Teko pašalinti dalį žarnyno

A. Klimbaraitė pasakoja, kad ši istorija įvarė daug baimės.

„Matyt dukrai pažaidus ir ne visus surinkus katinas surado vieną iš jų ir jį sugraužė. Kai katinas pradėjo vemti iš karto nesupratom, kas atsitiko. Kadangi augintinis ilgaplaukis, iš pradžių galvojom, jog jis prisivalgė savo plaukų. Bet jis nevalgė, negėrė ir nenustojo vemti, todėl mes nuvežėme jį pas veterinarą. Po apžiūros paaiškėjo, kad jo organizme yra svetimkūnis, žarnynas užkimštas, gyvūną teko operuoti, nes kitaip jis nebūtų išgyvenęs. Teko pašalinti žarnyno. Po operacijos buvo rasta dalis žaisliuko iš „Lidl, manau, kad tai buvo bulvės figūrėlė“, – teigė moteris.

Ji pasakoja, kad katinas buvo išoperuotas šeštadienį, tačiau iki šiol tenka lankyti veterinarus: „Po operacijos mes kasdien važinėjam pas veterinarą ir jam stato lašelinę. Per dvi paras, kiek vėmė, jis neteko daug skysčių.“

Antradienį moteris pasidžiaugė, kad katinas pradeda atsigauti, po truputį valgo, tačiau pripažino nežinanti, kiek dar teks lankytis pas veterinarą, nes katinui tenka iš naujo „užvesti“ žarnyną.

Iš viso augintinio gydymui šeima išleido apie 300 eurų.

Katėms pavojingi smulkūs daiktai

Veterinarijos gydytojas Pavelas Trusevičius sako, kad katėms ypač pavojingi smulkūs objektai.

„Kadangi jos mėgsta viską graužti ir praryti, visi smulkūs dalykai, žaisliukai turi būti slepiami. Ypač matant, kad gyvūnas jais domisi. Tai yra svetimkūnis, kurio organizmas nesugeba suvirškinti. Dažniausiai praryti sugeba, bet išvemti arba pašalinti per žarnyną – negali. Spazmuoja ir viskas. Toje vietoje išsivysto nepraeinamumas ir jeigu laiku nesuteikiama pagalba gyvūnas numiršta“, – teigia jis.

Kuzia

Veterinarijos gydytojas sako, kad žmonės dėl ką nors prarijusių augintinių kreipiasi gana dažnai:
„Visokie guminiai „pimpačkiukai“, – anksčiau buvo „Maximoje“, dabar „Lidl“, trintukai pieštukui trinti yra dažni svetimkūniai. Nes gyvūnas pusė jo nugraužia, praryja ir viskas – be veterinaro neapsieinama ir dažniausiai neišvengiama chirurginės intervencijos.“

Įspėja dėl siūlų

Vienas iš pavojingiausių augintinių žarnyne randamų svetimkūnių, P. Trusevičiaus teigimu, yra siūlai.

„Siūlai, žiemos sezonu – blizgučiai ant eglučių, vadinami lietučiu, yra labai pavojingi. Kartą teko operuoti katiną, šalinti siūlus iš žarnyno. Kadangi tai yra siūlas – susidaro jų gumulai ir vienas lieka skrandyje, o kitas siūlo galas eina per visą žarnyną. Tas siūlas veikia kaip pjūklas – žarnos susitraukia, o jis pjauna. Kartais net laiku suteikus pagalbą ir operuojant būna per vėlu, nes žarnynas būna per daug sužalotas“, – kalba pašnekovas.

Veterinarijos gydytojas teigia, kad įvairių daiktų praryja ir šunys. Jo praktikoje yra atvejų, kai augintiniai buvo prisivalgę kaštonų, akmenų, kojinių, o vienas sudorojo net 12 kapsulių, skirtų kavos aparatams.

Pirmas požymis – vėmimas

Pastebėti, kad gyvūnas kažką suvalgė šeimininkai gali ne visada. P. Trusevičiaus sako, kad tai išduos vienas simptomas – ūmus gyvūno vėmimas.

„Tai reiškia, kad stemplėje, skrandyje ar žarnyne užstrigo svetimkūnis. Gyvūnas atsigeria – išvemia, kažko suvalgo – taip pat išvemia. Gyvūnas gali būti apatiškas, nieko nenorėti, atsisako maisto ir net nevalgant ir negeriant nuolat vemia. Tai yra būtent tie simptomai, kurie rodo, kad reikia skubėti pas veterinarijos gydytoją“, – įspėja jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)