Katės būna įvairių formų ir dydžių, tačiau dauguma gyvūnų mylėtojų jas įsivaizduoja su lygiu, švelniu kailiu, o kartais ir visai be jo. Šiuo atžvilgiu garbanos yra tikra retenybė.

Vienoje „Twitter“ paskyroje atsidūrusi nuotrauka greitai sukėlė didelį susidomėjimą – dauguma komentatorių abejojo, ar tokios katės iš tiesų egzistuoja, kol kiti skubėjo pareikšti, jog norėtų auginti tokią augintinę.

Vis dėlto, tai ne pokštas – iš tiesų yra 4 garbanotų kačių veislės, kurių plaukai natūraliai garbanojasi. Garsiausia ir seniausiai pažįstama garbanota katytė – selkirkreksas, vardu Miss DePesto.

Jos gyvenimas prasidėjo 1987 m. vienoje Montanos prieglaudoje. Katytės keturi broliukai ir sesutės turėjo lygų kailį, tačiau ji gimė su garbanomis, primenančiomis avies kailį. Persų veislės kačių veisėjas Jeri's Newman'as iškart pastebėjo, jog tai ypatingas atvejis, todėl skubiai priglaudė gyvūną.

Vyras suvedė ją su juodu persų katinu. Katė atsivedė 6 jauniklius – 3 iš jų buvo garbanoti.

Naujas atradimas J. Newman'ui įrodė, jog šios katytės garbanuotumas yra dominuojantis genetinis požymis, kitaip nei tokių kačių kaip kornvalio reksai ar devonreksai. Šios veislę buvo galima sukryžminti su kitomis nesibaiminant, jog jaunikliai nebus garbanoti.

Šis atvejis įrodo, kaip svarbu susidomėti prieglaudoje esančiais gyvūnais. Jei niekas nebūtų priglaudęs Miss DePesto, unikali selkirkreksų veislė šiandien neegzistuotų.

I've never seen a cat with curls until now pic.twitter.com/r7vE4XHTBM— mean plastic (@meanpIastic) August 4, 2017

heres an appreciation tweet for selkirk rex kittens since twitter seems to be in love with these 'never-seen-before curly haired cats' pic.twitter.com/4gi3fWbWu1— inactive bc LEB ✈ (@shumsende) August 4, 2017

Today I have discovered Selkirk Rex cats and it has made my week pic.twitter.com/EuyDCPgG3W— Sarah Wallis (@SarahWallis_) August 5, 2017

Daugiau rasite čia.