Pernai „Civic Science“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad šv. Kalėdų proga dovanas augintiniams perka daugiau nei pusė (62 proc.) šeimininkų, o labiausiai augintinius lepina Z kartos atstovai. Įdomu ir tai, kad augintinių dovanoms žmonės išleidžia įspūdingas sumas – skaičiuojama, kad Jungtinės Karalystės gyventojai prieš metus už jas sumokėjo daugiau nei 100 mln. eurų.

Jei ir jūs šiemet nusprendėte savo augintinį palepinti dovanomis, pasirūpinkite, kad jos būtų ne tik gražios, bet ir naudingos augintinio sveikatai. Ne paslaptis, kad šventės gyvūnams neretai kelia stresą – šurmulys ar fejerverkai gali kaip reikiant įbauginti mažąjį šeimos narį, todėl šeimininkų atsakomybė – pasirūpinti jų ramybe.

Katinas

Kaip šventes sutikti be nerimo ir į ką atkreipti dėmesį, renkant dovaną augintiniui, pataria gyvūnų ekspertės Lolita Bareikienė ir Kamilė Ausmanė.

Augintinis – šeimos narys

„KIKA“ tinklo vadovė Lolita Bareikienė pastebi tendenciją, kad kalėdinės dovanos augintiniams bėgant metams tampa vis labiau panašios į tas, kurias renkame draugams ar šeimos nariams, o tai lemia besikeičiantis požiūris į gyvūnus – jie laikomi šeimos nariais.

„Visiems, kuriuos mylime, norime padovanoti tai, kas būtų sveika, skanu ar gražu. Kosmetika, vitaminai, aukščiausios kokybės maistas ir gardėsiai, jaukūs pledai, stilingi indai ar žaislai – tai puikios dovanos žmonėms. Tačiau lygiai tokias pačias dovanas galime padovanoti ir savo mylimiems augintiniams“, – apie dovanų idėjas pasakoja L. Bareikienė ir priduria pastebėjusi, kad šiemet dovanų paieškos augintiniams prasidėjo gerokai anksčiau, o žmonės vis dažniau renkasi sveikesnes produktų alternatyvas.

Populiarėja gyvūno sveikatą puoselėjančios dovanos

L. Bareikienei antrina ir „KIKA“ veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė, kuri įsitikinusi, kad visi šeimininkai savo augintiniui nori tik geriausia, todėl renkant dovaną pirmiausia pataria pasižvalgyti jų sveikatą puoselėjančių produktų lentynose.

Vyras su šunimi

„Norite, kad augintinis džiugintų jus žvilgančiu kailiu? Padovanokite jam natūralaus šampūno ir kondicionieriaus rinkinį. Gyvūnų kosmetikos skyriuose galima rasti ir kitų, sveikatą puoselėjančių, dovanų – nuo apsauginių pėdučių balzamų iki dantukų priežiūros priemonių, – pasakoja ekspertė ir džiaugiasi, kad šeimininkai produktus gyvūnams renka vis atsakingiau. – Žmonės dažniau atkreipia dėmesį į produktų etiketes, skaito sudėtį ir ieško kuo natūralesnių bei sveikesnių produktų savo augintiniams.“

Dar viena dovanos idėja, kurią dažnai renkasi šeimininkai – vitaminai ir papildai. K. Ausmanės manymu, tai išties puikus sprendimas, atnešantis augintiniui sveikatą. „Vitaminų asortimentas platus, tačiau perkant svarbu atsižvelgti į gyvūno veislę, amžių, poreikį. Pavyzdžiui, norint pasirūpinti augintinio gera medžiagų apykaita ar blizgiu kailiu, verta atkreipti dėmesį į lašišų aliejų, siekiant stiprinti augintinio kaulus ar dantis, naudingesnis bus vulkaninės kilmės klinoptilolitas ir kalcio kreida“, – apie skirtumus kalba ekspertė.

Skanios ir naudingos dovanos

Jei savo augintinį nusprendėte pradžiuginti skaniu maistu, K. Ausmanė rekomenduoja suderinti malonumą su nauda.

„Tikra tiesa, kad keturkojai labiausiai džiaugiasi valgomomis dovanomis, tačiau renkantis pašarą būtinai atkreipkite dėmesį į jo sudėtį bei savo augintinio poreikius. Rinkitės jam pritaikytą, sveiką, funkcionalų pašarą, kurio ingredientai ne tik aprūpins jūsų augintinio organizmą visomis reikalingomis medžiagomis, bet ir užtikrins nepriekaištingą kailio išvaizdą, – pataria ekspertė ir siūlo dar vieną dovanos pasirinkimą – skanėstus. – Jie, be išimties, patinka visiems augintiniams.

Augintinis

Pavyzdžiui, begrūdžiai funkciniai skanėstai-papildai puoselėja sveikatą – gerina kailio ir odos būklę, virškinimą, stiprina dantis ir nervinę sistemą. Taip ne tik padovanosite savo augintiniui skanią šventinę vakarienę, bet ir pasirūpinsite jo sveikata.“

Šventinės ir stilingos augintinių dovanos

Augintinių dovanos gali džiuginti ne tik juos – gyvūnų aksesuarai gali padėti sukurti nuostabių prisiminimų ar tapti puikia interjero detale.

