Nuo 2001 m. Kanų kino festivalis rengia alternatyvius apdovanojimus „Palm Dog“, kurie pagerbia geriausiai filmuose suvaidinusius šunis. Pavadinimas parinktas pagal aukščiausią festivalio apdovanojimą – Auksinę palmės šakelę (Palme d'Or), skiriamą geriausiam konkursinės programos filmui. Tarptautinės kino kritikų žiuri vertinami aktoriai gali būti tikri arba animuoti keturkojai, o laimėję šunys žiniasklaidos dėmesio sulaukia nemažiau nei didžiausios Holivudo garsenybės. Praėjusiais metais tarptautinė žiuri pagrindinį apdovanojimą įteikė visam šunų kolektyvui iš filmo „Dogman“ (2018), kurį vasario 1 d. pradeda rodyti Lietuvos kino teatrai.

Trupė iš „Dogman“

Italų režisieriaus Matteo Garrone filme apie šunų kirpėją „Dogman“ suvaidinę šunys tapo geriausiais festivalio aktoriais. Į kurortinį miestą atsiimti apdovanojimo atvyko čihuahua Džoja. Ceremonijos teikimo metu su nugalėtoja dalyvavo ir geriausiu aktoriumi festivalyje ir Europos kino apdovanojimuose įvertintas italų aktorius Marcello Fonte, kuris dėkojo žiuri už garbų įvertinimą.

Apdovanoto filmo režisierius M. Garrone itin mėgsta dirbti su šunimis. „Šunys ir vaikai yra nenuspėjami. Į filmą jie įneša dinamikos,“ – apie darbą su šunimis kalbėjo režisierius. Nors „Dogman“ – kriminalinis trileris apie kovą tarp gėrio ir blogio, filme nėra nei vienos žiaurios scenos su gyvūnais.

Talentingi keturkojai

„Palm Dog“ apdovanojimai greitai tapo prestižiškiausiais šunų kino apdovanojimais. 2011 m. pagrindinis apdovanojimas – juodas, odinis antkaklis su „Palm Dog“ užrašu buvo įteiktas Džeko Raselo terjerui Uggiui, suvaidinusiam 5 „Oskarais“ įvertintame filme „Artistas“ (2011).

2016 m. pirmą kartą apdovanojimas už geriausią vaidmenį buvo įteiktas šuniui po mirties. Jimo Jarmuscho filme „Patersonas“ (2016) Marviną suvaidinusi anglų buldogė Nellie kino kritikų vienbalsiai buvo įvardinta geriausia aktore. Nellie šunų prieglaudoje atrado Brodvėjaus gyvūnų dresuotojas William Berloni. Buldogė atliko vaidmenį miuzikle „Užsispyrusi blondinė“. Ji tapo pirmąja aktore, suvaidinusia 700 pasirodymų iš eilės. Atsiimdamas apdovanojimą filmo prodiuseris Cartern Logan paskatino žmones gelbėti augintinius iš prieglaudų jos garbei.

Filmą „Dogman“ ir jo keturkojus aktorius kino teatruose galite išvysti nuo vasario 1 d.

Šaltinis
Temos
Letena