Tipiškas žmogus - „šuo“ apibūdinimas kaip ištikimas, kilnus, tiesus, lojalus, praktiškas, paslaugus, visuomeniškas, o tipiškas žmogus „katė“ – kaip gracingas, subtilus, nepriklausomas, inteligentiškas, mąslus ir paslaptingas.

4500 žmonių apklausa parodė, kad žmonės, kurie save priskyrė „šunims“, buvo ekstravertai, labiau sukalbami, sąžiningesni nei tie, kurie save priskyrė „katėms“. Žmonės „katės“ buvo labiau linkę patirti naujoves, jie taip pat buvo nervingesni nei „šunys“. Įdomus dalykas, kad „šunims“ save priskyrę žmonės nedaug tesiskyrė nuo tų, kurie manė esą ir „šunys“, ir „katės“, taip pat nuo tų, kurie savęs nepriskyrė niekam. Kita vertus, žmonės „katės“ labai skyrėsi nuo kitų grupių: tai tokie žmonės, kurie linkę laikytis toliau nuo minios.

Vėliau buvo atlikti tyrimai, siekiant išsiaiškinti, ar „šunys“ skiriasi nuo „kačių“ asmeniniame gyvenime, pavyzdžiui, kurie iš jų laimingesni?

Svarbu tai, kad ne visi šunų mylėtojai priskiria save „šuns“ tipui, ir atvirkščiai. Yra daugybė kitų veiksnių, nulemiančių pasirinkimą.

Priežastys, kodėl žmonių tipai taip skiriasi, nėra aiškios. Tiesiog žmonės sutapatina save su katėmis ar šunimis, nes jiems būdingos panašios charakterio savybės.

Šunys pastebimai labiau socialūs, prieraišesni, todėl turintys panašius bruožus žmonės jaučia, kad labiau jiems artimas šunų charakteris.

„Katės“ mėgsta daryti tai, ką nori, o „šunys“, kaip minėta, keliauja kartu su minia. Žmonės, kurie sunkiau prisitaiko, labiau tapatinasi su katėmis. Kodėl šiam tipui save priskyrę žmonės labiau neurotiški, nėra aišku. Gal jie rinkosi kates todėl, kad jų elgesys atrodo labiau raminantis.

Vyrai ir moterys „katės“ taip pat šiek tiek skyrėsi. Vyrai buvo kiek labiau nervingi nei moterys. Žmonės „katės“ pasižymi asmeninėmis savybėmis, išskiriančiomis juos iš kitų žmonių. Taip pat jų yra gerokai mažiau – „šunims“ save priskyrė 45% procentai tiriamųjų, katėms - 11,5%, 27% turėjo abiejų grupių savybių, 15% nepriskyrė nė vienai grupei.

Manoma, kad žmonės „šunys“ labiau priimtini visuomenei, jų daugiau gal ir todėl, kad šunys yra populiaresni naminiai gyvūnai. Jie sukalbamesni, atviresni, nebijo naujovių, mažiau nervinasi.

Asmeninės savybės glaudžiai susijusios su tuo, kaip sekasi gyvenime, kaip sukuriamas finansinis pagrindas. Įdomu tai, kad žmonės „šunys“ yra laimingesni. Tai siejama su jų didesniu emocionalumu, o žmonės „katės“, būdami labiau nervingi ir uždaresni, nesijaučia tokie laimingi. Dar vienas skirtumas – tie žmonės „katės“, kurių augintiniai buvo katės, nesijautė tokie nelaimingi nei tie, kurie neturėjo. Gal kačių savininkai jaučia šių gyvūnų terapinį efektą?

Tačiau skirtumai nėra labai dideli, abiejose grupėse galima rasti neatitikimų, nukrypimų nuo bendrų tendencijų. Labai svarbūs ir kiti išoriniai veiksniai. Kituose tyrimuose bus siekiama išsiaiškinti, kokią reikšmę vaiko charakterio formavimuisi turi namuose laikomas gyvūnas.