Vilnietė įtaria, kas kieme galėjo palikti užnuodyto maisto

Vasario 6 d. rašėme apie žiurkių nuodais įdarytus mėsos kukulius Vilniuje, Fabijoniškėse, uždaroje šunų vedžiojimo aikštelėje. Tačiau jau kitą dieną vilniečiai pastebėjo nuodų ir Pašilaičių mikrorajone – apie Žemynos gatvėje aptiktą maistą su nuodais pranešė vilnietė Aneta R. Vasario 7 d., penktadienio vakarą, prie namų išbarstytu žiurkių nuodais įdarytu maistu susidomėjo jos vyro vedžiojamas labradoras Argo, kurį nuo įtartino radinio vos spėjo patraukti.

„Penktadienį, apie 21 val. vyras išvedė pavedžioti šunį. Ilgai jie nebuvo lauke, nes buvo labai šalta. Ir, kaip visada, išėjo prie mūsų namo, ten, kur nežaidžia vaikai. Šuniukas padarė savo reikaliukus, o vyras visada turi maišelius su savimi, tad viską sutvarko. Kai grįžo namo, vyras papasakojo, kad toje vietoje, kur jie visada vaikšto, pribarstyta virtų ryžių, o kai prisilietė pagaliuku, viduje matėsi raudoni žiurkių nuodai. Turime labradoriuką, kuris, aišku, viską ima į burną, todėl vyras vos sulaikė šunį, kad jis nesuvalgytų tų ryžių“, – DELFI teigia vilnietė Aneta.

Žinoma, šeima ėmėsi tolesnių atsargumo veiksmų – socialiniuose tinkluose pasidalino nuodų nuotraukomis, taip įspėdami kitus šunų šeimininkus, bei kreipėsi į policijos pareigūnus.

„Pareigūnai atvyko po 20 minučių. Viską jiems parodėme ir pasakėme, kad mes įtariame, kas tai galėjo padaryti, nes jau apie porą savaičių iš vieno balkono rėkdavo viena garbaus amžiaus moteriškė. Kai vyras vaikščiodavo su šunimi, ji nieko nesakė, bet kai su šunimi išeinu aš pati arba mano mama, tai ta moteriškė iš balkono pradeda sakyti negražius žodžius, kad esame pakvaišę ir nenormalūs, kad po langais vedžiojame šunį ir jai trukdome. Nors mes šunį vedžiojame ne po namo langais, o toliau, ir visada susitvarkome“, – tikina Aneta.

Šunų šeimininkų prašo palaikyti tvarką ir elgtis atsakingai

Apie įtarimus keliančią kaimynę moteris pranešė pareigūnams, kurie, kaip teigia moteris, nuėjo pasikalbėti su kaimyne nurodytu adresu.

„Mes laukėme lauke kol grįš pareigūnai. Jie grįžo ir pasakė, kad moteriškė labai nepatenkinta, kad mato šunis, nes ten yra pasodintas kažkoks jos medis. Pareigūnai patarė mums toje vietoje nupirkti ir pasistatyti kamerą ir taip bandyti pagauti, ar iš tikrųjų ta moteriškė padėjo nuodus. Jie užfiksavo įvykį, bet pasakė, kad reikalingi įrodymai. Ir pridūrė, kad matosi, jog moteris – konfliktuojanti. Mes su vyru dabar galvojame, ką daryti, nes tikrai bijome, kad vėl tai pasikartos, kad kažkas gali ir pagaliukus užnuodyti – o mūsų šuo gi viską ima į burną, jam dar tik 6 mėnesiai“, – teigia vilnietė.

Moteris įtaria, jog šunis nuodyti kaimynai imasi neapsikentę neatsakingų šunų šeimininkų elgesio – nerenkamų ekskrementų, nedresuojamų augintinių lojimo. Anot jos, vienas iš kaimynystėje laikomų šunų daug loja, todėl tai galėtų būti viena iš priežasčių, kodėl neapsikentę kaimynai imasi drastiškų, žiaurių veiksmų.

