Gardesnis kąsnis nuo stalo – pavojus augintinio sveikatai: kas gali nutikti?

Paklausta, kokie šventiški produktai ir kaip gali paveikti gyvūno sveikatą, gyvūnų prekės ženklo „Purina“ atstovė Katrina Mockaitė paaiškina, kad toksinų turintys produktai yra didelė grėsmė gyvūno sveikatai. Kai kurie šventinio sezono produktai, tokie kaip šokoladas, vynuogės ir razinos, svogūnai ir česnakai, turi toksinų, kurie yra pavojingi gyvūnams, bet visiškai nepavojingi žmonėms.

Pavyzdžiui, juodasis šokoladas turi ypač didelę teobromino koncentraciją – šis alkaloidas nedaro jokio neigiamo poveikio žmonėms, tačiau net ir nedidelė jo dozė gali rimtai susargdinti šunis.

„Kad išvengtumėte gyvūno apsinuodijimo šokoladu, nedėkite šokolado po eglute, kur jį lengvai surastų šuo. Taip pat stebėkite, ar šokolado gabaliukų ar gaminių su šokoladu nėra palikta atvirose, gyvūnui prieinamose vietose. Jei gyvūnas vis dėlto suvalgė pusę ir daugiau juodojo šokolado plytelės, stebėkite jį ir, pasirodžius apsinuodijimo simptomams, nedelsiant kreipkitės į veterinarą“, – įspėja K. Mockaitė.

Ji pažymi, kad žmonių maistas dažnai yra su prieskoniais, kurie nėra sveiki gyvūnams. Ypač reikia vengti įvairių gaminių, kuriuos ruošiant naudotas svogūnas ar česnakas, arba kurių sudėtyje yra razinų ar vynuogių. Svarbu susimąstyti apie tai, kaip laikote maistą, kai vyksta pasiruošimas šventėms – bet koks ne augintiniams skirtas maistas turėtų būti laikomas augintiniams neprieinamoje vietoje.
Augintiniai prie stalo

„Ribokite gyvūnams duodamus šventinio stalo likučius. Bet koks neįprastas maistas gyvūno mityboje gali pridaryti daugiau žalos nei naudos. Ypatingai reiktų atkreipti dėmesį į kelių dienų maisto likučių davimą gyvūnui. Būtina užtikrinti, kad maistas yra tinkamas vartoti, kad jame nėra pelėsio ar kitų gedimo požymių“, – pataria K. Mockaitė.

Jeigu esate įpratę augintiniui duoti kaulus, „Purina“ atstovė įspėja būti atsargiems, nes aštrios atplaišos labai pavojingos, o per didelis kaulų kiekis gali sutrikdyti virškinimą, pažeisti dantis.

„Sveikiausias ir augintiniui tinkamiausias sprendimas per šventes būtų laikytis įprasto režimo ir per daug nekeisti jo mitybos“, – pabrėžia K. Mockaitė.

Maitinimą „nuo stalo“ reikėtų pamiršti: kaip atrodo tinkama šuns mityba?

Nors veterinarijos gydytojai dažnai įspėja, kad nederėtų šerti šunų maistu nuo stalo, kartais būna sunku suprasti, kodėl šunims nebetinkami žmogaus maisto likučiai, kuriais keturkojai maitinosi ištisus tūkstantmečius. Vis dėlto, tam įtakos turi ne tik žmogaus vartojamų maisto produktų pokyčiai – kaip aiškina „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja Kristina Raulinaitė, šunų mitybos pokyčius lėmė ir tobulėjančios technologijos.

„Augintinių mitybos pokyčius lėmė daugybė veiksnių, kaip kad tobulėjančios technologijos bei masinė sauso pašaro gamyba, tačiau vieni svarbesnių aspektų – padidėjęs augintinių savininkų sąmoningumas ir didelė pažanga veterinarijos srityje. Savininkai, turėdami vis daugiau žinių ir vis geriau suprasdami savo augintinių poreikius, ėmė ieškoti geriausiai subalansuoto ir jų augintinių poreikius maksimaliai atitinkančio pašaro bei šėrimo būdo. Pažanga veterinarinės medicinos srityje leido pašarą pritaikyti ir specialių poreikių turintiems, įvairiomis ligomis sergantiems gyvūnams.

