Vos daugiau kaip prieš 100 metų laisvėje gyveno net 100 000 tigrų, tačiau šiandien jų tėra 3890, kurių daugiau nei pusė gyvena Indijos regione. Per šį laikotarpį gamtoje išnyko 3 iš 9 egzistavusių tigrų porūšių. Tokį spartų nykimą lėmė neapdairi žmogaus ūkinė veikla, urbanizacija, miškų kirtimas, brakonieriavimas. Azijos rytuose vis dar tikima, kad įvairios tigro kūno dalys, nuo ūsų iki uodegos galiuko, turi stebuklingų galių, todėl yra naudojamos liaudies medicinoje arba kaip aukšto socialinio statuso įrodymas.

Tigras – stambus plėšrūnas, kuris vaidina svarbų vaidmenį, palaikant gamtos harmoniją. Vienam tigrui išgyventi gamtoje reikalinga 25 000–45 000 hektarų teritorijos. Taigi, apsaugant didelius, biologiškai įvairius gamtos plotus, kuriuose klajoja tigrai, kartu bus apsaugota ir daugelis kitų ten nykstančių rūšių. Taip pat tigrų buveinių išsaugojimas užtikrintų vandenį bent 9 upių baseinams, kurie reguliuoja ir teikia gėlą vandenį 830 mln. žmonių.

Tigrai mėgsta miškingas vietoves, aukštas pievas, krūmynus, kur gali netikėtai užpulti savo grobį, o užsimaskuoti ir susilieti su aplinka jiems pavyksta savo išskirtinio bruožo – dryžių, dėka. Tigro dryžiai prilygsta žmogaus piršto antspaudui – pasaulyje nėra dviejų tigrų vienodu raštu. Tiesa, nedaug kas žino, kad tigras nėra vien dryžuotas: atidžiai įsižiūrėjus į nusisukusį tigrą, ant juodų ausų galima pastebėti po baltą tašką. Kadangi tigras mėgsta pulti iš pasalų, toks triukas jį patį apsaugo nuo netikėtos atakos – taškai tarsi imituoja akis ir kitas plėšrūnas gali apsigauti, manydamas, jog tigras jį mato.

Medžiodamas tigras gali pamėgdžioti elnio skleidžiamą garsą ir taip įvilioti auką į spąstus. Tai vienintelė didžioji katė taip mėgstanti atsigaivinti vandenyje, kuriame gali įveikti net 6 kilometrų atstumą. Tigras į tolį nušoka iki 9 metrų, taip aplenkdamas karaliais vadinamus liūtus, o tigrų riaumojimą galima išgirsti net 3 kilometrų atstumu.

Atšvęskime Pasaulinę tigrų dieną kartu su amūrinių tigrų porele – Norda ir Edu! Lietuvos zoologijos sode, liepos 29 d. 14 val., edukacinio renginio metu, bus galima sužinoti: kuo minta tigrai, kaip dažnai Edas kviečia Nordą į pasimatymą, ką gyvūnai veikia per dienas ir netgi prisidėti, prie tigrų žaislų gamybos. Gyvūnų prižiūrėtojai ne tik atsakys į rūpimus klausimus, bet ir papasakos apie EEP retų rūšių išsaugojimo ir veisimo programą (angl. European Endangered Species Programme), kurioje dalyvauja ir zoologijos sodo tigrai. Pirmieji 50 renginio dalyvių, 14 val. atvykę prie tigrų voljero, dovanų gaus edukacinę spalvinimo knygelę su papildyta realybe „Mylimukai. Lietuvos zoologijos sodo gyventojai“.