„Žmonės per šventes mėgsta ne tik puoštis patys, bet ir papuošti savo keturkojus šeimos narius, todėl galite nudžiuginti savo augintinį aksesuarais ar apranga. Tai ne tik smagiai atrodo šventinėse nuotraukose ir pakelia nuotaiką, bet kartu padeda kurti jaukią atmosferą namuose“, – pasakoja L. Bareikienė ir priduria, kad kalėdiniai megztukai, marškinėliai ir net raštuotos kojinaitės iš parduotuvių lentynų dingsta greičiausiai, o jei auginate katę – jai galite išrinkti stilingą ir prie jūsų namų interjero tinkančią draskyklę.

Gyvūnai

„Niekada nesuklysite savo mylimam augintiniui padovanoję ir minkštą, jaukų pleduką su augintinių atvaizdais ar naują patogų guolį. Gyvūnų elgsenos specialistai pastebi, kad augintiniams jų pledai svetimoje aplinkoje, dėl jiems pažįstamo kvapo, siejasi su saugia namų aplinka ir padeda nusiraminti, todėl tai ne tik miela, bet ir praktiška dovana“, – pastebi L. Bareikienė ir priduria, jog pledai taip pat gali būti naudingi siekiant apsaugoti baldus nuo nepageidaujamų nagų žymių bei padėti gyvūnui ant sofos ar lovos rasti sau skirtą vietą.

„Pastebime, kad vasarą žmonės mieliau renkasi šaldančius ar vandenyje plūduriuojančius žaislus, tačiau žiemą greičiausiai iš lentynų dingsta minkšti ir jaukūs kalėdiniai žaislai, kurie džiugina keturkojį šeimos narį, – dalinasi ekspertė ir primena, kad žaislai taip pat gali būti naudingi ir sveikatai. – Kietesni žaislai, skirti kramtymui, dėl savo formos padeda natūraliai masažuoti dantenas ir valyti dantis nuo apnašų bei apsaugo nuo dantų akmenų susidarymo.“

L. Bareikienė pataria nusprendus dovanoti savo augintiniui žaislą atkreipti dėmesį į dar kelis svarbius dalykus: „Žaislą rinkitės pagal savo augintinio dydį bei aktyvumą. Jei jūsų augintinis yra itin aktyvus, mėgsta draskyti, kandžioti, rinkitės ne pliušinius, o kietesnius žaislus, tokius kaip įvairios virvės. Treniruojamus šunis galite nudžiuginti ir interaktyviais žaislais.“

Aromaterapija – tik žmonėms?

Tikrai ne. Aromaterapija, pasak L. Bareikienės, ir stilinga, ir sveikatai naudinga dovana tiek žmogui, tiek augintiniui, o atsižvelgiant į besikeičiančius žmonių poreikius, parduotuvėse jau galima įsigyti ir aromaterapinių mišinių, saugių augintiniams.

„Šaltuoju metų laiku siaučia įvairūs virusai, todėl ypatingai svarbu, kad namų oras būtų švarus, ne per sausas, o jį valyti ir drėkinti galima difuzoriaus ir eterinių aliejų pagalba. Eteriniai aliejai taip pat gali būti naudingi, jei norite natūraliais būdais stiprinti savo ir augintinio sveikatą bei imunitetą, tačiau svarbu rinktis natūralius, gyvūnams saugius kvapus. Garinant eterinius aliejus difuzoriaus pagalba, augintiniui kvėpuojant, dalelės patenka į organizmą ir padeda stabilizuoti jo emocinę būseną bei natūralias imuninės sistemos funkcijas, gali palengvinti kvėpavimą ir apsaugoti nuo nepageidaujamų bakterijų

„Tereikia išsirinkti mėgstamiausią eterinių aliejų mišinių kvapą, labiausiai prie namų interjero tinkantį ultragarsinį difuzorių ir šventinėmis akimirkomis, kartu su visa šeima bei augintiniais, galėsite mėgautis deramoje aromaterapinėje aplinkoje. Tai dovana, kuri ne tik kvepia, bet ir atneša naudą bei sveikatą visai šeimai. Be to, galima rinktis iš daugybės kalėdinių kvapų – mandarinų, cinamono, pušų, sakų, citrusų ar netgi derinti tarpusavyje, garinant skirtingą kvapą skirtinguose kambariuose“, – siūlo ekspertė ir dar kartą priduria, kad nusprendus kartu su augintiniu pasilepinti kvapais, svarbu rinktis gyvūnams pritaikytus, saugius produktus.

Kad per šventes nebūtų streso

Ne paslaptis, kad šventinis šurmulys ne visuomet yra malonus. Gyvūnams jis gali sukelti daug nepageidaujamo streso, todėl šeimininkai turėtų pasirūpinti jų ramybe.

„Kad jūsų augintinių šventės praeitų be streso, galite pasirūpinti išankstine dovana – natūraliu antistresiniu antkakliu šunims ir katėms, kuris padės išvengti nerimo, kylančio dėl fejerverkų keliamo triukšmo, ar šventinio šurmulio, – siūlo K. Ausmanė ir įspėja nesivesti augintinio į lauką. – Per Naujuosius metus nuo šeimininkų iš baimės pabėga daugybė augintinių, todėl nesiveskite savo gyvūno į lauką, geriau uždėkite antistresinį antkaklį ir palikite jį namuose.“

Anot ekspertės, visų svarbiausia – nepalikti gyvūno išsigandusio, stebėti jo poreikius ir savijautą: „Tuomet šventės tiek jums, tiek mažajam keturkojui šeimos nariui bus malonios ir saugios.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)