„Neturime pinigų, kad galėtumėme nupirkti kamerą ir sekti, kas toliau atsitiks ir ar kažkas bandys nunuodyti šunis. Todėl norime Žemynos gatvėje iškabinti prašymą, kad visi šunų šeimininkai tvarkytų savo šunų ekskrementus, kad kieme visada būtų gražu. Nes tikrai, patys esame matę šeimininkus, kurie nesutvarko po savo šunų padarytų „didelių reikaliukų“, į kuriuos kieme galime ir patys įsilipti. Prašome, kad šunų šeimininkai būtų atsakingesni – gal tada neatsiras šunų nuodytojų“, – svarsto Aneta.

Užnuodyto maisto aptiko ir šunų vedžiojimo aikštelėje

DELFI primena, kad vasario 6 d. Fabijoniškių gyventojai aptiko žalios mėsos kukulių su žiurkių nuodais viduje: tai, kad kruopščiai paruoštas „maistas“ skirtas šunims, nekelia jokių abejonių, mat buvo išdėliotas šunų vedžiojimo aikštelėje.

Fabijoniškių mikrorajono gyventojai žalios mėsos kukulius su žiurkių nuodais viduje aptiko prie Fabijoniškių žiedo, šunų aikštelėje. Sužinojusi apie pavojingą radinį, vilnietė Neringa Sevostjanova suskubo įspėti vilniečius socialiniuose tinkluose, jos perspėjimas greitai išplito.

„Svarbu įspėti kuo daugiau žmonių, kad būtų atsargūs vedžiodami savo augintinius. Nuodus aptikau ne aš, o prieš mane buvusi aptvarėlyje moteris su vokiečių aviganiu. Ji sakė, kad visada apžiūri aikštelę prieš eidama į vidų su augintiniu“, – DELFI pasakojo Neringa.

Šunims skirtą užnuodytą maistą pastebėjusi moteris viso suskaičiavo 10 kumščio dydžio mėsos kukulių. Praskyrus juos per pusę, viduje rado žiurkių nuodų.

Veterinarijos gydytojai perspėja: tokiems gyvūnams reikalinga skubi pagalba

Anksčiau kalbinta Vilniuje visą parą veikiančios veterinarijos klinikos „Greitoji žirafa“ gydytoja Rita Notkuvienė pabrėžė, jog graužikų nuodais apsinuodijusiems gyvūnams visuomet yra reikalinga skubi pagalba.

Įtariant, kad augintinis galėjo suėsti bent truputį nuodingos medžiagos, visuomet svarbu kreiptis į veterinarijos gydytojus.

„Jeigu žinote, kada šuo turėjo kontaktą su nuodais – kuo skubiau vimdykite gyvūną. Jei apsinuodijo katinas, namų sąlygomis vimdyti nerekomenduojame. Į veterinarijos kliniką rekomenduojame kreiptis iš karto, jei žinote, kad augintinis rado nuodų, net jei ir pavyko išvimdyti šunį namuose.

Taip pat visuomet rekomenduojame kreiptis atsiradus pirmiems negalavimo simptomams, nelaukti kelias dienas ir nesitikėti, kad praeis savaime. Dažnai pasitaikantys simptomai yra silpnumas, vangumas, apsunkintas kvėpavimas, kosulys su krauju arba be kraujo, pašviesėję arba pakraujavę dantenos, lengvai atsirandančios kraujosrūvos odoje. Retesniais apsinuodijimo žiurknuodžiais atvejais, atsiranda vėmimas, viduriavimas su krauju. Simptomai gali išryškėti 5 dienų bėgyje po nuodų suvartojimo, o laiku nesikreipus į veterinarijos kliniką prasideda vidinis kraujavimas, kuris dažnai baigiasi augintinio netektimi“, – aiškina veterinarijos gydytoja.