Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymas sako, kad gyvūnų laikymas mažesniuose nei teisės aktų nustatytuose narvuose yra laikomas žiauriu elgesiu su gyvūnais. Tad šiuo atveju užfiksuotas žiaurus elgesys su daugiau nei 3500 gyvūnų, nes per mažuose narvuose laikyta po dvi audines. Kailinių žvėrelių ūkiuose narvai gyvūnams ir taip labai maži, negali patenkinti jų poreikių, tačiau matome, kad kai kurie ūkiai net ir tų minimalių reikalavimų nesilaiko“, – teigė organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad: neužtikrinama kenkėjų kontrolė, t.y. pažeidžiami Biologinio saugumo priemonių reikalavimai kailinių gyvūnų laikymo vietose; neregistruojami visi gyvūnams suteikto gydymo atvejai, t.y. pažeidžiami Ūkinės paskirties gyvūnų gerovės reikalavimai; nesilaikoma kailinių žvėrelių deklaravimo terminų, neregistruojami gyvūnų judėjimo atvejai, t.y. pažeidžiamos Ūkinių gyvūnų registravimo ir ženklinimo taisyklės. Taip pat nustatyta, kad įmonės teritorijoje susikaupęs didelis kiekis srutų ir vandens, t.y. pažeidžiami aplinkosauginiai reikalavimai. Dėl to VMVT inspektoriai informavo atsakingą instituciją.

VMVT teigimu, už nustatytus pažeidimus atsakingam asmeniui pagal Administracinių nusižengimų kodekso 346 straipsnio 16 dalį surašytas protokolas, numatoma skirti administracinę nuobaudą (baudą).

Pagal ANK 346 straipsnio 16 dalį, žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo 50 iki 1200 eurų.

„Iš tiesų, tai ilgiausias sąrašas kailinių žvėrelių ūkyje užfiksuotų pažeidimų, apie kurį man būtų tekę girdėti. Taip pat kalbame apie didžiausią skaičių žiauriomis sąlygomis laikytų gyvūnų. Turint omenyje pažeidimų skaičių ir mastą, tikimės, kad nebus paskirta mažiausia bauda. Akivaizdu, kad sąmoningai buvo pažeidinėjami teisės aktai, nes tokie narvai, kokie rasti šiame ūkyje, jau 4 metus neleidžiami naudoti. VMVT inspektoriai mus nuolat tikina, kad visus kailinių žvėrelių ūkius tikrina kartą arba du per metus, tad kyla klausimų apie šių patikrinimų kokybę, jeigu nuo 2015 metų neleidžiami naudoti narvai vis dar naudojami. Narvai nėra nauji, o žinant, kad anksčiau tokius mūsų teisės aktai leido, peršasi išvada, kad jie tiesiog niekada nebuvo pakeisti ir naudoti visus 4 metus. Kodėl jie nebuvo pastebėti anksčiau?“ – komentuoja G. Vaitkevičiūtė.