Filme atskleidžiamas V. Jasukaitytės santykis su gyvenimu – sunkumais, džiaugsmais, ligomis, netektimis ir meile. Režisierė neslepia – tai yra tikrai jautru.

Poezijos grožį atskleidė žodžių žaismu

„Net ir artimai pažinoję Vidmantę sakėsi ją naujai pažinę. Atrodytų, stotinga, tvirto žodžio moteris, tačiau kartu ir rami, ir trapi. Visų pirma, – kūrėja. Daugumai, o ir man pačiai buvo atradimas Vidmantės eilės“, – pradėjo pasakojimą D. Rust.

Ji prisipažino, kad ypač jaudinosi, kaip į filmą reaguos patys artimiausi rašytojai žmonės – atžalos. Du sūnūs, o ypač – vienintelė dukra Vaižgantė Kunigunda Dineikaitė. „Jos nuomonė, nenuneigiant ir nenuvertinant visų kitų, – labai svarbi“, – pabrėžė ypatingą motinos ir dukters ryšį D. Rust.
Vidmantė Jasukaitytė

Filme skamba tik V. Jasukaitytės skaitomos eilės. Bet liturgiją „Motinos miršta“ skaitė pranciškonas brolis Benediktas, buvęs kartu su rašytoja ir jos artimaisiais iki pat paskutinės dienos. Jis tas žmogus, kuris padėjo išlydėti Vidmantę.

Tarp pačių artimiausių – ir D. Rust. „Iki šios dienos stebiuosi, kaip atsiradau Vidmantės gyvenime prieš septynerius metus. Tampriai bendravome“, – prisiminė ji.

Kartais likimas mus suveda su naujais žmonėmis. Tačiau įdomiausia, kad jie ateina, kaip tik tada, kai to labiausiai reikia. „Kuo toliau gyveni, įsitikini, kad gyvenimas atsiunčia žmones ne šiaip sau. Su vienais tiesiog prasilenki, o su kitais – pasilieki. Vidmantė atsirado turbūt todėl, kad man atskleistų poezijos grožį“, – svarstė pašnekovė.

Režisierė perskaitė visą bičiulės kūrybą: iš pradžių prozą, vėliau priėjo prie poezijos. „Regis, kalbi gimtąja kalba, dėlioji sakinius, žodį prie žodžio. Bet, kai perskaičiau jos kūrinius, supratau, kaip iš tikrųjų galima žaisti žodžiais“, – neatsistebėjo D. Rust.

D. Rust palygino autorę su rusų prozininku, dramaturgu Andrejumi Platonovu, kuris pasižymėjo filosofinės vaizduotės jėga. Kaip pavyzdį pateikė V. Jasukaitytės romaną „Po mūsų nebebus mūsų“, 1987. Nors jis nėra apie nebūtus dalykus, čia atvaizduojami šeimos likimai, kuriuos skaudžiai palietė sovietinė Lietuvos okupacija, priverstinė kolektyvizacija bei deportacija, emigracija į Ameriką, tačiau istorija pateikta ypač įtaigiai.

„Nuo Vidmantės knygų tiesiog negali atsitraukti, ji rašė vaizdžiai, paveikiai, tai taip stipru“, – pažymėjo D. Rust ir pridūrė, kad filmo apie V. Jasukaitytę montažo režisieriui Kostui Radlinskui ji irgi buvo atradimas, rašytoją jis pavadino lietuviškąja Ana Achmatova.
Vidmantė Jasukaitytė

Apie savo išgyvenimus kalbėjo drąsiai

Ar V. Jasukaitytės asmenybė, gyvenimo įvykiai atsispindėjo jos kūriniuose, kiek savęs ji išnešė į viešumą?

„Turbūt ne kiekvienas nori save parodyti silpną ar nesėkmingą. Bepigu, nuo Olimpo viršūnės šaukti ir rėkti: žiūrėkit, koks aš nepakartojamas. O jeigu tuo metu nekaip jautiesi? Kūryba geras būdas kalbėti apie tai, kas guli tavo viduje. Gali apsinuoginti, prie tavęs niekas negalės prisikabinti, juk tai tik kūryba, – šypsodamasi sakė D. Rust. – Žinoma, gali visko išmąstyti, tačiau net ir tavo fantazijos ateina iš pasąmonės.“

Daugelis kūrėjų – vieniši. Ir Vidmantė apie savo vienišumą kalbėjo, nors ir turėjo bendrakeleivį(taip ji vadino savo sutuoktinį Vincą Dineiką), augino tris atžalas. „Kuriant vienatvė neišvengiama. Kad save susirinktum – turi likti tik su savimi“, – apie kūrybos kainą, kurią tenka sumokėti meno žmonėms pasakojo D. Rust.

