Jei aukšieji rūmai – Senatas – ir prezidentas taip pat pritars šiam įstatymui, kailinių žvėrelių fermos savo veiklą turės sustabdyti per vienerius metus nuo įstatymo įsigaliojimo.

Lenkijos kailių industrija yra trečia pagal dydį pasaulyje. Skaičiuojama, kad šis draudimas paveiktų apie 5 milijonus gyvūnų. Daugiau gyvūnų kailiui augina tik Kinija ir Danija.

Draudimą inicijavęs valdančiosios daugumos lyderis Jarosław Kaczyński tokių veiksmų ėmėsi po to, kai prieš porą savaičių gyvūnų apsaugos organizacija „Otwarte klatki“ (liet. Atviri narvai) paviešino žiaurias gyvūnų laikymo sąlygas, užfiksuotas didžiausioje kailinių žvėrelių fermoje Lenkijoje.

Vaizdo įrašas, šokiravęs visuomenę

Didžiausioje Lenkijos fermoje du mėnesius dirbęs žmogus užfiksavo leisgyves bei jau negyvas audines. „Nuo tos dienos, kai atvykau į fermą, mačiau vien mirtį. Kiekvieną dieną. Įžengi į vieną pastatą – mirusi audinė. Įžengi į kitą pastatą – dar viena mirusi audinė. Man buvo labai sunku,“ – savo pasakojime liudijo Yevhen.

Vaizdo įraše matomi sukandžioti ir sudraskyti gyvūnai. Kai kurios nufilmuotos audinės aiškiai sirgo: buvo užsikrėtusios akių infekcijomis, apsinuodijusios maistu, mėšlungiškai trukčiojančios, apatiškos ar paralyžiuotos.

„Vaizdai buvo žiaurūs. [Įsivaizduokite tai] galva vienoje vietoje, o likusi kūno dalis, nežinau, ant grindų. Ji iškrito pro grotas. Manau, kad audinių laikymo sąlygos yra labai žiaurios,“ – kalbėjo Yevhenas.

„Ūkyje laikomi beveik pusė milijono gyvūnų, tačiau veterinaro ten nemačiau“, – teigia vaizdus užfiksavęs žmogus.

Aktyvisto teigimu, nepaisant patirties stokos, jis nebuvo apmokytas tinkamo elgesio su gyvūnais. Yevhenui buvo duota pirštinių pora ir pagrindinė informacija apie kasdienį darbą. Jis nebuvo mokomas apie gyvūnų gerovę, sergančių ar sužeistų audinių prižiūrėjimą, priešgaisrines ar kitas saugos taisykles, susijusias su saugiu ir higienišku darbu.

Góreczki mieste esančiame ūkyje dirba ne daugiau kaip 50 žmonių, o tai reiškia, kad esant maždaug 500 000 gyvūnų, vienas darbininkas prižiūri 10 000 audinių. Nė vienas darbuotojas neturėjo veterinaro išsilavinimo.

Organizacijos „Tušti narvai“ vadovė teigia, kad tokia gyvūnų laikymo praktika yra standartinė: „Taip su kailių fermose laikomais gyvūnais elgiamasi ir Lietuvoje.“

„Labai džiaugiuosi, kad Lenkijos parlamentas pritarė kailinių žvėrelių fermų draudimui ir ėmėsi skubių veiksmų tam, kad ją išspręstų. Užfiksuoti vaizdai nėra išimtiniai. Ne tik Lenkijoje, bet ir Lietuvoje tokie vaizdo įrašai viešinami jau ne vienus metus. Vienintelis sprendimas, kuris sustabdytų šį žiaurų elgesį su gyvūnais – kailių fermų draudimas,“ – teigia „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.