Europos piliečių iniciatyvos siekis – Europos Sąjunga be kailinių žvėrelių fermų ir kailinių

„Europos piliečių iniciatyva yra unikalus ir veiksmingas būdas Europos piliečiams formuoti ES teisės aktus. Šį kartą tokia iniciatyva siekiama uždrausti auginti, žudyti ir veisti gyvūnus vien dėl jų kailio bei importuoti kailių produktus iš kailių fermų“, – pranešime žiniasklaidai teigė organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

Europos piliečių iniciatyvai surinkus milijoną patvirtintų parašų iš bent 7-ių Europos Sąjungos šalių, Europos Komisija privalėtų svarstyti kailinių žvėrelių fermų draudimą bei kailio importą. Reikalingam kiekiui parašų surinkti skiriamas metų trukmės laikotarpis. Per tris savaites iniciatyva surinko 12 proc. reikalingų parašų.

„2018 m. Europos piliečiai susivienijo tam, kad ES politikai pagaliau svarstytų draudimą vištas, kiaules, antis, triušius ir kitus gyvūnus laikyti narvuose. Šiuo metu Europos Komisija svarsto ne ar, o kaip ir kada uždrausti tokias gyvūnų laikymo praktikas. Tai įrodo, kad europiečiai, tame tarpe ir lietuviai, turi galimybę spręsti, kaip Europos Sąjungoje elgiamasi su gyvūnais“, – sakė G. Vaitkevičiūtė.

Drausti kailinių žvėrelių fermas siūloma dėl etinių bei gamtosauginių priežasčių

Europos piliečių iniciatyva „Europa be kailio“ kailinių žvėrelių auginimą ir žudymą dėl kailio bei kailių gaminių patekimą į ES rinką ragina uždrausti dėl neetiškos, nesaugios ir netvarios kailių išgavimo praktikos, skelbia iniciatyvos organizatoriai, gyvūnų apsaugos organizacijų aljansas „Eurogroup for Animals“.

Organizacijos teigimu, kailių fermose neįmanoma patenkinti net elementarių gyvūnų poreikių, kailių išgavimas ir apdirbimas dėl toksiškų cheminių medžiagų naudojimo daro neigiamą poveikį aplinkai, o dėl spartaus COVID plitimo fermose kelia pavojų ir žmonių sveikatai.

„Kailių fermose taikomos gyvūnų laikymo ir žudymo praktikos, jų žala aplinkai ir žmonėms nebegali būti pateisinamos. Ypatingai šiais laikais, kai alternatyvų kailiui yra tiek daug. Didžioji dalis Europos Sąjungos šalių – 18 iš 27 – jau priėmė sprendimą uždrausti kailinių žvėrelių fermas arba apriboti jų veiklą. Kitos šalys, deja, ir Lietuva, to vis dar nėra padariusios“, – pasakoja G. Vaitkevičiūtė.

Kailinių žvėrelių fermų draudimas ir Lietuvos Seime

Praėjusių metų lapkričio mėnesį draudimas auginti ir žudyti gyvūnus vien dėl jų kailio Lietuvoje buvo sėkmingai pateiktas Seime. Už balsavo 78 parlamentarai, prieš – 9, dar 28 susilaikė.