„Per mažai judantiems šunims gresia tokie pat pavojai kaip ir žmogui: viršsvoris, per didelė sąnarių apkrova, širdies ir kraujagyslių ligos, silpnas imunitetas, taip pat polinkis sirgti odos ligomis. Be to, gerai psichinei šuns būklei palaikyti reikalinga įvairiapusiška aplinka ir kontaktas su kitais šunimis“, – teigė veterinarijos gydytoja.

Dažnai augintinių šeimininkai teskiria 5 minutes augintiniams išvesti į lauką, tačiau tokio trumpo laiko, veterinarijos gydytojos teigimu, nepakanka norint užtikrinti puikią augintinio sveikatą. Visgi ir 10 kilometrų žygius gali įveikti toli gražu ne visi šunys. Todėl aktyvią veiklą K. Ausmanė rekomenduoja pasirinkti pagal augintinio pomėgius ir galimybes.

1. Pasivaikščiojimai ir žaidimai. Ramūs pasivaikščiojimai puikiai tiks tiems, kurie mėgsta lengvas, energijos suteikiančias treniruotes. Pasivaikščiojimas – tai geriausia dovana, kokią tik šeimininkas gali suteikti savo augintiniui. Būdami gamtoje ir naudodami aktyvumą skatinančius žaislus galite išmokyti augintinį naujų komandų. Be abejo, judėjimas padeda augintiniui išeikvoti perteklinę energiją, o jūs taip išvengsite aibių namie.

2. Bėgiojimas. Šunys labai mėgsta bėgioti, o tai daryti su šeimininku – pats didžiausias malonumas. Bėgiojimas sustiprins jūsų ir augintinio kūną bei ištvermę. Sportuojant svarbu, kad jums ir augintiniui netrukdytų pavadėlis. Specialūs bėgiojimui pritaikyti pavadėliai leis pamiršti apie galimus nepatogumus ir suteiks daugiau laisvės bei malonumo sportuojant kartu su šunimi.

3. Važiavimas dviračiu. Jei mėgstate važinėtis dviračiu, tai daryti galite kartu su savo augintiniu – jūs minsite pedalus, o šuo bėgs šalia. Svarbiausia pasirūpinti tinkamu pavadėliu ir šis sportas taps puikia pramoga jums ir šuniui. Jei jūsų augintinis yra mažas ir daug bėgioti nemėgsta, tačiau spirga iš noro važiuoti kartu – pritvirtinkite prie dviračio specialų krepšį ir drąsiai jį vežkitės.

4. Plaukiojimas. Jei šuo mėgsta vandenį, maudynės ežere ar jūroje jam bus tikrai smagi pramoga. Plaukiojimas yra vienas intensyviausių sportų, ypač naudingas tiek fizinei, tiek psichologinei šuns būklei. Leidžiant laiką prie vandens telkinių, nepamainomi specialūs vandens žaislai. Neskęstantys žaislai sukurti taip, kad augintiniui būtų patogu juos sugriebti dantimis ir parnešti į krantą. Tokia priemonė puikiai tinka dresūrai ir linksmai leisti laiką kartu su šunimi.

5. Imtynės. Tai išties puiki treniruotė. Šuo turi daug jėgos, tad sulauksite didelio pasipriešinimo. Draugiškos imtynės ar virvės tempimas – smagus laiko leidimas su augintiniu ir dar viena proga pasportuoti.

Labai svarbus dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį vykstant su augintiniui į gamtą, – tai apsauga nuo erkių. Tam, veterinarijos gydytojos teigimu, puikiai tiks antiparazitiniai lašai, antkakliai, purškalai, ultragarsiniai pakabukai bei natūralūs eteriniai aliejai.

„Erkės – tai parazitai, kurie atakuoja ne tik žmones, bet ir naminius gyvūnus, jos siurbia kraują ir perneša įvairias ligas. Gyvūnui įsisiurbusi erkė gali sukelti rimtų negalavimų, net mirtį. Svarbu atminti, nė viena priemonė 100% apsaugos negarantuoja, todėl kiekvienas šeimininkas savo augintiniui antiparazitines priemones turėtų parinkti individualiai, pasikonsultavęs su veterinarijos vaistininku ar gyvūnų prekių parduotuvės konsultantu“, – apie apsaugos priemones nuo erkių pasakojo veterinarijos gydytoja.