Bet kaltų nėra. „Vilnius Outlet“ kaltina įmonę, kuri turėjo suorganizuoti parodą pagal aukštesnius negu vidutiniai gyvūnų gerovės standartus. Įmonė kaltina nesąmoningus žmones, kurie turėtų neleisti vaikams baksnoti į gyvūnus. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sako, kad situaciją tirs. Kai kurie piliečiai pasibaisėję, straipsniai didžiausiuose portaluose lygina tokias sąlygas su nelegalių daugintojų irštvomis.

Tačiau analogiška paroda vyko ir praėjusiais metais. Narvai buvo tie patys, triušiai turbūt irgi tie patys. Jau tada tiek „Vilnius Outlet“, tiek VMVT gavo skundų. Tik nebuvo žiniasklaidos dėmesio. Dabar jis yra ir visi apsimeta, jog tai vyksta pirmą kartą.

Tai kas kaltas, kad šimtas gyvūnų buvo kankinami?

VMVT nekalta. Po praėjusiais metais gauto skundo jie nurodė organizatoriams „užtikrinti pakankamą narvų dydį“. Ar bent jau sako, jog nurodė. Tada pridėjo, kad reikalavimų gyvūnams parodose išvis nėra. Šiais metais VMVT iš organizatorių gavo pranešimą apie planuojamą parodą. Patikrinti, ar bus laikomasi kažkokių standartų, ar bus atsižvelgta į jų nurodymus, jau atspėjote, nenuvyko. Suprask, VMVT atsakomybės čia nėra, o kontroliuoti tokį reikalą nei labai norisi, nei labai svarbu.

Triušius atvežusi ir prižiūrėti turėjusi įmonė irgi nekalta. Triušiai, anot jų, pripratę būti narvuose, kurį vos didesni už juos pačius. Ir buvo juk tik 2 dienas. Kaltina lankytojus sąmoningumo trūkumu.

„Vilnius Outlet“ nekalti. Jie nurodė, kad turi būti laikomasi aukštesnių nei vidutiniai gyvūnų gerovės standartai. Kad ir ką tai reikštų, kai tokie reikalavimai neegzistuoja. Sako, kad triušių gerovę turėjo užtikrinti ta įmonė, iš kurios pirko paslaugą. Ir nors jų parodos reklamose triušiukai laimingi ir gražūs, o parodos dienomis ateina daugiau klientų ir nuperka daugiau prekių, „Vilnius Outlet“ savo atsakomybės nemato. Su tais gyvūnais viskas gerai. Keliems pasipiktinusiems klientams pasakysime, kad triušiai buvo laimingi ir prižiūrėti. Žmonės kvaili, svarbu žodžiai, o ne tai, ką tie žmonės matė.

Taigi, natūrali išvada – kalti vaikai. Sakė „mama, einam triušių pažiūrėti“? Sakė. Ar jie užmetė kaltę kažkam kitam? Nemetė. Ar jie išreiškė savo poziciją dėl gyvūnų gerovės? Neišreiškė. Jie net Facebook’ų neturi, kad galėtų ginčytis komentaruose dėl to, kas čia iš tikro kaltas. Vaikai – puikūs atpirkimo ožiukai.

Visų kitų rankos švarios. Rankos, kurios tampė tuos gyvūnus ir kišo juos į mažyčius narvus, švarios. Rankos, kurios skaičiavo padidėjusią apyvartą, švarios. Rankos, kurios nieko neveikia, nors galėtų parašyti reikalavimus tokioms parodoms, švarios. O vaikai ir taip dažnai išsipurvina, tai tebūnie ir šį kartą purvas ant jų rankyčių.

Nuomonė parengta pagal aktualijas, skelbtas straipsnyje čia.