„Norėčiau pranešti apie įvykusią situaciją balandžio 13-osios naktį, dėl beglobio, sužaloto gyvūno ir tam tikros prieglaudos reagavimą, kuri turi sutartį su Kauno miesto savivaldybe“, – laišką pradėjo moteris.

Kaunietės teigimu, noras padėti sužalotam ir beglobiui gyvūnui prilygo „kalnų nuvertimui“, o prieglaudų reakcija geraširdžius tiesiog varė į neviltį.

„Balandžio 13 dieną tarp 1-2 val. nakties, Tunelio gatvėje, kylant į kalną, važiuojamoje kelio dalyje, mane persmelkė katytės akys. Sustojau. Kartu su draugu nubėgome prie gyvūno. Nenormaliai išsigandęs, aiškiai pervažiuotas, tačiau kraujo nebuvo, pajudėti negalėjo, galinės kojytės kažkaip keistai išsiskėtę, bet gyvas!

Nubėgau iš mašinos paimti pledo, kad galėtume paimti katytę ir nusinešti į automobilį. Pavyko. Šiek tiek pavažiavome į aikštelę. Pradėjome ieškoti, kur kreiptis pagalbos. Paskambinome į naktinę veterinarijos kliniką. Įkainiai dideli… Apmokėti negalėsim. Svarstom, ką daryti toliau… Skambinom kitur, neatsiliepė, nurodė kreiptis kitur…“, – pasakojo kaunietė.

Pagalbos nesulaukusi moteris sužalotą katytę nusprendė parsivežti namo ir laukti ryto.

„Užmigti negalėjau.. Iš pradžių davus vandens negėrė. Katytė labai stipriai lekavo, burnytė buvo pabalusios spalvos… Po kurio laiko ji pradėjo gerti. Nesu mačiusi, kad katė tiek išgertų… Bijojau, kad per naktį nenumirtų… Tačiau atsigėrusi šiek tiek atsigavo, nurimo. Truputį ir aš nurimau…

Iškart 8 val. ryto vėl pradėjau skambinti ir ieškot pagalbos. Viltis buvo gyvūnų prieglauda „Nojus“. Paskambinus atsiliepė mergina, papasakojau apie situaciją, pasakė, kad paklaus kitos kolegės, ką daryti. Atsakymą gavau, kad vietos neturi, priimti negali, vežkit į kliniką“, – apmaudą liejo moteris.

Kaunietei pavyko prisiskambinti į dar vieną gyvūnų prieglaudą – „Gyvūnų svajonė“, tačiau ir čia pagalbos nesulaukė.

„Nurodo kreiptis į prieglaudą „Nojus“, nes jie yra sudarę su Kauno savivaldybe sutartį, dėl beglobių ir sužeistų gyvūnų. Sakau gavome atsakymą, kad nepriims. Darbuotoja liko nustebusi ir nesupratusi… Taip pat ir aš.. Tačiau labai dėkinga esu jai, nes nukreipė nuvežti katytę į „Žaliakalnio veterinarijos kliniką“.

Paaiškino, kad jeigu reikės gydymo, išlaidas kažkaip bendrai apmokėsime, svarbu padėti gyvūnui. Klinika pradeda dirbti nuo 10 val. Laukiu prie klinikos ir stebiu katytę. Guli rami, nejuda, bet atrodo šiek tiek nusiraminusi, nelekuoja. Iškart sulaukusi 10 val. skambinu į kliniką. Atsiliepė maloni moteris ir iškart mus priima“, – įvykių seką pasakojo moteris.

Kaunietė dėkojo „Žaliakalnio veterinarijos klinikai“ už skubią reakciją, nors katytės gyvybės praktiškai nebebuvo įmanoma išgelbėti.

„Po kelių valandų sulaukiu skambučio iš „Žaliakalnio veterinarijos klinikos“. Katytės dubens kaulai buvo visiškai sutraiškyti… Net atlikus sudėtingą operaciją, ji vis tiek negalėtų gyventi normalaus gyvenimo… Todėl užmigdėme… Labai gaila, bet svarbiausia, kad nebesikankino ir, tikiuosi, kad paskutinėm valandom jautėsi šiek tiek ramiau, šiltai, nevieniša ir nors kažkiek mylima…“, – liūdesio neslėpė moteris.

Tądien kaunietė sulaukė ir dar vieno akibrokšto.

„Paskambino iš įstaigos, kuriai buvau palikusi balso pranešimą (nepamenu įstaigos pavadinimo, nes labai daug kur skambinome). Pasakiau, kad katytė jau buvo klinikoj. Moteris informavo, kad šiaip galėjote kreiptis į „Nojų“, kurie padeda tokiose situacijose. Tačiau svarbiausias aspektas yra tai, kad pasakius, jog kreipiausi į prieglaudą „Nojus“, bet pagalbos negavome, ši darbuotoja taip pat liko nustebusi ir nesupratusi tokio elgesio.. Padėkojo, kad vis tiek nepalikome katytės ir nebuvom abejingi…“, – dėstė moteris.

Kaunietė teigė nusivylusi abejingu prieglaudų darbu.

„Aš likau pasišlykštėjusi prieglaudos „Nojus“ darbuotojų sprendimu… Ypač, dėl to, kad tai jų pareiga… Ir jie yra sudarę su Kauno savivaldybe sutartį, būtent dėl beglobių ir sužeistų gyvūnų… Dar kitos įstaigos patvirtino, kad jie privalėjo priimti… Todėl labai pikta pasidarė viduj… Tarsi tu nori išgelbėti ar bent kažkaip padėti gyvūnui, bet sulaukti pagalbos yra labai sunku ir gauni vos ne tokį atsakymą, kad dėk, kur nori tą vargšą gyvūną… Tai klausimas kyla tada, kaip dirba už tai atsakingos įstaigos ir už ką jas remia tam tikri fondai, joms aukojama ir t.t.?“, – piktinosi moteris.

Su savivaldybe nebendradarbiauja

Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su Kauno gyvūnų gerovės namais „Nojus“ paaiškėjo, kad ši prieglauda su Kauno miesto savivaldybe nebendradarbiauja.

„Šiuo metu įsipareigojimų Kauno savivaldybei dėl beglobių gyvūnų priežiūros neturime ir neplanuojame jų turėti ateityje“, – trumpame komentare teigia prieglauda.

Prieglaudai antrina ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

„Šiuo metu yra pasirašyta sutartis su nauju paslaugos tiekėju – „Gyvūnų globėjų asociacija“. Tad radus beglobį, arba paliktą be priežiūros gyvūną, kauniečius kviečiame kreiptis į šią organizaciją telefonu: +37065570058, +370 37322333 arba el. paštu: info@animal.lt“, – teigia R. Savickienė.

Ji pridūrė, kad su paslaugų tiekėju „Beglobių gyvūnų labdaros ir paramos fondas“ – „Nojus“ – Kauno savivaldybė nebendradarbiauja nuo 2021 metų balandžio pirmosios dienos pasibaigus sudarytai sutarčiai.