo, naktimis ir savaitgaliais susisiekti yra sudėtinga. Tokiais atvejais pareigūnai perduoda gyvūnus veterinarijos klinikoms, o kartais ir patys pasiima juos į komisariatą. Prisimenu, jog kartą Telšiuose ir gaidį parsivedė į komisariato kiemą, kitą kartą šunį“, – sako policijos departamento atstovas.

Kelyje pastebėję sužeistus gyvūnus, pareigūnai paskelbia apie tai savo „Facebook“ puslapyje tikėdamiesi, jog taip greičiau atsiras jų šeimininkas. Neretai šunims tenka ilgiau pagyventi komisariate, kol juos pasiima šeimininkai arba gyvūnų prieglaudos atstovai.