Žirmūnuose esančiame „Ogmios mieste“ įsikūrė pirmasis Vilniuje zoologijos sodas, kuriame apsigyveno virš 50 skirtingų gyvūnų rūšių. Sodo įkūrėjai teigia, kad šia veikla jie prisideda prie nykstančių rūšių išsaugojimo, nes dėl žmonių sukeltos taršos ir beatodairiško išteklių eksploatavimo nyksta pasaulio rūšys. Anot „Zoopark“ marketingo vadovės Anos Šmidt, šis projektas visų pirma yra edukacinis, ir tik po to – pramoginis.

Tačiau kai kurių žmonių tokie argumentai neįtikino ir vykstant zoologijos sodo atidarymui, gyvūnų teisių aktyvistai surengė protestą. Atsirado nemaža grupė žmonių, kuriuos naujo zoologijos sodo atidarymas papiktino. Panašu, kad dalis visuomenės į siūlomą naujovę žiūri ne kaip į pramogą, o į gyvūnų kankinimą. Feisbuke atsirado kvietimas į protestą, rengiamą šalia naujojo zoologijos sodo.

Pažiūrėkite, kaip vyksta protestas:

„Nenumaldomai artėja rugsėjo 1 – oji – mokslo ir žinių diena, tačiau gražia rugsėjo pradžia džiaugsis ne visi. Laukiniams gyvūnams: kapibaroms, surikatoms, katiniams lemūrams, raudonrankei ir perukinei tamarinoms, bei daugeliui kitų – tai kalėjimo iki gyvos galvos pradžia“, – rašoma kvietime į protesto akciją, kurį sukūrė Laurynas Stasiukynas ir Aistė Lekoveckaitė.

„Jie tapo kaliniais, nors nieko blogo nepadarė ir didžiausia jų bausmė nejausti tyro oro, saulės spindulių ir būti įkalintiems tarp keturių sienų. Jei esi neabejingas/a laukinių gyvūnų gerovei ir manai, kad jų vieta natūralioje gamtoje - tu esi kviečiamas/a ateiti ir padėti gyvūnams apsiginti“, – rašoma kvietime.

140 žmonių pažymėjo, kad ketina dalyvauti proteste, o dar tūkstantis žmonių stebi įvykio eigą.

Feisbuke „Zoopark“ sukūrė kvietimą į naujo zoologijos sodo atidarymą Vilniuje, tačiau ir čia po kvietimu vyrauja kritikuojantys feisbuko vartotojų įrašai.

„Keista, kad kai visuomenė dar visai neseniai aiškiai išsakė savo poziciją dėl gyvūnų išnaudojimo pramogai, atsiranda tokių didelių įmonių, prekybos tinklų, kurie kažkodėl dar neįsisavino žinutės“, – po kvietimu į renginį, pareiškė feisbuko vartotoja Rugilė.

„Gal geriau į mišką nueikite ar prie jūros nuvažiuokite... Kai visas pasaulis kalba apie laisvę, kažkas gavo leidimus Vilniuje kad ir mini zoo atidaryti? Tiesiog „fantastiška” nauja idėja“, – rašė Marija.

„Negaliu patikėt savo akimis. Tikrai kviečiate pasižiūrėti į kankinamus gyvūnus? Gėda!“, – piktinosi Rūta.

Iš trylikos po renginiu pasirodžiusių įrašų, devyniuose iš jų buvo reiškiamas atviras pasipiktinimas, o keturiuose įrašuose buvo domimasi kainomis ir gyvūnų laikymo sąlygomis.

Teigia, kad gyvūnų gerovės užtikrinimas abejonių nekelia

Tuo metu AB „Ogmios centras” marketingo vadovas Edgaras Valickas teigia, kad gyvūnų gerovės užtikrinimu naujame zoologijos sode neabejoja, todėl prekybinėje zonoje ir leista įkurti šią vietą.

Anot jo, „Ogmios miesto“ teritorijoje duris atversiančiame „Zoopark“ visi laikomi gyvūnėliai bus išskirtinai tik mažo dydžio triušiukai, nykštukinės marmozetės, spalvotosios papūgos loriketės, didžiausi Lietuvoje vėžliai, katininiai lemūrai, pitonai ir kiti gyvūnėliai.