Šie augintinių mitybos pokyčiai turėjo itin didelį poveikį gyvūnų sveikatingumui – tinkamas, subalansuotas pašaras pagerino įvairių organizmo sistemų būklę, leido užtikrinti visų reikiamų maisto medžiagų poreikius, taip gerinant gyvūno sveikatingumą, o sergantiems gyvūnams pritaikytas specialus pašaras leido efektyviau valdyti ligas, pagreitinti sveikimą, užtikrinti visus sergančio gyvūno mitybos poreikius“, – sako K. Raulinaitė.
Šuo

Sprendžiant, koks pašaras tinkamiausias augintinio mitybai, veterinarijos gydytoja įspėja atkreipti dėmesį į tai, kokie baltymai jame naudojami – gyvulinės ar augalinės kilmės. Ji pastebi, kad pastaruoju metu į šunų ir kačių pašaro sudėtį vis dažniau įtraukiami augalinės kilmės baltymai, tačiau vienareikšmiško atsakymo, ar tik augaliniais baltymais paremta dieta yra tinkama, nėra.

„Baltymai, kaip ir mūsų, taip ir mūsų augintinių organizmuose atlieka statybinę ir energetinę funkcijas, o trūkstant šių medžiagų, nukenčia augintinio sveikatingumas. Pastaruoju metu vis didėjantis augalinių baltymų naudojimas gaminant šunų ir kačių pašarus dažniausiai yra pagrįstas ekonominiu naudingumu – augalinės kilmės baltymai yra ženkliai pigesni, tad natūraliai pakeičia gyvūninės kilmės baltymus, taip pat šio baltymų šaltinio pasirinkimas yra sąlygojamas ir etinių sumetimų.

Tačiau derėtų nepamiršti, kad pašaras privalo atitikti augintinio poreikius, o katės yra mėsėdžiai, visas svarbiausias medžiagas gaunantys iš gyvūninės kilmės baltymų, tad joms tokio tipo pašaras, kuomet naudojamas tik augalinės kilmės baltymų šaltinis, nėra tinkamas. Tačiau šunys yra visaėdžiai, tad jiems skirti pašarai, kuriuose naudojami augalinės kilmės baltymai, nėra ydingi, tačiau svarbiausi aspektai turi būti nepamiršti – kokybiškos sudedamosios medžiagos, tinkamai parinktas baltymų šaltinis ir mitybos pilnavertiškumas. Galimybė pasirinkti ne gyvūninės kilmės baltymų šaltinį gali būti naudinga gyvūnui sergant tam tikromis ligomis, taip palengvinant ligos eigą bei jos valdymą“, – teigia K. Raulinaitė.

Veterinarijos gydytoja pažymi, kad tinkama augintinio mityba pirmiausia turėtų pilnai atitikti jo poreikius, sveikatos būklę ir gyvenimo būdą. Svarbu, kad pasirinktas pašaras būtų subalansuotas ir kokybiškas, jo sudėtyje būtų visos reikalingos medžiagos.

Šeimininkai turi būti budrūs: šventinis stalas – ne vienintelis pavojus

Švenčių metu augintiniams pavojų kelia ne tik įvairiais skanumynais gausiai nukrautas stalas. Todėl „Purina“ atstovė Katrina Mockaitė pataria šeimininkams būti budriems ir dėl kitų šventinių atributų – pavyzdžiui, svarbu įsidėmėti, kad Kalėdų gėlės puansetijos lapai augintiniams yra nuodingi, o fejerverkų išsigandę augintiniai gali pabėgti ir pasiklysti.
Šventinė vakarienė

„Augintiniams stresą gali kelti skirtingi faktoriai. Pagrindinis patarimas būtų stebėti savo augintinį, jeigu pastebite pasikeitusį jo elgesį ir įtariate, kad augintinis gali būti kažką netinkamo suvalgęs, apsinuodijęs ar susižeidęs – patartina iš karto kreiptis į savo veterinarijos gydytoją“, – įspėja K. Mockaitė.