Tačiau apskritai paėmus, V. Jasukaitytė apie save, savo išgyvenimus kalbėjo drąsiai.

D. Rust manymu, savo kūryba ji buvo drąsi. Skaitant jos knygas galima suprasti, kas ją kamavo, kas nedavė ramybės, kuo džiaugėsi, dėl ko atgailavo: „Aišku, kai kur pagražinta, bet... Yra moterų, kurios neišmylėtos. Nežinau, ar ji būtent tokia. Tačiau rašant tokio lygio knygas, kaip „Dievas miršta vienišas“ (2003) tikrai turi nuo visų pabėgti, nesirūpinti vaikais, užsidaryti.“

Režisierė, paklausta, ar filme pavyko užfiksuoti, kokia gi iš tiesų buvo V. Jasukaitytė, – linkteli galvą. „Filme tik Vidmantė. Dėl savo nuoširdumo ir nemokėjimo apsimetinėti ji visada turėjo problemų. Kaip ir su diplomatija. Kalbėdavo neieškodama suktų žodžių, rėždavo tiesiai šviesiai, kas yra ne taip. Žinoma, galėjo klysti, bet ką galvodavo, tą ir pasakydavo“, – šiltai pasakojo pašnekovė.

Labas, mano drauge

Literatė iškart sutiko filmuotis. Kad būtų jaukiau, režisierė pasirinko operatorę- moterį – Kristiną Sereikaitę. „Vidmantė dažnai vykdavo į ligoninę, grįždavo pavargusi. Mes su Kristina atvykdavome, tokios savos, ji nekompleksuodama galėjo ir rengtis, ir šiurentis, būti su chalatu“, – pasakojo D. Rust.

V. Jasukaitytė noriai atvėrė savo namų duris režisierei. Tačiau, kaip sakė D. Rust, jos susibičiuliavo dar tada, kai nebuvo „jokių kėslų kada nors ją filmuoti“. „Draugystė ne tuo buvo pagrįsta“, – pažymėjo režisierė.
Geros bičiulės: literatė Vidmantė Jasukaitytė ir režisierė Dali Rust (nuotr. dešinėje)

D. Rust prisipažino dažnai pagalvojanti apie savo draugę. „Ir vakar ją prisiminiau. Vidmantė gyveno Subačiaus gatvėje esančiame name, buvusiame gete. Net ir sirgdama į šeštą aukštą kopdavo laiptais su sunkiais krepšiais. Kartais padėdavau užnešti. Palangės plačios, tad prisėsdavo pailsėti, tuo metu pasišnekučiuodavome. Pasvarstydavo, kad gerai būtų liftas... Kai viena užeidavau – skambindavau į baltas duris. Girdžiu, atšlepsi – atidaro sakydama: labas, motin, arba labas, mano drauge. Ryškiai prisimenu, trūksta jos“, – sunkiai atsiduso pašnekovė.

Kai labai pasiilgsta, D. Rust skaito V. Jasukaitytės knygas, aplanko ją Antakalnio kapinėse: „Juk su tais žmonėmis, kurių nebeturi – gali kalbėtis. Taip, viduje atsiranda tuščios vietos, kurių, aišku, niekas nebeužpildys. Turbūt ir nereikia stengtis jų užpildyti, ieškoti pakaitalų. Verčiau padėkoti jiems už tai, ką tau davė. Tie, kurie tavyje giliai – davė daug.“

V. Jasukaitytė režisierei pasirodė kaip žiniuonė.

„Nepasakyčiau, kad tarp mūsų didžiulis amžiaus skirtumas. Bet, kaip kokia paauglė sėdėdavau ant medinio suolo valgydama jos virtas sriubas, keptus kepsnius ir guosdavausi: žiūrėk, ką daryti – ir vėl prisidirbau... Patardavo labai išmintingai. Pats savęs iš šono negali matyti, objektyviai spręsti, o čia žmogus iš šalies. Kiekvienam labai svarbu turėti tą kitą, kuriam gali ateiti ir pasipasakoti nieko neslepiant, žinant, kad prieš tave tai niekada nebus panaudota. Duok Dieve, kad kiekvienas mūsų turėtų tokių žmonių šalia“, – apie abipusį pasitikėjimą kalbėjo D. Rust.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)