„Tikslas yra ne tik suteikti gerų emocijų, bet ir supažindinti su gamta. Todėl zoologijos sode vyks pažinimo pamokos, kuriose vaikai savo akimis pamatys tai, ką anksčiau galėjo matyti tik vadovėlių puslapiuose ar per televizorių.

Šalia aptvarų bus iškabintos lentelės su aprašymais apie gyvūnus, o gyvūnų prižiūrėtojai labai maloniai pasidalins savo žiniomis apie gyvūnus, nes beveik visi yra baigę arba tebestudijuojantys gamtos mokslus. Yra du atskiri kambariai, talpinantys po klasę, kuriuose vyks edukacinės pamokos su mikroskopais, gyvačių išnaromis, plunksnomis“, – teigia E. Valickas.

E. Valickas prideda, kad „Ogmios mieste“, šalia „Zoopark“ duris atvers „Kačių namai“.

„Juose prieglobstį ras beglobiai katinai. Gatvėje rastos katės į „Kačių namus“ pateks jau po apsilankymo pas veterinarus, kur joms bus suteikta reikiama pagalba ir gydymas. Kartu su VšĮ „Naminukai“ padėsime rasti jaukius namus gatvėje atsidūrusioms katėms“, – teigia jis.

E. Valickas teigia neabejojantis, kad gyvūnai čia ras ne tik geriausias dirbtinai sukurtas sąlygas, bet ir zoologijos sodo prižiūrėtojų rūpestį.

Daugiausia dėmesio žada skirti edukacijai ir gyvūnų gerovei

„Vesdami edukacines programas apie nykstančias rūšis, apie gyvūnų gerovę ir laikymo sąlygas, mes ne tik ugdome vaikų žingeidumą ir empatiją, bet ir pabrėžiame, kad namuose egzotinius gyvūnus laikyti nėra lengva ir reikia iš pradžių pasisemti žinių. Kol įrenginėjome zoologijos sodą, gavome daug skambučių iš privačių asmenų, norinčių atiduoti mums savo sausumos ir vandens vėžlius, nes tiesiog jie per ilgai gyvena, vaikai užaugo ir nebenori jais rūpintis”, – teigia A. Šmidt.

Teigiama, kad visi „Zoopark“ įsigyti gyvūnai yra gimę nelaisvėje ir įsigyti legaliai iš kitų zoologijos sodų. Nėra nė vieno, kuris būtų gimęs laukinėje gamtoje ir patekęs čia per prievartą. Dėl kiekvieno gyvūno zoologijos sodas yra atsakingas Aplinkos ministerijai, kuri yra išdavusi visus reikiamus leidimus veiklai vykdyti.

Norint užtikrinti gyvūnams geriausias dirbtines sąlygas, čia yra įrengta rekuperacinė sistema. 500 kv. metrų patalpa paversta džiunglėmis, su nuolat palaikoma drėgme, šildymu, vėdinimu. Joje galima rasti įvairiausių gyvūnams tinkančių atogrąžų klimato augalų.

„Zoopark“ administracijos vadovė Jurgita Paurienė papildo, kad šiuolaikinėje visuomenėje trūksta tikros komunikacijos, keliančios sąmoningumą dėl atliekų rūšiavimo, prekių, išbandytų ant gyvūnų pirkimo.

„Neteršdami aplinkos, mes prisidedame prie gyvūnų išsaugojimo. Sunku norėti išsaugoti tai, ko nepažįsti. Zoologijos sodai yra genetinis, informacinis bankas ir vienintelė galimybė išsaugoti kai kurias gyvūnų rūšis”, – įsitikinusi ji.

Norintiems patekti į zoologijos sodą, darbo dienomis teks sumokėti 7 eurus, savaitgaliais – 9 eurus. Nuolaidos nebus taikomos, tačiau vaikai iki 2 metų, lydimi tėvelių, bus įleidžiami nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)