Šventinės dekoracijos. Naminiai gyvūnai yra smalsūs, ypač šventiniu laikotarpiu jų dėmesį gali traukti spindinčios, šviečiančios šventinės dekoracijos, todėl labai svarbu jas įvertinti iš gyvūno perspektyvos. Visų pirmą eglė turi būti gerai pritvirtinta. Taip pat siūlyčiau įvertinti ar gyvūnas nebandys pasiekti dūžtančių/stiklinių kalėdinių žaisliukų. Šukės nuo sudužusių žaisliukų gali sužeisti naminį gyvūną. Visos dekoracijos turėtų būti gerai pritvirtintos prie paviršių, arba nepasiekiamos augintiniui. Jeigu išeinate iš namų ir paliekate augintinį vieną – elektriniai prietaisai turėtų būti išjungti iš elektros lizdų, o dar geriau paslėpti taip, kad augintiniai negalėtų jų pasiekti ir graužti.

Atvira ugnis. Dar vienas pavojus – žvakės ir atvira ugnis. Deginkite žvakes tik tuomet, kai esate namuose, jeigu išeinate nepamirškite žvakių ar bet kokios kitos ugnies užgesinti.

Nuodingi augalai. Nuodingi yra Kalėdų gėlės puansetijos lapai – neleiskite augintiniui jų valgyti, laikykite tokį augalą gyvūnui nepasiekiamoje vietoje.

Stresas šventiniu laikotarpiu. Šventinis laikotarpis naminiams gyvūnams kelia nemažai streso – į namus atkeliauja daug žmonių, padaugėja triukšmo, pasikeičia rutina. Svarbu, kad būtų bent viena erdvė, kurioje gyvūnas galėtų pabūti netrukdomas, kol apsipras su šventės atmosfera.

Naminiams gyvūnams yra labai svarbu rutina, stenkitės gyvūną vedžioti ir maitinti jam įprastu metu.

Taip pat labai svarbu atvykusiems svečiams paaiškinti, kokios yra gyvūno maitinimo ar nemaitinimo taisyklės, kada ir kokio tipo produktų jam galima duoti. Rekomenduotina priminti vaikams, kad šokoladas ir saldainiai nėra tinkamas ėdalas augintiniui, ir jei labai nori jam duoti skanėstą, geriausia duoti keletą gyvūno ėdalo kruopelių ar specialiai gyvūnams skirtų skanėstų. Taip apsaugosite savo gyvūną nuo netyčinio apsinuodijimo.

Atvykus svečiams į namus, saugiai padėkite jų striukes ir krepšius gyvūnams nepasiekiamoje vietoje. Naminiai gyvūnai yra labai smalsūs, jie gali „patikrinti“ svečių kišenes. Reikėtų saugoti gyvūnus nuo tokių radinių kaip kramtoma guma, saldainiai, vaistai ar bet kokie kiti daiktai, kuriuos yra įpratę nešiotis su savimi žmonės.

Jeigu naminius gyvūnus šventiniu laikotarpiu vežatės į svečius ar į kitą nepažįstamą aplinką arba ilgesniam laikui planuojate palikti augintinį namuose vieną, augintiniui gali kilti stresas. Labai rekomenduotina prieš tai gyvūną „iškrauti“: aktyviai žaisti su juo, išvesti ilgesniam pasivaikščiojimui. Taip augintinis bus pavargęs ir ramesnis stresinėse situacijose.

Fejerverkai. Fejerverkų sukeliamas triukšmas kai kuriuos gyvūnus ypač išgąsdina, jie gali nutrūkti ir pabėgti, todėl verta apsvarstyti, ar tikrai gera idėja vesti gyvūną žiūrėti fejerverkų, o nusivedus būtina tvirčiau laikyti pavadėlį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją