„Išmanieji įrenginiai ir jiems skirtos programėlės pakeitė mūsų gyvenimo būdą, o kartais būtent dėl jų nerandame laiko savo augintiniams. Tačiau tie patys telefonai ar planšetiniai kompiuteriai gali padėti sustiprinti jūsų ryšį su keturkoju – tam yra įvairiausių programėlių, kurias turėtų išbandyti kiekvienas gyvūnų mylėtojas“, – sako Justas Matulevičius, „Telia“ telefonų kategorijos vadovas.

Jis išrinko ir gyvūnus auginantiems žmonėms rekomenduoja išbandyti penkias mobiliąsias programėles:

Pasimatymas su gyvūnu. Visų pirma, jei augintinio neturite, jį susirasti padės programėlė „GetPet“. Lietuvių sukurta ir visai neseniai išleista aplikacija veikia panašiai kaip „Tinder“ pažintys: jei gyvūnas patinka – brauki į dešinę, jei ne – į kairę. Galiausiai belieka patikusius gyvūnus „pakviesti į pasimatymą“ ir išsirinkti tą vienintelį, kurį pasiimsite iš gyvūnų prieglaudos. Atsisiųskite iš „Google Play“.

Įsimintinas vardas. Jei jūsų augintinis dar neturi vardo, viena svarbiausių užduočių – jį išrinkti. Tai atlikti padės programėlė „Pet Name Chooser“, kurioje galima rinktis iš tūkstančių vardų ir juos rūšiuoti pagal abėcėlę, pobūdį ar tiesiog atsitiktiniu būdu. Tiesa, programėlė angliška, taigi Brisiaus, Pūkio ar Margio čia nerasite, visgi fantaziją šis žodynas padės praplėsti. Atsisiųskite iš „Google Play“ (panaši „Apple App Store“ programėlė – „5000 Pet Names“).

Tobula asmenukė. Gyvūnams nepaaiškinsi, kada šypsotis ir kur žiūrėti, todėl juos (ar su jais) nusifotografuoti gali būti keblu. Tai palengvina programėlė „PetCam“: joje galima rinktis iš įvairių garsų, tokių kaip šunų lojimas, kačių kniaukimas, paukščių čiulbėjimas, žaislų cypsėjimas ir kt., kurie padės patraukti augintinio dėmesį ir užfiksuoti tokią nuotrauką, kokios tikitės. Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „Apple App Store“.

Šuns dresavimas. Jei norite išdresuoti savo šunį, įsidiekite lietuvių sukurtą programėlę „Dogo“. Joje rasite daugiau nei 60 skirtingų komandų ir detalias instrukcijas su paveikslėliais, kurios padės mokymo procese, o taip pat integruotą „klikerį“ – garsinį signalą, skirtą šuns skatinimui už gerą elgesį ir pažangą. Programėlę rasite „Google Play“ ir „Apple App Store“.

Metas žaidimams! Žaidimų, skirtų žaisti gyvūnams arba kartu su gyvūnais, programėlių parduotuvėse gausu. Tiesa, visi jie gana panašūs: ekrane juda kokie nors objektai ar daiktai, kuriuos augintinis turi paliesti letena (beje, internete yra vaizdo įrašų, kaip šiuos žaidimus žaidžia ne tik katės ar šunys, bet ir driežai, kurie judančius objektus „gaudo“ liežuviu). Keletas pavyzdžių, kuriuos galite išbandyti: „Cat Fishing“ („Google Play“, „Apple App Store“), „JitterBug“ („Google Play“, „Apple App Store“), „Pocket Ponds“ („Google Play“, „Apple App Store“), „Game for Cats“ („Google Play“, „Apple App Store“).

Programėlių kūrėjams fantazijos išties nestinga, o geriausias to įrodymas – mobiliosios aplikacijos, neva padedančios susikalbėti su gyvūnais ir galinčios išversti tai, ką sako gyvūnas ar atvirkščiai, žmonių kalbą paversti amsėjimu ar kniaukimu. Tik nesupraskite tiesiogiai: šios programėlės tėra žaidimai ir padės tik gerai praleisti laiką. Norite išbandyti? Prašom: tiems, kieno geriausias draugas šuo – „Human-to-Dog Translator“ ar „Šunų Vertėjas Simuliatorius“, o kačių mylėtojams – „Human-to-Cat Translator“ („Google Play“ ir „Apple App Store“).