Gegužės 27 dieną Šilalės seniūnė sulaukė skambučio iš miesto gyventojos Ievos Urbonaitės, kuri pranešė, kad tvenkinyje plūduriuoja negyvas šuniukas. Atvykusi Priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba ištraukė jo kūną, tačiau iš karto netoliese buvo pastebėtas plastmasinis „Maxima“ maišelis, kuriame buvo rasti dar trys nugaišę šuniukai. Maišelis kartu su keturiais kūnais buvo perduotas policijai. Penktasis šuniukas nebuvo rastas.

Tiriant nusikaltimą, buvo greitai išaiškintos augintinių šeimininko ir vyro, nuskandinusio šuniukus, tapatybės. Visų pirma, rastas liudininkas pasakojo, kad gegužės pabaigoje daugiabučio namo kieme susitiko su šunų šeimininku, kuris su savimi nešėsi tris jaunus šuniukus ir prasitarė, kad jo augintinė atsivedė aštuonis, bet kadangi jam jų buvo per daug, penkių atsikratė ir pasiliko tik panašiausius į haski veislę šunis.

Apklaustas šunų šeimininkas liudininko pasakojimo nepaneigė. Jis patvirtino, kad jo haski veislės augintinė atsivedė aštuonis šunelius ir jis, suprasdamas, kad negalės jų visų išlaikyti, leido iš matymo pažįstamam vyrui penkis šuniukus pradanginti. Buvo sudarytas susitarimas, kad pažįstamajam bus atsilyginta alkoholiniais gėrimais. Taigi, gegužės 25 dieną, apie 14 valandą, jis užsuko pas šunų šeimininką, nešinas plastmasiniu „Maxima“ maišeliu. Dėl alkoholio kiekio šeimininkas neatsimena, kada vyras su šuneliais išėjo, bet ryte atsikėlus jų namuose neberado.

Gegužės 28 dieną Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau – VPK) Šilalės rajono policijos komisariato (toliau – PK) veiklos skyriuje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, po kurio buvo priimtas prokuroro nutarimas. Nusikalstama veika buvo pilnai ištirta ir šunis nuskandinęs vyras buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Tai sužinojusi Ieva Urbonaitė informavo VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvas“ (toliau - GGI) ir tada buvo nedelsiant kreiptąsi į Tauragės apskrities VPK Šilalės rajono PK veiklos skyrių su prašymu pateikti prokuroro nutarimą ir pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu. GGI gavo atsakymą, jog jie negali suteikti informacijos, nes ikiteisminis tyrimas dėl žiauraus elgesio su gyvūnais buvo išsiųstas Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūros prokurorui sprendimo priėmimui. GGI iš karto pateikė jiems prašymą dėl procesinių dokumentų pateikimo.

Rugpjūčio 8 dieną GGI pasiekė teismo baudžiamasis įsakymas, kuriame rašoma, jog seniau neteistas, apsvaigęs nuo alkoholio ir šuniukus nuskandinęs vyras pripažino savo kaltę ir teigia, kad gailisi savo poelgio. Pirmiausia jam buvo skirti šeši mėnesiai viešųjų darbų po 30 valandų per mėnesį, o po to bausmė buvo sumažinta iki keturių mėnesių viešųjų darbų įskaitant laikinajame sulaikyme išbūtą laiką keičiant santykiu – viena arešto para lygi šešioms valandoms viešųjų darbų.

Taip pat, teismo baudžiamajame įsakyme nė žodžiu nebuvo užsiminta apie šuniukų šeimininko atsakomybę. Tai netenkino GGI, todėl buvo vėl kreiptąsi į Tauragės apskrities VPK Šilalės rajono PK veiklos skyrių ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūrą prašant pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šeimininko, paskatinusio šių gyvūnų mirtis, patraukimo baudžiamojon atsakomybėn.

GGI procese atstovavusi advokato padėjėja Ieva Sebeckytė teigė: „Iš nurodytų aplinkybių matyti, jog gyvūnų savininkas V. B. organizavo žiaurų elgesį su gyvūnais, t. y. surado asmenį E. L., kuris paskandintų penkis šuniukus. Šią aplinkybę patvirtina pačio V. B liudijimas, kuriame jis nurodo, jog: „Vienas iš matymo pažįstamas vyriškis pasisiūlė jam nereikalingus šuniukus sunaikinti, tai yra juos nuskandinti. Kadangi tiek daug šuniukų atsivedė jo kalė, jis neprieštaravo, jog iš matymo pažįstamas asmuo juos sunaikintų.“ Taip pat iš bylos duomenų matyti, jog likę trys šuniukai ir jų Haski veislės mama, liko V. B nuosavybėje. Nepaisant to, iki mums kreipiantis į prokuratūrą, šunų savininkas V. B. nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl sutikimo paskandinti jo penkis šuniukus, o likę trys šuniukai bei Haski veislės šuo nebuvo konfiskuoti.“ Tad buvo prašoma iš šeimininko konfiskuoti keturis likusius gyvus augintinius. Į prašymą buvo atsižvelgta, skubos tvarka buvo suorganizuota krata gyvūnų šeimininko namuose. Dar prieš ją atliekant GGI iš anksto suorganizavo, kam bus perduoti šunys. Tačiau, įvykus kratai, gyvūnų ten nebebuvo.

Rugsėjo 6 dieną buvo sulauktas Tauragės apylinkės teismo baudžiamasis įsakymas. Teismas pripažino šuniukų savininką kaltu ir skyrė jam šešis mėnesius viešųjų darbų po 30 valandų per mėnesį. Tačiau bausmė, kaip ir šunų skandintojui, buvo sumažinta iki keturių mėnesių – viso 120 valandų viešųjų darbų.

„Jei policijos pareigūnai būtų iš karto tinkamai atlikę savo darbą – kartu su skandintoju nubaudę ir šuniukų savininką bei konfiskavę iš jo likusius gyvūnus – šiandien negalvotume, kokia gi baigtis ištiko likusius tris mažylius ir jų mamą. Kas atsakingas už šitokį aplaidumą? Labai gaila, kad teisybė stipriai priklauso nuo to, pas kokį pareigūną pateksi. Esame labai dėkingi už operatyvumą ir visokeriopą pagalbą pareigūnams, kurie tyrė mūsų skundą dėl nenubausto savininko ir šią savo kolegų klaidą ištaisė. Tačiau likusių gyvūnų, kuriuos dar galėjome išgelbėti, tai nebesugrąžins – jų likimą galime tik nuspėti“, – teigia VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ šiai dienai dirba su trisdešimt gyvūnų nepriežiūros ar žiauraus elgesio atvejų, dar daugiau jų laukia eilėje. Organizacija ne tik siekia, jog už juos atsakingi asmenys būtų nubausti, bet ir užsiima nuolatiniu visuomenės švietimu, teikia rekomendacijas bei nuolat bendrauja su atsakingomis institucijomis, konsultuoja fizinius asmenis bei organizacijas.