Tokios vienybės, kokią galima pamatyti stebint dramblių kaimenes, galima tik pavydėti. Jie niekuomet nepalieka vienas kito ir ypatingai saugo savo mažuosius. Neseniai teko matyti nuostabų video įrašą, kuriame žingsniavo didžiulė dramblių šeimyna su drambliukais. Viskas atrodė tarsi įprastai, tačiau įsižiūrėjus galima buvo pastebėti, kad jauni drambliukai akylai saugomi - keliaudami suaugusieji juos taip apsupa, kad mažieji turi pakankamai laisvės, tačiau tuo pačiu saugiai randasi pačiame centre tarp didžiųjų dramblių.

Drambliai labai jautrūs ir emocionalūs gyvūnai. Jie rūpinasi vienas kitu, o praradę artimuosius, gali badauti ar net susirgti depresija. Viena įsimintiniausių istorijų - dramblių gedulas dėl mirusios vyriausiosios dramblių šeimos motinos Eleonoros, tyrinėtojų vadintos „pirmąja ledi“.

2003 metų spalio 10-ąją tyrinėtojai pamatė, kad Eleanora nebegali paeiti. Jos straublys buvo sutinęs, o viena iš ilčių sulaužyta. Prie kenčiančio gyvūno priėjo kitai grupei priklausiusi Grace ir bandė padėti atsistoti. Nuo nelaimėlės ji nesitraukė nė per žingsnį ir drauge išbuvo lig sutemų. Kitą rytą Eleanora nugaišo. Prie jos kūno pradėjo rinktis drambliai iš įvairių šeimų. Tokio susirinkimo metu tyla itin slėgė – vienintelis garsas buvo straubliais lėtai pučiamas oras. Atrodo, net paukščiai nustojo čiulbėti. Drambliai tylėdami lietė murusiosios straublį ir iltis – labiausiai individualizuojamas kūno dalis. Negyvą dramblę visą savaitę lankė įvairios grupės. Kai kuriuos asmenis, atrodo, motyvavo tik smalsumas, tačiau kitų elgesys atrodė sielvartingas. Toks elgesys iš esmės nesiskyrė nuo žmonių, susirenkančių atiduoti paskutinės pagarbos velioniui.

Ši istorija puikiai iliustruoja dramblių vienybę ir rūpestį artimaisiais. Tačiau grįžkime prie mūsų temos - mažojo drambliuko, įkritusio į purvo duobę ir niekaip negalinčio išsikapstyti. Be abejonės, pirmoji gelbėti vaiko puolė mama, tačiau visai netrukus į pagalbą atskubėjo ir kiti šeimos nariai. O mažylis šaunuolis - iš paskutiniųjų bandė išsikapstyti pats!